Előfizetés

A magyar dal napja hetedszer, 33 színpadon

Hetedszer rendezik meg idén a magyar dal napját. A Presser Gábor által kitalált országos rendezvényen szeptember 14-én és a felvezető napokon kilenc település, valamint a főváros 33 színpadán mintegy kétezer fellépő vesz részt. 

"A magyar dal napja nem vállalkozás, hanem egy álom megvalósulása. Idén is sikerült összeszedni a szükséges pénzt a megrendezéséhez, de a tendencia kemény, a folyamatosan átalakuló kultúrfinanszírozásba a magyar dal napja nehezen illeszthető bele" - mondta Presser Gábor zeneszerző, előadó a keddi sajtótájékoztatón a szeptember 14-i rendezvény egyik helyszínén, az óbudai Kobuci Kertben.

Idén a legtöbb helyen már két- vagy háromnapos rendezvényt Hévízen, a magyar dal idei fővárosában, Martonvásáron, Békéscsabán, Szombathelyen, Szentendrén, Boldogon, Zsirán, Hajdúnánáson, Egerben, valamint Budapesten 12 helyszínen összesen 33 színpadon tartják meg. Mintegy kétszáz énekes, ezer zenész, a kórusokkal, népdalénekesekkel együtt csaknem kétezer fellépő lesz.

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kitért arra, hogy míg 2009-ben és 2010-ben 30 millió forint feletti támogatásból szerveződött meg az országos rendezvény, 2012-ben ez 18 millióra, tavaly 12 millió alá csökkent, idén pedig mindössze hatmillió forintot sikerült kapniuk.

Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Alap zenei kollégiuma 2014-ben a magyar dal napja négy rendezvényét is támogatja, kiírtak egy meghívásos pályázatot is számukra, amelyből újabb összeg folyhat be, és az Artisjus Zenei Alapítványtól is érkezett 800 ezer forint.

"Az elmúlt évek kudarcos része, hogy a média nem készít műsort a magyar dalról, nincsenek közvetítések, viták a televízióban, holott az archívumok tele vannak. Jövőre lesz ötven éve, hogy az Illés-zenekar első három magyar nyelvű felvételét meg lehetett hallgatni, ez az én életemet is meghatározta" - idézte fel Presser Gábor.

A rendezvény ünnepélyes megnyitója szeptember 14-én vasárnap a magyar dal napja idei fővárosában, Hévízen lesz Presser Gáborral a tó főbejáratánál, ahol a magyar dal hőlégballonja fog felemelkedni, és lesz tóölelés is ezer emberrel.

Felvezetésként pénteken hangszerkiállítás és Back II Black-koncert, szombaton Nagy Feró és a Beatrice fellépése lesz, vasárnap megtartják az amatőr énekesek vetélkedőjének döntőjét, a programban fellép Somló Tamás és Karácsony János, az LGT két tagja is.

Háborús szelek Velencében

Vincenzo Basile írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.08.27. 07:45
Előkészületek a fesztivál megnyitásához FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PASCAL LE SEGRETAIN
Ma este nyílik a 71. Nemzetközi Velencei Filmfesztivál, amelynek mottóját Alberto Barbera fesztiváligazgató az előzetesen Rómában tartott sajtótájékoztatón röviden így fogalmazta meg: "Konfliktusok, krízis, ma: az idei válogatásban a fiatalok hangsúlyos szerepet kapnak".

Az idén húsz film száll versenybe a 71. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon a fődíjért, de összesen három szekcióban zajlanak majd a vetítések. Az előzsűrinek nem volt könnyű dolga: 1500 nagyjátékfilm és 1600 rövidfilm közül választották ki a bemutatásra kerülő műveket. A bizottság tartotta magát a korábbi szokáshoz, hogy ne gyűjtsenek be az eddig még nem vetített filmekből 55-nél többet.

A közönség elé kerülő munkák 40 ország filmtermését reprezentálják. Alberto Barbera fesztiváligazgató az előzetesen Rómában tartott sajtótájékoztatón röviden így fogalmazta meg a szemle mottóját: "Konfliktusok, krízis, ma: az idei válogatásban a fiatalok hangsúlyos szerepet kapnak".

