Hatérték feletti baktérium az ásványvizekben

Publikálás dátuma
2014.08.26. 16:23
Illusztráció/Getty Images
Több tízezer liter, tizenkét különböző fajta ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.   A  tételeket a nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett bevonni.   Az ásványvizek az elmúlt hónapok célellenőrzésein során buktak meg a hatóságnál. Az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról.

A hatóság az elmúlt hónapokban a Lidl, az Aldi és a One Euro Store-nál végzett ásványvíz célellenőrzéseket. Az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket, mint például a Pannon-Aqua, Aquitas Zafír és Saguaro Mizse természetes ásványvizeket, haladéktalanul levették a polcokról.

A vizsgálat részletes eredményei a Nébih honlapján olvashatók.

A Lidl Magyarország az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében arra kéri a vásárlókat, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, vigyék vissza bármelyik Lidl üzletbe, a vételárát megtérítik.

Szerző

Hosszas iratismertetéssel kezdődött az Erste pere

Hosszas iratismertetéssel kezdődött kedden az Erste Bank Hungary kontra magyar állam devizahiteles per a Fővárosi Törvényszéken.

bank keresetében a bírósági eljárás felfüggesztését és az Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve az Európai Unió bíróságához való fordulást indítványozta.

A bank álláspontja szerint a devizahitelekről szóló per alapjául szolgáló törvény számos ponton az alaptörvénybe ütközik. A pénzintézet azt is indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió bíróságától.
    A bank szerint a szerződések tisztességesek voltak, a szerződéses kikötések megfeleltek a mindenkori, éppen hatályos jogszabályoknak, a társadalmi elvárásoknak, és indokolt is volt az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége, hiszen nagyon hosszú időtartamú hitelekről volt szó.

A bank keresetének érvelése szerint a szerződésekbe nem egyoldalú kikötések vannak, ellentételezésül például kedvező kamatozásra is lehetőséget adnak.

Az ülés elején a bank ügyvédje zárt tárgyalást kért üzleti titokra hivatkozva, ugyanis az eljárásban felhasznált iratok között belső dokumentumok, szabályzatok, az árazási elvekkel, forrás- és kockázatkezeléssel kapcsolatos információk is vannak, ám a bíró elutasította a nyilvánosság kizárása iránti kérelmet.

A felperesi "ügyvédcsapat" több doboznyi irattal érkezett a tárgyalásra. A felperesek perköltsége eddig tízmillió forint, az államot képviselő ügyvédeké több mint nyolcmillió.

Az alperes magyar állam jogi képviselője a kereset elutasítását, illetve az Ab-hez és az Európai Unió Bíróságához való fordulás mellőzését indítványozta.

Az Erste kontra állam per délután folytatódik.

Összesen 79 bank adott be keresetet, augusztus 22-én kezdte el tárgyalni a törvényszék a pereket, eddig több eljárásban elutasították a kereseteket, néhány ügyben pedig szeptember első felére halasztották az elsőfokú ítélet kihirdetését. A törvényszéknek 30 napja van a keresetek elbírálására, a törvény szerint októberben már a fellebbezések esetén másodfokon a táblán folytatódó pereknek is le kell záródniuk a jogerős ítéletekkel.

Szerző

Hernádi az ősszel ismét munkába áll a Mol-nál

Publikálás dátuma
2014.08.26. 14:24
Fotó: Népszava, K2-Press
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a nyári hónapokban szabadságát tölti, és hamarosan ismét munkába áll - mondta el a Népszava érdeklődésére Szollár Domokos, a társaság kommunikációs igazgatója.

A MOL felsővezetők szabadságának részleteiről nem szokás tájékoztatni a sajtót. A Mol-ban teljes mértékben tisztázottak szabadság esetén a helyettesítések, így a cég zavartalan működése minden esetben biztosított. De nem akarom megkerülni a kérdést: Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a nyári hónapokban szabadságát tölti, és hamarosan ismét munkába áll - tette hozzá Szollár Domokos.

Az igazgató cáfolta azt a szóbeszédet, miszerint Hernádi Zsolt kihátrálna a társaság elnök-vezérigazgatói tisztségéből, és a több hónapos szabadságolásának távozást előkészítő jellege van. Más Mol-os források azt is megemlítették, hogy Hernádi Zsolt az elmúlt években nem tudott elmenni hosszabb időre szabadságra, mert vagy az OMV, a Szurgut Nyeftegaz ellenséges felvásárlását, vagy az INÁ-val kapcsolatos ügyeket kellett napi szinten kezelnie.

A Mol az elnök-vezérigazgató távollétében is „működik”: az elmúlt hetekben vásárolta fel a az olasz ENI és az orosz Lukoil csehországi töltőállomásait, Molnár József vezérigazgató irányításával a Mol tárgyaló küldöttsége újabb - igaz, sikertelen - zágrábi egyeztetést ült végig a horvát kormány képviselőivel INA-ügyben, és kiegyensúlyozott képet fest a társaság gazdálkodásáról az egy hete kiadott, szokás szerint Hernádi Zsolt személyes üzenetével ellátott féléves jelentés is .

Szerző