Átalakították a francia kormányt

Több új arc is feltűnt Manuel Valls francia miniszterelnök tegnap bemutatott, második kormányában. Az új kabinet érdekessége, hogy fele-fele a női és férfi tárcavezetők aránya.

A legnagyobb meglepetés alighanem az, hogy Francois Hollande elnök gazdasági tanácsadója, Emmanuel Macron lett a gazdasági miniszter az Angela Merkel nyílt bírálata miatt menesztett Arnaud Montebourg helyett. Najad Vallaut-Belkacem irányíthatja az oktatási tárcát.

Több tárcavezető megtarthatta posztját, köztük Laurent Fabius külügyminiszter, a kabinet legnépszerűbb személyisége, továbbá Moichel Sapin pénzügy- és Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter. Nagy kérdés, hogy a kormány átalakításával sikerül-e Francois Hollande-nak megállítania a munkanélküliség további emelkedését és képes lesz-e felgyorsítani a gazdasági növekedését.

Az előjelek cseppet sem biztatóak. Az államfőnek és a kormánynak szinte példátlanul súlyos bizalmi válsággal kell megküzdenie, a lakosság nagy része erőteljes szkepticizmussal fogadja a gazdaság rendbetételéről szóló ígéreteket.

Hollande helyzetét az is nehezítheti, hogy ha kormány átalakítása után hoppon maradt szocialisták, a párt balszárnyának képviselői átülnének a függetlenek közé a parlamentben, úgy megszűnne a jelenlegi koalíció mandátumtöbbsége. Ha a kormánynak a következő fél évben sem sikerül eredményt felmutatnia, úgy Francois Hollande végérvényesen lemondhat 2017-es elnöki ambícióiról.

Szerző

Megegyeztek a tartós gázai tűzszünetről?

Palesztin források kedden bejelentették, hogy egyiptomi közvetítéssel sikerült hosszú távú tűzszünetről megállapodni Izraellel, s ezzel esély kínálkozhat a több mint két hónapos konfliktus lezárására. Izraeli részről estig nem erősítették meg a hírt. A fegyvernyugvás határidejének lejárta után is megszólaltak a szirénák Izrael déli részén.

Mussza Abu Marzuk, a Hamász politikai vezetője a BBC jelentése szerint Kairóban úgy nyilatkozott, a fegyvernyugvás "az ellenállás győzelme". Palesztin részről elfogadhatónak találták az Egyiptom által előterjesztett tűzszüneti javaslatot, amely az ellenségeskedés azonnali beszüntetését, a gázai határátkelők megnyitását, és a Gázai övezet halászati zónájának kiterjesztését tartalmazza egyebek mellett.

Egy hónappal később lépne érvénybe a megállapodás második szakasza, amelynek keretében tárgyalnak majd egy gázai kikötő megnyitásáról, s mintegy száz palesztin fogoly szabadon engedéséről. Egyiptom és Izrael egyetértett abban, hogy a terrorszervezet biztonsági fenyegetést jelent. Izraeli részről garanciákat kértek arra, hogy a Hamász eláll a további fegyvercsempészettől.

A Gázai övezet ellen indított offenzíva egyik célja éppen az volt, hogy lezárják a csempészalagutakat, amelyeken keresztül a Hamász támadásokat is készült indítani. Az izraeli kormány a Hamász teljes lefegyverzését sürgette, s a Palesztin Hatóság befolyásának megerősítését Gázában.  Magasrangú izraeli tisztviselők közölték, hogy az izraeli kormány tagjait telefonon értesítették, jelentette a Jerusalem Post.

Benjamin Netanjahu nyolc tagú biztonsági kabinetjének tagjai részletes tájékoztatást kaptak, de nem bocsátották szavazásra a kérdést. Izraeli források hétfőn este jelezték, mindaddig, amíg a Hamász folytatja a rakétatámadásokat, nincs esély semmiféle tűzszünetre.

Izrael kedden mintegy 15 célpont ellen hajtott végre légitámadást Gázában, ezek többsége az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Hamász parancsnoki-irányítási központja volt. Három gázai magas épületet is leromboltak, a lakókat előzetesen értesítették, hogy hagyják el a felhőkarcolókat.

Palesztin források szerint a gázai offenzíva megindítása, július 8. óta 2129 palesztin veszítette életét, köztük 490 gyerek, izraeli részről 64 katona és négy polgári személy halt meg.

Szerző

Kiütéses skót győzelem a tévévitában

Publikálás dátuma
2014.08.27. 07:36
Békésen indult, veszekedésbe torkollott Darling és Salmond vitája FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JEFF J. MITCHELS
Skócia első minisztere, Alex Salmond másodszorra kiütéses győzelmet aratott - legalábbis a hétfői tévévitában. Másodízben csapott össze a skót helyi kormányzat vezetője a tartomány elszakadása ellen korteskedő "Better Together" (Jobb együtt) szervezet vezetőjével, Alistair Darling volt munkáspárti pénzügyminiszterrel. Bár a felmérések szerint az elmúlt hetekben nőtt a függetlenséget támogatók tábora, várhatóan a "nem" képviselői nyernek a szeptember 18-ra kiírt népszavazáson.

Alex Salmond eredetileg David Cameron brit kormányfővel szeretett volna vitázni, a konzervatív kormányfő azonban nem állt kötélnek. A skót kormányzat vezetőjének vitapartnere végül a munkáspárti Alistair Darling lett. Két tévévitában állapodtak meg, az elsőt egy skót helyi tévé, a másodikat a BBC közvetítette, de online is nyomon lehetett követni.