Három olasz rendező is indul a hazai pályán Saverio Costanzo, Mario Martone és Francesco Munzi. A szomszédos Franciaországból négyen neveztek be: Xavier Beauvois, Alix Delaporte, Benoit Jacquot és David Oelhoffen. A négy amerikai - Ramin Bahrani, David Gordon Green, Andrew Niccol és Abel Ferrara közül utóbbi Pasolini című alkotásával bizonyára nagy vihart kavar majd.

Mellettük ott van a német színekben induló török Fatih Akin, aki a hatvanas évek stílusában forgatott epikus filmet az örmények meggyilkolásáról The Cut (A vágás) címmel. Várakozás előzi meg a svéd Roy Andersson alkotását: A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, (A galamb, aki a faágon ül és az élet értelmén meditál), amelyről a fesztivál igazgatója így nyilatkozott:

"Ez egy fantasztikus film, melyet áprilisban láttunk és rögtön beleszerettünk, arról nem is beszélve, hogy egy nagy rendezőről van szó, aki most először jön Velencébe." Megszokott vendég a fesztiválon a japán Shinya Tsukamoto, aki idén a Fires on the Plain (Tüzek a síkságon) című filmjével versenyez. A különleges film a II. világháború következményein gondolkodik el.

Száz évvel az első világháború kitörése után nem véletlenül választották a velencei fesztivál gazdái az idei bemutatók egyik fő tematikájának a háborús témájú alkotásokat. Napjainkban a háború a világ több pontján is kísért és a mozi, mint mindig, visszatükrözi napjaink félelmeit. Ugyanezért találjuk versenyben Andrew Niccol Good Kill (Jó öldöklést kívánok) című művét, Ethan Hawke-kal a főszerepben.

Egy kommentár szerint talán ez az első film, amely az amerikai drónok bevetése kapcsán felmerülő morális és etikus kérdésekre reagál. Szerepel még a mustrán David Oelhoffen második filmje, a Loin des hommes, (Messze az emberektől), amelyben Viggo Mortensent láthatjuk. A film Algériában játszódik a francia konfliktus idején.

Szintén a háború a témája Ermanno Olmi alkotásának, mely a rendező döntése miatt nem szerepel a mustrán. Úgy döntött, hogy egyetlen fesztiválra sem viszi, mert azt akarta, hogy a háborút dokumentálja, és nem szeretné, ha úgy tekintenének rá, mint bármelyik nagyjátékfilmre.

Hiányozni fog a versenyfilmek közül még további két nagyon várt film, David Fincher Gone Girl (A lány, aki elment), és Paul Thomas Anderson Inherent Vice (Rossz hajlam), melyeket előzetesen a new yorki szemlén mutattak be. Az egyik legrangosabb európai fesztiválról való távolmaradás most is a filmforgalmazók marketing döntésén múlott.

A fesztivál szervezői számára fontos szempont volt, hogy új utakat készítsenek elő a holnap filmeseinek. Több olyan alkotás is jelen lesz, amely a világ mai helyzetéről ad elgondolkodtató információkat. Ilyen a 99 Homes (99 ház) Bahrani filmje, mely az amerikai hitelek nyomán kirobbant válságot mutatja be, vagy a Tales (Elbeszélések), melyet Rakhshan Bani-Etemad rendezett, és az iráni társadalomról ad képet.

Törökországból érkezik Kaan Mujdeci első alkotása, a lefordíthatatlan című Sivas. A film bizonyára nagy vihart kavar majd, mert meglehetősen erőteljes képsorokban ábrázolja a kutyaviadalokat. Biztosan nagy figyelmet kap majd Joshua Oppenheimer új dokumentumfilmje, a The Look of Silence (A csend arca), amellyel a rendező visszatér a csodálatos The Act of Killing (Az ölés aktusa) helyszínére, hogy létrehozzon egy észbontóan idegborzoló filmet.

Kínából érkezik a Red Amnesia (Piros amnézia) Wang Xiaoshuai rendezésében, új szemszögből tárgyalva a kulturális forradalmat. A nagy orosz visszatérő Andrej Koncsalovszkij filmjét, a The Postman's White Nights (A postás fehér éjszakái) is komoly várakozás előzi meg.

