Előfizetés

Oroszországban kapott menedéket a körözött litván bankár

Oroszország menedékjogot adott Vlagyimir Romanov litván bakárnak, akit hazájában sikkasztásért köröznek, és kiadását is megtagadták. 

Romanov az Ukio Bankas fő részvényese, 25 millió eurót tulajdonított el, 2013 augusztusában adtak ki ellene nemzetközi körözést. Idén áprilisban tartóztatták le Moszkvában, de egy helyi bíróság hamar elrendelte szabadon bocsátását.A litván hatóságok szóvivője szerint Moszkva értesítette őket döntéséről, de nem indokolta meg.

Litvánia az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja. Múlt héten Oroszország azzal vádolta meg Litvániát, hogy az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt szisztematikusan keresztbe tesz kezdeményezéseiknek. Az Ukio Bankas tavaly került állami irányítás alá, miután komoly anyagi nehézségekbe ütközött, azóta a litván kormánynak 230 millió eurójába került, hogy kifizesse ügyfeleit.

A radikális iszlám ellen tüntettek a norvég muszlimok

Oslóban  hétfőn mintegy ötezer ember tüntetett az Iszlám Állam ellen.

Az eseményt több muszlim csoport szervezte, több norvég politikus és muszlim vezető is csatlakozott a demonstrációhoz, amelyen Erna Solberg miniszterelnöknő is részt vett.

A norvégiai muszlim fiatalok együttesen akarták megmutatni szembenállásukat a Szíriában és Irakban tevékenykedő terrorszervezettel, valamint norvég támogatóikkal. Egy kisebb radikális csoport Norvégiában nyíltan a felkelők pártjára állt, ezzel sok muszlim lakost feldühítettek. A hatóságok szerint legalább ötven ember hagyta el az országot, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon Szíriában.

 

Gyász és megbékélés Fergusonban

Publikálás dátuma
2014.08.26. 10:08
Fotó: Facebook
Eltemették hétfőn az amerikai St. Louis város (Missouri) Ferguson negyedében  augusztus 9-én lelőtt fekete tizenévest, Michael Brownt.

Nagy tömeg gyűlt össze, mintegy 2500 ember a St. Louis-i Friendly Temple baptista templomban, legalább ezren egy szomszédos auditóriumban óriáskivetítőn követték a búcsúszertartást. Akik nem fértek be, odakinn várakoztak. Elbúcsúzott a család a „jóságos óriástól”, ahogy Brownt jellemezték. Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi vezető szenvedélyes beszédet mondott, hangsúlyozva, az embereknek jogukban áll megfélemlítést nélkül tiltakozni. „Itt az ideje, hogy foglalkozni kezdjünk a rendőri erők munkájával” – mondta a többi között. „Mi a gyógyítók vagyunk, nem a gyűlölködők” – utalt a közösségben tapasztalható ellentétekre a tiszteletes. Sharpton tolmácsolta a szülők kérését, hogy a gyászolók kerüljék a rendzavarást.

Barack Obama három fehérházi tisztviselőt küldött a temetésre. Eric Holder igazságügyi miniszter múlt héten tett látogatást Fergusonban, s kondoleált a családnak. Számos fekete polgárjogi vezető vett részt a temetésen, Brown szüleit Jesse Jackson vezette ki a templomból. Jelen volt Martin Luther King két gyermeke is. Michael Brownt a St. Peter temetőben helyezték örök nyugalomra.

A 18 éves Brownt egy fehér rendőr lőtte le, az afrikai-amerikai fiúnál nem volt fegyver. A rendőrség számos információt visszatartott, tüntetések robbantak ki igazságot követelve. Darren Wilsont, a rendőrt kényszerszabadságra küldték, de kapja teljes fizetését. Egy nagyesküdtszék dönt majd arról, vádat emelnek-e ellene. Sokan attól tartanak, ha nem vonják felelősségre Wilsont, újra utcára vonulnak az emberek. Fergusonban egy hét késéssel tegnap kezdődött meg az oktatás. A tüntetések miatt múlt héten biztonsági okokból zárva tartottak az iskolák.