Kirepültek az Esztergom közelében született gólyák

Publikálás dátuma
2014.08.28. 17:23
Fehér rokonok Fotó: PAPP FERENC/MME/FACEBOOK
Kirepült a fészekből a pilismaróti erdészet területén született három fekete gólya (Ciconia nigra) fióka - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint az erdészet munkatársai tavasszal vették észre, hogy Esztergom közelében egy feketególya-pár rakott fészket. Mivel a madár fokozottan védett és érzékeny a zavarásra, a fészek körül 150 méteres védőzónát alakítottak ki. A fészekben májusban három fióka látott napvilágot, júniusban a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai meggyűrűzték a fiatal madarakat.

Az egyedi azonosító megkönnyíti a jelölt egyed későbbi beazonosítását, vonulásuk nyomon követését. A fekete gólya vonuló madár, a telet Afrikában tölti. Az erdészet munkatársai szerint van esély arra, hogy a költő pár a következő évben is visszatér a fészekhez.

Szerző

Ukrajna komoly katonai segítségét vár az Uniótól

Publikálás dátuma
2014.08.28. 15:04
Fotó: Uriel Sinai, Getty Images
Nagyszabású katonai segítséget kért Ukrajna csütörtökön az Európai Uniótól a "leplezetlen orosz invázió" miatt.

Ezt az AFP francia hírügynökség szerint az EU mellé akkreditált ukrán nagykövet, Konsztyantin Jeliszejev közölte.

Szerző

Harmadával zuhant Netanjahu népszerűsége

Publikálás dátuma
2014.08.28. 13:27
Fotó: Gettyimages.
Izraeli közvélemény-kutatási adatok szerint harmadával csökkent Benjámin Netenjahu miniszterelnök népszerűsége a gázai hadművelet utolsó heteiben.

A kormányfő támogatottsága 27 százalékot esett a háborús konfliktus utolsó három hetében. A Dialóg intézet felmérésében szerdán megkérdezett izraeliek 50 százaléka volt elégedett Netanjahu tevékenységével az ötven napig tartó, a gázai palesztin fegyveres szervezetek ellen folytatott nyári "Erős szikla" hadművelet nyomán. Augusztus 5-én még 77 százalék állt Netanjahu mögé.

A Háárec című baloldali lap szerint a kormányfő helyzete, népszerűségének mostani visszaesése ellenére viszonylag kedvező, különösen a jobb és baloldalról érkező kritika fényében.

A felmérés szerint mindazonáltal a megkérdezettek 54 százaléka szerint egyik fél sem győzött a háborúban. Csupán 26 százalék értett egyet a kormányfő szerdán hangoztatott álláspontjával, miszerint Izrael számára hatalmas katonai és diplomáciai sikerrel végződött a konfliktus, 16 százalék pedig úgy vélte, hogy a fegyveres viszályt a Gázai övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász mozgalom nyerte meg.

A harcok idején a Netanjahu riválisaként számon tartott Avigdor Liberman külügyminiszter elfogadottsága tovább romlott, noha ő folyamatosan hangoztatott szembenállása okán nem tekinthető az esetleges kudarc felelősének.

Liberman hadjárat előtti 31 százalékos népszerűsége és a vele szembeni 56 százalékos elégedetlenség tovább nőtt, jelenleg csak 29 százalék áll mellette és már 58 százalék van ellene. Ennek oka az lehet, hogy Netanjahu számos alkalommal síkra szállt a háború közepette képviselt éles kritikájával szemben, lojalitást követelve tőle a koalíció tagjaként.

A 464 ember megkérdezésével elvégzett, reprezentatív felmérés szerint a pártok támogatottságában nem történt jelentős elmozdulás a Gázai konfliktus hatására, csak két párt vesztett viszonylag sok szavazót a hadművelet előtti állapotokhoz képest.

A Netanjahut folyamatosan bíráló jobb és baloldali tömörülések, Liberman Iszráel Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártja, és a palesztinokkal békepolitikát folytató Merec 3-3 mandátumot veszítene a kneszetben, ha Izraelben most tartanának parlamenti választásokat.

Szerző