Előfizetés

Véget ért a börtönlázadás

A brazil hatóságok bejelentették, hogy véget ért a vasárnap kezdődött börtönlázadás. Cascavel dél-brazíliai város börtönében a túlzsúfoltság, a rossz élelmezés, az elviselhetetlen körülmények miatt kezdődött a tiltakozás. A rabok négy társukat megölték, kettőt közülük lefejeztek, másik kettőt a tetőről a mélybe lökték.

A hozzátartozók attól tartottak, hogy a lázadás leverése vérfürdőbe torkollhat, ám több mint 12 órás tárgyalás után sikerült megállapodásra jutni. A legtöbb rabot Paraná állam más börtöneibe helyezik át. Mintegy 200 elítéltet már át is szállítottak másik büntetésvégrehajtási intézetekbe. A foglyok azt ígérték, szabadon engedik a két túszul ejtett börtönőrt.

Mintegy 1100 elítélt zsúfolódott össze a kilencszáz fős befogadóképességű cascaveli intézményben, a börtön 24 szárnya közül a rabok huszat felgyújtottak, megrongáltak. A lázadást a BBC jelentése szerint a rivális bandák egymás közötti ellentéteik „rendezésére” is felhasználták. Brazíliában legalább félmillióan töltik börtönbüntetésüket, legtöbb börtön hasonlóképpen túlzsúfolt.

Fukusima: kártérítési lavina indulhat

Publikálás dátuma
2014.08.26. 10:41
Fotó: Gettyimages.
Majd ötvenmillió jen (félmillió dollár) kártérítést ítéltek meg egy japán férfinek, akinek a felesége öngyilkos lett a fukusimai nukleáris katasztrófa miatt. A döntés újabb csapás a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) energiaszolgáltató cégre, a 2011 márciusában súlyosan megrongálódott Fukusima Daiicsi atomerőmű üzemeltetőjére.

Vatanabe Mikio keresetében a céget vádolta azért, hogy 58 éves felesége, Hamako depressziós lett, s kerozinnal leöntötte és felgyújtotta magát. A bírósági ítélet megállapította a TEPCO felelősségét, s ezzel kártérítések lavináját indíthatja el. Vatanabe 91 millió jenes kártérítést követelt, 49 millió jent ítéltek meg neki.

 Az egyik legnagyobb japán energiaszolgáltató cég anyagi helyzete már egyébként is megingott, 2012-ben csődöt kellett jelentenie és állami mentőcsomagra szorult. A TEPCO-nak várhatóan legalább 48 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie.

A 2011-es nagy földrengés és cunami nyomán a fukusimai atomerőmű három reaktora teljesen leolvadt, az erőmű és környékének sugármentesítése évtizedekbe telhet. A katasztrófa miatt több mint 150 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, harmaduk még ma is ideiglenes szálláson él.

 

 

 

 

Ukrajna október 26-án választ

Petro Porosenko feloszlatta a parlamentet és előrehozott választást írt ki. Az ukrán elnök Twitter-üzenetben jelentette be, hogy mivel a képviselők többsége még a menesztett államfő, Viktor Janukovics támogatója, ezért itt az ideje új választás megtartásának. Porosenko közölte, hogy október 26-án tartják a voksolást.

Az ukrán elnök emlékeztetett, hogy az előző koalíció egy hónapja bomlott fel, és azóta nem sikerült új kormányt alakítani. Hangsúlyozta, hogy lépése összhangban van az ukrán alkotmánnyal, az alaptörvény 90. cikkelyének szellemében járt el. Porosenko felmérésekre hivatkozott, mondván az ukrán közvélemény 80 százaléka támogatja a parlament feloszlatását. A voksolás, mint közölte, egyébként is a legjobb alkalmat kínálja a képviselők átvilágítására. Az új ukrán elnök szerint a jelenlegi törvényhozás Janukovics-párti tagjai bűnrészesek, mivel diktatórikus törvényeket szavaztak meg. A törvény azt mondja ki, hogy a parlament feloszlatását követő 60 napon belül kell kiírni a választást, ennek alapján tették közzé az október 26-i dátumot.

Fehéroroszországban ma találkozhat egymással az ukrán és az orosz elnök. Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin egyaránt részt vesz Minszkben az orosz-fehérorosz kazah vámunió fórumán. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn nem zárta ki, hogy közvetlen tárgyalásra kerül sor a két államfő között, de nem is erősítette meg ezt. Ez lenne az első tárgyalásuk a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta.