Rettegett betegségtől véd az ingyenoltás

Egy rendkívül súlyos és rettegett megbetegedés, az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok előzhető meg a hetedik osztályos lányok ingyenes HPV elleni védőoltással. 

Ez egy olyan lehetőség a szülőknek, amellyel élni kell, hiszen a gyermekeik életét menthetik meg. 45 ezer lányt érint az oltás lehetősége, a program 1,2 milliárd forintba kerül. A cél az, hogy minden érintett lány megkapja az oltást, és rendelkezésre is áll az ehhez szükséges oltóanyag-mennyiség - mondta. Évente 1450-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és évente mintegy 400 nő hal meg ennek következtében.

A méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nők között az elsőszámú halálozási ok Magyarországon. Hazánkban eddig még nem volt ilyen oltási metodika, hiszen ezúttal egy kötelezően felajánlandó oltásról van szó, amelynek kampányában elsősorban az iskolák felé irányul a figyelem. A tanév elején a pedagógusok osztják szét az oltással kapcsolatos nyilatkozatokat, amelyeket szeptember 15-ig kell visszaküldeni. Ezt követően, vagyis az első félév elején kaphatják meg a lányok az első oltást, majd fél évvel később a másodikat.

A méhnyakrák ellen az oltás és a szűrések együttesen hatásosak igazán. Az oltásnak alapvetően nincs felső korhatára, bárkinek ajánlott. Az oltásról Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a www.antsz.hu/hpv oldalon is nyújt információkat.

A HPV a humán papillomavírus rövidítése. Több mint száz típusa van, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrák-megbetegedések mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül két típus, a 16-os és a 18-as felelős. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd.

Szerző

Kullancs-csípés után húsallergia

Publikálás dátuma
2014.08.27. 09:15
Foto: Vanderbilt.org
Az amerikai Vanderbilt egyetem kutatói rájöttek, hogy mi az oka annak, hogy a keleti parton sokan áttérnek a vegetáriánus étrendre, mert allergiások lesznek, ha húst esznek.

A baj okozója egy kis kullancs, amelyet, mint Texast, elneveztek Lone Star State-nek. Csípése erős és olyan tartós allergiát vált ki, amely lehetetlenné teszi a vörös hús fogyasztását. Csípése - írja a Washington Post – kényszer-vegetáriánusok tömegét hozza létre és zsúfolt orvosi várótermeket eredményez. A leggyakoribb tünetek: hidegrázás, légzési nehézségek, vérnyomásesés, anafilaktikus sokk /egyes fehérjékkel szembeni érzékenység/.

Elméletben az egyszerű hisztamin segít, de nagy ijedtséget okoz és fennáll a visszaesés kockázata, a megcsípettek ezért inkább tartózkodnak a csípés utáni húsfogyasztástól.

A problémát egy alpha-gal-nak nevezett cukor váltja ki, amely emberi szervezetben nem létezik, a kullancséban, a marha- és a sertéshúsban viszont van. Ezeknek a húsoknak a fogyasztása azonban csak akkor vált ki allergiát, ha a csípés után történik. A csípés következtében, ugyanis, az immunrendszer antitestekkel védekezik, ezek aktivizálódása váltja ki az allergiát.

A kutatóknak nem volt könnyű dolguk az azonosítással, mivel az allergia a hús fogyasztása után 4-6 órával jelentkezik. Nem tisztázott még, hogy az allergiás reakció egy-egy embernél újra jelentkezik-e azonos körülmények mellett egész életében, de a kutatók óvatosságra intenek.

Szerző

Az energiát nem pótolja az energiaital

Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő - hívja fel a figyelmet dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusának elmondása szerint az energiaital emellett függőséget okoz, hosszú távú hatása pedig egyelőre ismeretlen.

Egy kis doboz energiaital, fajtájától függően akár annyi koffeint is tartalmazhat, mint négy csésze kávé. Ennek ellenére nem ritka, hogy már 10-12 éves korú gyerekek is ezek másfél literes kiszerelését isszák akár víz helyett - írja a Semmelweis Egyetem Médiasarok. Fontos tudni, hogy a koffeintartalmú energiaital nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogás érzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet. Akinek ráadásul fel nem ismert, veleszületett szívrendellenessége van, vállalnia kell a kockázatot, hogy egyetlen doboznyi energiaital olyan ritmuszavart generálhat, ami akár végzetes is lehet.

Ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak. Aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a koffein toxikus hatása - emeli ki a szakember. Ráadásul éppen magas koffein tartalma miatt a rendszeres fogyasztók hozzászokhatnak, ekkor pedig e nélkül már elvonási tünetek (fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét) jelentkezhetnek.

Óriási a veszélye, ha az energiaitalt alkohollal együtt fogyasztják, hiszen mindkettő dehidratál, ezért ilyenkor az alkohol mérgező hatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, e kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza, így a fogyasztó nem érzi, hogy reflexei lassultak volna. "Egyszerre lépni gázra és fékre beláthatatlan következményekkel jár" - hangsúlyozza a kardiológus. Sajnos azonban előfordul, hogy az alkohol hatását energiaitallal kompenzálva még az autóvezetést is megkockáztatják, pedig véralkohol szintjük a serkentő italtól nem lesz alacsonyabb.

Szintén vízhajtó hatása miatt veszélyes koffein vagy guarana tartalmú energiaitalt sportolás előtt vagy közben inni, hiszen a testmozgás is folyadékvesztéssel jár, a kettő együtt pedig akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanígy napozáskor is kerülendő, hiszen a nap is szárít, így ezek együttvéve rövid idő alatt eszméletvesztést, sőt szélsőséges esetben akár hirtelen szívleállást is okozhatnak - figyelmeztet Maurovich Horvat Pál.

Fontos tudni, hogy ezen készítmények fogyasztása nem váltja ki az alvást, mindössze pár óra plusz energiát adnak, ám ezt követően még intenzívebb kimerültséget idéznek elő. A koncentráció fokozása érdekében tehát szükséges a megfelelő mennyiségű alvás, napközben pedig inkább a változatos étrend, illetve a jó minőségű kávé vagy tea járulhat hozzá az agy frissességéhez. Ezek összetétele ugyanis általában ismert és megbízható, míg egy energiaitalban számos olyan összetevő, kemikália lehet, aminek hosszú távú hatása a tudomány mai állása szerint ismeretlen.

Szerző