Ne feledkezzünk el a 71. Velencei Filmfesztivál nyitófilmjéről sem. A Birdman (Az embermadár) rendezője Alejandro Gonzalez Inarritu, és a filmről előzetesen csak annyit árult el a fesztivál igazgatója, hogy meghökkentő alkotás, más, mint a többi…
Néhány szó az olasz filmekről: A fantasztikus fiatalember, Martone életrajzi ihletésű filmje a nagy olasz költőről, Leopardiról.

A beharangozó szerint nem fogunk benne csalódni. Francesco Munzi Fekete lelkek című alkotása viszont meghökkentő lesz. Saverio Costanzo Hungry Hearts (Éhező szívek) igazán jó filmnek ígérkezik. Amerikában forgatták, nagyon kis költségvetésből, és csak két színész szerepel benne (Alba Rohrwacher és Adam Driver).

Az előzetes hírek alapján igazán nagy durranásra számíthatunk Sabina Guzzanti rendezőtől. Művének címe: La trattativa ( A tárgyalás), mely Palermóban a Borsellino és Falcone bírók meggyilkolását követően a maffia és az olasz állam egyezkedését dolgozza fel. Maresco rendező egy szatírával jelentkezik, címe Belluscone, Silvio Berlusconit figurázza ki.

Már átadásra kész két díj, melyet két amerikai művész kap. Az egyik a Velencei Arany Oroszlán Életműdíj Thelma Shoonmakernek, Martin Scorsese filmjei háromszoros Oscar-díjas vágójának, a másik díj a független és már sokszor díjazott rendezőre, Frederck Wisemanra vár, aki két fikciós filmben és 39 dokumentumfilmben mutatta be az emberiség kortárs társadalmi és szociális tapasztalatait.

Örkény Színház: öt bemutató az évadban

Öt bemutatót tart az idei évadban az Örkény István Színház: a Mohácsi fivérek, Jarry, Moliere, Székely Csaba és Kuroszava Akira egy-egy művét tűzik műsorra.

Mácsai Pál igazgató a keddi évadnyitó társulati ülésen elmondta, hogy az első bemutató Mohácsi István és Mohácsi János E föld befogad, avagy nincsen számodra hely című produkciója lesz októberben. Ezt követően Alfred Jarry Übü király, vagy a lengyelek című művét tűzik műsorra Mácsai Pál rendezésében, amelyet nyáron Szentendrén már láthatott a közönség. Decemberben Bagossy László rendezésében látható Moliere Tartuffe-je, tavasszal Székely Csaba Csoda, hogy élünk című, a társulat számára írt darabját Ascher Tamás, Kuroszava Akira A hét szamuráj című művét pedig Polgár Csaba állítja színpadra.

Mácsai Pál arról beszélt, hogy ebben az évadban a repertoár nyitottságot és társadalmi kíváncsiságot mutat. Nem véletlen, hogy ezek a művek jutnak eszünkbe - tette hozzá, megjegyezve, hogy ha a munkájukat jól végzik, az előadások "emberismereti és világismereti élményekké" válnak. Az igazgató elmondta: az Örkény Színház társulatához Nagy Zsolt színművész csatlakozott.

Felidézte, hogy az elmúlt évad jól sikerült, a nézettség 99 százalék fölé emelkedett. Mint mondta, ez azt mutatja, hogy az elmúlt 13 évben megvalósult programváltással sikerült a nézőket meggyőzni.  Az igazgató arról is beszélt, hogy a színháznak évek óta nagy szüksége van egy stúdiószínpadra, amely a teátrum szakmai fejlődésének záloga lenne. A bejárat átépítését ugyanakkor - anyagi okból - a jövő évre halasztották, de a nézőtér felújítása is aktuálissá vált.

Mácsai Pál, akinek 2015. január 31-én jár le igazgatói mandátuma, bejelentette: pályázni fog a következő öt évre. Erzsébetváros és a színház  ismét megrendezi a Madách téren az Örkény kert elnevezésű szabadtéri évadnyitó programsorozatot.  A rendezvényen a nézők betekinthetnek az Örkény Színház munkájába. Az ingyenes programokat a Madách téren és a színház épületében rendezik meg.