Megkezdődött a postai szavazás
Skóciában épp a tévévita napján kezdték postázni a szavazólapokat azoknak, akik levélben akarnak voksolni. Ezt keddtől tehették meg, így sokan lehetettek, akik közvetlenül a tévévita után már le is adták szavazatukat. Több mint 700 ezren igényeltek postai szavazólapot. Összesen mintegy négymillió regisztrált skót választó jogosult szavazni szeptember 18-án. A skót helyi kormányzat leszállította a korhatárt, így a 16-17 évesek is részt vehetnek a népszavazáson. Az eredményeket másnap reggel teszik közzé. Ha az igenek győznének, hosszabb átmeneti időszak következne, a brit kormány mellett a nemzetközi szervezetekkel is tárgyalni kellene a független skót állam jövőbeni jogállásáról. Alex Salmon tervei szerint 2016 március 24-én alakulhatna meg az önálló Skócia.

Az első vita után készült gyorsfelmérés azt mutatta, a nézők többsége inkább a Better Together kampány vezetőjének érveit fogadta el. Darling azzal vitte be a legerősebb ütést ellenfelének, hogy rákérdezett, van-e B-terv arra az esetre, ha a független Skócia nem tarthatja meg fizetőeszközként a brit fontot.

Darling a második tévévitában nem tudott elszakadni ettől a forgatókönyvtől, s míg Alex Salmond elővette a harciasabb énjét, s többször is sikerült az érzelmekre hatnia, vitapartnere jószerivel csak az egyszer már bevált témát erőltette.

A skót első miniszter szerint háromféle B-terve is akad, ha a britek nem akarnak valutaunióra lépni Skóciával.

Szerinte ugyanakkor - akár tetszik a briteknek, akár nem - a független Skóciának jogában áll olyan valutát használni, amilyet csak akar.

Ezt Darling is kénytelen volt elismerni, de megjegyezte, a skótoknak akkor tudomásul kell venniük, hogy Londonnak továbbra is beleszólása lesz a skót gazdaság ügyeibe.

Kampány jeges vízzel
Alex Salmond és Alistair Darling egyaránt elfogadta a skót színész, James McAvoy, az X-Men sztárja jegesvizes kihívását, s a kamerák előtt elszenvedték a hidegzuhanyt. A Better Together kampány vezetője pénteken, a skót első miniszter vasárnap állt a kamerák elé. Salmond a skót sajtó képviselői mellett a brit kormányfőt, David Cameront is kihívta.

Összecsaptak a vitázó felek annak kapcsán is, vajon meddig tart ki az északi-tengeri olajkincs, amely az edinburgh-i remények szerint a független skót állam bevételeinek mintegy húsz százalékát adná.

Alex Salmond szerint a brit becslések nem megalapozottak, korábban szakértők azt állították, hogy már 2000-re kimerülnek a készletek, a jelenlegi előrejelzések azonban csak 2050 tájára jósolják a fekete arany fogyatkozását.

Darling emlékeztetett, hogy az elmúlt években az északi-tengeri kitermelésből származó bevételek rendre alatta maradtak a várakozásnak, s ez évi 5 milliárd font kiesést is jelenthet. Nagy-Britannia gazdasága meg tud birkózni ezzel, de a független Skóciának nagyobb érvágást jelenthet, adóemelésekkel vagy költségvetési megszorításokkal lesznek kénytelenek ellensúlyozni a hiányzó bevételeket.

"Ez a mi időnk, a mi pillanatunk, ragadjuk meg két kézzel az esélyt" - mondta Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője. Munkáspárti vitapartnerét azzal vádolta, hogy a toryk uszályába került. Darling szerint Alex Salmond megalapozatlan állításokkal riogat, s konkrét tervek helyett azt kéri, higgyenek neki Skócia lakói, "én azonban nem tudok" - jegyezte meg.

A függetlenné válás számos kérdésére egyelőre nincs válasz, mi lesz az egészségügyi rendszerrel (a skót első miniszter szerint a skót ellátás jobb lesz, mint a brit), illetve a Trident nukleáris tengeralattjárókkal (tíz év átmeneti időszakot vettek tervbe az önálló skót védelmi erő létrehozására).

A második tévévita után, több mint ötszáz néző megkérdezésével készült telefonos gyorsfelmérés szerint Alex Salmond ezúttal saját várakozásait is felülmúlta: a megkérdezettek 71 százaléka őt látta jobbnak. A Guardian számára készült ICM-felmérés szerint Darling ezúttal alulmaradt, alig 21 százalék hozta ki győztesnek. Az első tévévitát 56-44 arányban a Better

Together kampány képviselője nyerte. Távolról sem biztos azonban, hogy Salmond képes lehet megfordítani a közvéleményt. Egy augusztus 15-én készült YouGov-felmérés szerint a skóciai választók 51 százaléka nemmel készül szavazni a függetlenségi referendumon. Az igent, azaz Skócia elszakadását Nagy-Britanniától, 38 százalék támogatja.

A megkérdezettek 11 százaléka még tanácstalan, nem tudja, hogyan fog szavazni szeptember 18-án. A korábbi felmérésekben is folyamatosan meghaladta az ötven százalékot a Skócia elszakadását ellenzők aránya.

Szerző