Előfizetés

Cáfolja Rezesovát a per új szakértője

Ha Eva Rezesová "csak" 130 kilométer/órával hajtott volna, fékezéssel elkerülhette volna a tragikus balesetet - többek között ezt állapította meg szakvéleményében a szlovák milliomosnő ügyében kirendelt új műszaki szakértő.

Eva Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt tavaly novemberben ítélte elsőfokon 6 év fogházra a Gödöllői Járásbíróság, kimondva, hogy "nem kizárhatóan" gyors sávváltást hajtott végre az a Fiat, amely Rezesová védekezése szerint hirtelen bevágott BMW-je elé. Ily módon az elsőfokú ítélet a Fiat sofőrjének felelősségét sem vetette el, legalábbis az ügyből azóta kizárt Melegh Gábor szakértő megállapításai alapján. A Punto három utasa a balesetben azonnal életét vesztette, a negyedik pedig a kórházban halt meg.

Az Index ismertette az új szakértő, Császár Gergely szakvéleményét, amely szerint nem zárt be a Fiat az úttesttel olyan nagy szöget, hogy egyértelmű lenne, éppen sávváltásban volt az ütközéskor. Rezesová akkor lenne vétlen a balesetben, ha a Fiat sávot váltott volna, és ez olyan gyorsan lezajlik, hogy a BMW-nek nem marad elég ideje lefékezni.

Ugyanakkor műszaki eszközökkel sem cáfolni, sem igazolni nem lehet a szakértő szerint a Fiat hirtelen bevágásáról szóló történetet - állapította meg a szakértő, aki szerint nagyon valószínűtlen, hogy annyira gyorsan végbemehetett volna a sávváltás, amilyen gyorsaság a Rezesová-féle verzió igazához kéne. Ráadásul szerinte téves minősítésekkel dolgozhattak a szimulátorok, mert a valóságban nagyon is gyors mozdulat az, amit "nyugodt sávváltásnak" neveznek. 

Az új szakértőt egyébként Stubeczky Sarolta bíró teljesen véletlenszerűen választotta ki a szakértői névjegyzékből, rögtön a másodfokú tanács első tárgyalásán. Melegh szakvéleményét így már biztosan nem veszik figyelembe. Rezesová pere szeptember 8-án folytatódik másodfokon a Budapest Környéki Törvényszéken.

Leszakadt egy teherlift Budapesten

Leszakadt egy teherlift szerdán Budapesten, egy belvárosi étteremben, egy férfi súlyosan megsérült - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta, hogy  férfi a földszinten szállt be a liftbe, és az onnan az alagsorba zuhant. A lift ajtaját a tűzoltók nyitották ki, és ők vitték ki hordágyon a súlyos gerincsérülést szenvedett férfit a mentőautóig. A sérültet ezután kórházba vitték - tette hozzá a sajtószóvivő.

Egy idős asszonyt gázolt el a vonat

Elgázolt egy idős nőt egy személyvonat Vonyarcvashegy és Balatonederics között, Balatongyörök megállóhelynél. A baleset miatt a Keszthely és Tapolca között utazók jelentős késésekkel számolhatnak - értesült a HavariaPress.

Szerdán délután ütött el egy Balatonszentgyörgy felől érkező személyvonat egy, a vágány mellett tartózkodó asszonyt. A helyszínelés és a hatósági intézkedések ideje alatt Vonyarcvashegy és Balatonederics között nem közlekedhetnek a vonatok. A Keszthely és Tapolca között utazók jelentős késésekkel számolhatnak.

A gázoló vonat utasainak várakozniuk kell, a szerelvénynek csak a hatósági intézkedések befejezése után adnak engedélyt a továbbhaladásra.