Őrült veszélyekkel jár az autós selfie

Publikálás dátuma
2014.08.28. 07:16
A Ford számításai szerint egy selfie elkészítése átlagosan 14 másodpercre tereli el az autós figyelmét a vezetésről FOTÓ: TÓTH G
A Ford által is támogatott, hétezer 18-24 éves európai okostelefon-tulajdonos körében elvégzett felmérésből kiderült, hogy minden negyedik fiatal készített már selfie-t magáról és aktív különböző közösségi oldalakon, miközben autót vezet. A Ford egy ingyenes vezetéstechnikai program, a Ford Driving Skills for Life keretében hívja fel a figyelmet a vezetés közben történő telefonhasználat veszélyeire. Szinte minden megkérdezett tisztában van a veszélyekkel,  a kockázattal a fiatal férfiak törődnek a legkevésbé. A kutatás szerint a brit autósok hajlamosak leginkább egy selfie készítésére vezetés közben, míg szinte minden román autós fotózott már menet közben, a német vezetők harmada pedig a volán mögött is használja a közösségi oldalakat.

Az autóvezetés közben készített selfie - és általában a mobiltelefon használat - nagy mértékben eltereli az ember figyelmét; a kutatásban résztvevők fele elismerte, hogy menet közben más dolgokat is lefotózott már okostelefonjával.

Mi az a selfie?
A selfie jelentése "önfotó", vagyis a fényképet szerzője önmagáról készíti, digitális fényképezőgéppel, okostelefonnal vagy webkamerával, abból a célból, hogy azt közösségi oldalakra (pl. Facebook) töltse fel.

A felmérésből az is kiderült, hogy minden negyedik fiatal posztol új anyagokat, vagy ellenőrzi üzeneteit a közösségi oldalakon, miközben autót vezet - a kockázatokkal a fiatal férfiak törődnek legkevésbé, a lehetséges veszélyekkel azonban szinte minden megkérdezett tisztában volt.

A fiatalkori elhalálozások leggyakoribb

oka az autóbaleset, ezért a Ford tavaly útjára indította Európában a a több díjat is elnyert Driving Skills for Life programot, aminek keretében már több mint ötezer 18 és 24 év közötti fiatal vett részt gyakorlati képzésen, és ugyancsak több ezren követték figyelemmel az online tréningek anyagait is.

A szülők is hibásak
Az autót vezető fiatalok figyelmének megzavarásában a szülők is hibásak - olvasható az Amerikai Pszichológiai Egyesület friss tanulmányában. A kutatás - amelyben ötszáz 15 és 18 év közötti fiatal vett részt - bebizonyította, hogy a vezetés közben telefont használó tinik az esetek több mint felében saját szüleikkel beszélgetnek. "A fiatalok elmondták, szüleik elvárják tőlük, hogy mindig elérhetőek legyenek, így vezetés közben is fel kell venniük a telefont" - mondta Noelle LaVoie pszichológus. A kamaszok arról is beszámoltak, hogy szüleik is gyakran telefonálnak vezetés közben - így nem látják problémásnak, ha ők maguk is ezt teszik

A vállalat most kibővíti a képzések témakörét, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire veszélyes vezetés közben a selfie-zés, az okostelefonos alkalmazások használata és a közösségi oldalak követése. 

"Rengeteg fiatal életének szerves része, hogy okostelefonjával selfie-ket készít - csakhogy ez egy autó volánja mögött ülve kifejezetten rossz ötlet" - mondja Jim Gragam, a Ford Driving Skills for Life managere.

"Nyugtalanító jelenség, hogy nagyon sokan ismerik el: gyakran fotóznak telefonjukkal autózás közben - ezért vezetéstechnikai programunkban mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet ennek veszélyeire.

" Idén több súlyos vagy halálos kimenetelű sérüléssel járó autóbalesetet okozott már, hogy a tragédia előtti pillanatokban a vezető éppen selfie-t készített, és a közösségi oldalakon is egyre gyakrabban bukkannak fel vezetés közben készült selfie-k.

A felmérés szerint a brit autósok a leginkább hajlamosak egy selfie készítésére vezetés közben (33 százalék), utánuk a németek következnek (28 százalék), majd a franciák (28 százalék). A kutatás fényt derített a következőre is: szinte minden román autós fotózott már menet közben (97 százalék), de a németek (55 százalék), a britek (43 százalék) és a franciák is sűrűn élnek ezzel a lehetőséggel.

A Ford számításai szerint egy selfie elkészítése átlagosan 14 másodpercre tereli el az autós figyelmét a vezetésről, a közösségi oldalak ellenőrzése pedig mintegy 20 másodpercbe telik - ami elég ahhoz, hogy egy 100 km/órás sebességgel haladó autó öt futballpályányi távolságon száguldjon végig.

Milyen hosszan tereli el a figyelmet a vezetésről?

