Egy jobb kor eljöveteléért harcolt

Publikálás dátuma
2014.08.31. 21:20
Mécs Imre is részt vett Fejtő Ferenc születésnapi megemlékezésén Budapesten, a Szent István parkban FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fejtő Ferenc humánuma, politikai tudása, megkérdőjelezhetetlen liberalizmusa mindig irányt mutatott - mondta Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész a 105 éve született történész, újságíró, Kelet-Európa szakértő, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője szobránál a budapesti Szent István parkban. Konok legkedvesebb atyai barátjára emlékezett a XIII. kerületi szobornál.

A születésnapi koszorúzás alkalmából egybegyűlteknek elmondta, amikor maga is Párizsba emigrált Fejtő jelentette számára az otthont, akár csak Méray Tibor, aki vasárnap szintén megjelent a megemlékezésen. Konok Fejtővel kapcsolatban úgy fogalmazott: toleranciáját még ellenfelei is tisztelték. A Kossuth-díjas művész ,,sarastroi" bölcsnek nevezte Fejtőt.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője a lap helyzetét vázolta a megjelentek előtt. Kijelentette, bár a hatalom azon dolgozik, hogy a lap megszűnjön, de a munkatársak mindent elkövetnek fennmaradásáért. Majd köszöntötte Méray mellett a neves újságírót, Paul Lendvait, Kocsis András Sándort, a Fejtő szobor alkotóját, Tóbiás Józsefet az MSZP elnökét, Schmuck Andort, a Szociáldemokraták elnökét, Tóth Józsefet a kerület polgármesterét, illetve Magyar Fruzsinát a Szabadság téri civil demonstráció egyik szervezőjét.

A születésnapi megemlékezésen Fejtő Ferenc szobránál mások mellett Láposi Elza, a Népszava ügyvezető igazgatója helyezett el koszorút. A szocialisták virágait Tóbiás József, Hiller István és Gurmai Zita helyezte el.

Szerző

Újra látogatható a diósgyőri vár

Publikálás dátuma
2014.08.30. 20:01
FOTÓ: MTI, Vajda János
Néhány várfal kivételével jószerivel újjáépült, nem csupán megújult a diósgyőri vár, a középkori erődítmény kapuját szombaton nyitották meg a látogatók előtt.

A 2 milliárd 714 millió forintos projrektben, zömmel uniós forrásból rekonstruált vár átadásán L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egyebek mellett azt mondta: a diósgyőri vár újjáépítése iránymutató a következő évtizedek műemléki rekonstrukciói, így a budai vár esetében is.
Ebben a szellemben kell hozzányúlni az egykori királyi palotához is, nem elég betonelemekkel kiegészíteni a műemlékeket, hanem az eredeti koncepció, eredeti tervek szerint kell azt rekonstruálni - mondta.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője emlékeztetett arra, hogy az unió a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projekthez 2 milliárd 272 millió forintot biztosított. Ez azt jelképezi, hogy magyarnak és európainak lenni nem ellentétes - tette hozzá.
Az Európai Unió kiemelten támogatja a tagállamok kultúráját, így Magyarország történelmi örökségének megóvását is - mondta, utalva arra a jelmondatra "egység a sokféleségben".
Megjegyezte, hogy Diósgyőr mellett uniós támogatással állítják helyre az ország számos fontos műemlékét, így például a Várkert Bazárt, az egri minaretet, a kőszegi, a sümegi, a siklósi várat.

A rekonstrukció eredményeként a diósgyőri vár a nyugati szárny kivételével két szint magasságig újra felépült. Tornyai között három palotaszárny is újjáépült, amelyben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is.
A diósgyőri vár fejlesztésével Miskolc és az ország olyan turisztikai látványossággal gazdagodott, amely Közép-Európában is egyedülálló.

A várat egyébként a történelmi források 1340-ben már királynéi javadalomként említik, és ekkortájt kezdődött meg a négy saroktornyos, szabályos négyzet alaprajzú gótikus vár királyi pompájú kiépítése. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, és különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta.
Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása. Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt, 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát a királynék váraként.

Az 1526-os mohácsi csatavesztés Diósgyőr életében is jelentős fordulópont volt, ettől kezdve zálogos bérlőké lett, majd Eger eleste után végvárrá alakult, 1702-ben a kincstár tulajdonába került, de újjáépítése elmaradt. Miután minden hadászati értékét elvesztette, elhagyatottan pusztult, a 19. századi metszetek már csak romokat mutattak.

Szerző

A nyolcadik utas: a Halál - Ismét megnézheti moziban

Publikálás dátuma
2014.08.30. 12:01
Ridley Scott, FOTÓ: Getty Images, Stuart Wilson
Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál egy rövid vetítéssorozaton visszatér a mozivásznakra Magyarországon is.

Budapesten a Corvin moziban, országszerte több mint harminc filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Ridley Scott brit rendező 1979-ben készítette el A nyolcadik utas: a Halál című filmet. A sokak által minden idők legfélelmetesebb mozijának titulált alkotás Alien-címszereplőjét és az idegen világot az idén elhunyt svájci szürrealista képzőművész, H.R. Giger, a biomechanikus művészet nagymestere álmodta meg.

Az Oscar-díjjal elismert látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek és a jól felépített sztorinak köszönhetően a filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, bár a fiatalabb generációnak eddig nem volt lehetősége mozivásznon látni. 2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát: az Alien - Director's Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb lett az eredetinél. A rendező ugyanis a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, illetve néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet.

Az európai bemutató 35. évfordulója alkalmából ezt a rendezői változatot láthatja a közönség a hazai mozikban: szeptember 4-től egy hónapon át vetítik, vadonatúj digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A limitált vetítéssorozathoz országszerte számos filmszínház csatlakozott: a szeptember 4-i bemutató hetében Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, valamint látható lesz többek közt Szolnokon, Jászberényben, Szombathelyen, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben és Egerben is.

A filmet forgalmazó, eddig főleg színpadi produkciók - például a londoni Shakespeare's Globe előadásai vagy a Queen 1986-os Népstadion-koncertje - mozibemutatójával foglalkozó Pannonia Entertainment tájékoztatása szerint a legfrissebb bemutatók mellett a közeljövőben további legendás alkotásokat vetítenek a hangosfilmtörténet előző évtizedeiből.

Szerző