Amíg egy autós 100 km/órás sebesség mellett elkészít egy selfie-t, az autó akkora távon száguld végig, mint egy atlétikai futópálya - méghozzá vakon. De nézzük, mekkora távolságra kötik le a figyelmünket vezetés közben más, hétköznapi dolgok!
A frizura megigazítása = 120 méter, vagyis négy kosárlabdapálya hossza
Hívás indítása kézben tartott mobiltelefonról = 200 méter, vagyis négy olimpiai úszómedence
SMS küldése = 280 méter, vagyis 12 teniszpálya
Selfie készítése = 400 méter, vagyis egy teljes kör az atlétikai futópályán
Közösségi oldalak átfutása = 560 méter, vagyis öt futballpálya

Forrás: US 100Car Naturalistic Study

"Egy selfie elkészítése azonnal veszélyhelyzetet teremt az autós, az utasok, a gyalogosok és a többi közlekedő számára." - figyelmeztet Giordano Biserni, az olasz Közlekedésrendészet Támogató Szövetség elnöke.

"A biztonságos autózás alapja, hogy a forgalomra figyelünk, és minden pillanatban uraljuk az autót". 

A Ford Driving Skills for Life 10 évvel ezelőtt indult útjára az USA-ban, és eddig több mint 100 000 fiatal autóst részesített gyakorlati képzésben.

Az európai kontinensen már Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában és az Egyesült Királyságban is működik a program.

A képzésben hamarosan megjelenik egy új elem, amikor a zárt tesztpályán haladó autóban a képzett oktató arra kéri az autóst, hogy készítsen egy selfie-t, miközben lassan manőverez a járművel. 

"A tanulók eleinte nem nagyon izgatják magukat, ám amikor meglátják, hogy selfie-zés közben mennyi bóját lapítottak ki, igencsak elgondolkodnak" - meséli Graham. "Kijózanító érzés azzal szembesülni, milyen következményekkel jár egy selfie készítése vezetés közben, ezért nagyon fontos, hogy ezt az üzenetet a lehető leghatékonyabban elültessük a fiatal autósok tudatában."

Hazánkban sem árt vigyázni: nemcsak a selfie-zés, de minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a gépjárművezető a mobiltelefon egyes funkcióit igénybe veszi, figyelmét egy pillanatra is elvonva akár egy gombnyomás is balesetveszélyes lehet - ezért a KRESZ autóvezetés közben a mobiltelefon bárminemű használatát - hívás kezdeményezését csakúgy, mint a bejövő hívás visszautasítását - tilalmazza.

Szerző
Frissítve: 2014.08.27. 21:55

Pásztort támogatta, leváltotta az Együtt

Leváltotta miskolci egyéni választókerületi elnökét, Iván Tamást az Együtt, amiért az közleményben kiállt a független Pásztor Albert polgármesteri jelöltsége mellett.

A pártszövetség szerint Iván Tamás annak ellenére adott ki nyilatkozatot Pásztor mellett, hogy már korábban döntöttek: nem tudják támogatni Pásztort, ebben - tették hozzá - "nem az egyéni választókerületi szervezet dönt". Iván Tamás ellen etikai eljárást is kezdeményeztek. Előzőleg Iván azt közölte az MTI-vel: "nem változott semmi", az Együtt-PM miskolci szervezete kiáll a független jelölt mellett, annak ellenére, hogy az Együtt országos vezetése "ezzel ellentétes véleményen van".

Azt nem tudni, Iván Tamás helyére ki kerül. Tegnap egyébként a Pásztort a cigányságról szóló állításai ellenére továbbra is támogató MSZP-s és DK-s képviselők Kriza Ákos miskolci polgármestertől rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték. Ehhez összegyűjtötték a szükséges számú aláírást is. Azt várják, Kriza adjon számot a telepfelszámolási botrányról, illetve arról a budapesti minisztériumi megbeszélésről, melyen vélhetően a tervezett diósgyőri stadion is szóba került.

Szerző

Lemondott a rúdba kapaszkodó fideszes

Lemondott Kiss Zsigmond, Püspökladány fideszes alpolgármestere, mert egy "róla napvilágot látott videofelvételen nem a tisztségének megfelelő viselkedést tanúsított" - közölte Dombi Imréné, a város polgármestere.

A Népszabadság tudósított arról, hogy egy világhálóra kikerült felvétel szerint egy kakasfőző fesztiválon a politikus olyan részeg volt, hogy "alig tudott megállni a lábán", így egy sátor rúdjába kényszerült kapaszkodni hosszú percekig.

 Dombi Imréné polgármester, a Fidesz városi elnöke elfogadta alpolgármesterének augusztus 25-ével történő lemondását. A választásig hátralévő időben a posztot nem töltik be, az alpolgármesteri feladatokat belső átszervezéssel a polgármester, illetve más képviselők látják el. A lemondás Kiss Zsigmond képviselői helyét nem érinti, választókerületben olyan több százmillió forint értékű beruházás zajlik, amit a továbbiakban is koordinálni kell a választott képviselőnek - mondta a polgármester. Kiss az őszi önkormányzati választáson nem indul a Fidesz színeiben egyéni jelöltként, ezt a döntését a párt helyi szervezete elfogadta.

Fegyelmi sem indult ellene, mert a párt szerint korrekt módon járt el, vállalta az eset következményeit. Kiss közleményében azt írta: "emberek vagyunk, hibázunk, s úgy gondolom, hogy hibáinkat csak akkor tudjuk erkölcsileg a legkisebb veszteséggel magunk mögött hagyni, ha azt beismerjük".