Foghíjas tanévkezdés

Publikálás dátuma
2014.09.02. 07:03
Az MSZP az „engedelmesség iskolájával” szemben a „gondolkodás iskoláját” hirdette meg a tanévkezdet alkalmából FOTÓ: MTI/MARJAI
Káosz nélkül kezdődött az idei tanév, a tankönyvek időben megérkeztek az iskolákba. Dunakeszin viszont konténerből kialakított tantermekben tanulhatnak a diákok legalább egy évig, mivel a fideszes önkormányzat által ígért iskolabővítés elmaradt, miközben 400 millió forintból újult meg a város dísztere.

Mivel a diákok csak a tegnapi tanévkezdés után kezdték átvenni az állami tankönyvterjesztő cég, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által leszállított tankönyvcsomagokat, a napokban derülhet ki, hogy az előzetes sajtóhírek alapján valóban hiányosan vagy rosszul állították-e össze a csomagok egy részét. Egyelőre nem kaptunk híreket a korábban felmerült problémákról, a tankönyvek időre megérkeztek az intézményekbe, bár az új köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit korábban azt mondta: ha probléma lesz a kiszállítással, az a késlekedő kiadók felelőssége lesz, amelyek számukra anyagi következményekkel járnak majd. A korábbi közlések szerint a kiadók késedelmes teljesítése miatt 480 féle tankönyv kiszállítása biztosan csúszik, de azt még nem tudni, mennyit.

Bár a tavalyihoz hasonló káosz elmaradt, a tanévkezdés apropóján az ellenzéki politikusok ezúttal is megfogalmaztak aggályokat az oktatási kormányzat munkájával kapcsolatban. Az MSZP például bejelentette: párhuzamos tanévet indítanak, vagyis az "engedelmesség iskolájával" szemben megvalósítják a "gondolkodás iskoláját". Hiller István, a párt oktatáspolitikusa elmondta, utóbbiban a pedagógusok azt mutatják majd be hétről hétre, tanóráról tanórára, több tantárgyból is, "hogy másképp is, szabadon is lehet" tanítani. Hiller szerint a kormányzati oktatáspolitikában "csendes félfordulat" zajlik, ennek jele a személyi és a szerkezeti változtatás. A szocialista politikus feladatára alkalmatlannak nevezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK), szerinte ugyanis a központosítás túlzott és erőltetett volt. Tóbiás József eközben azt mondta: az esélyek kiegyenlítését segítő, a tudás megszerzését ösztönző, a kreativitás fejlesztésén alapuló oktatási rendszerre van szükség Magyarországon. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz oktatáspolitikai értékdiktatúrája 19. századi, miközben a 21. században vagyunk.

Nem is ment "simán" az iskolakezdés Dunakeszin, ahol konténerekből kialakított ideiglenes osztálytermekben kezdi a tanévet a diákok egy része. Az Index beszámolója szerint a Pest megyei városban tartott sajtótájékoztatóján Horváth István (Együtt-PM-DK-4K-MLP-Moma) polgármester-jelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben nem készült el időben a Fazekas Mihály Általános Iskola tervezett bővítése, addig a település nemrég átadott, felújított dísztere mintegy 400 millió forintba került.

Horváth szerint az iskola bővítését idén szeptemberre ígérte a fideszes városvezetés. A konténerek fenntartása egyébként havi 300 ezer forintba kerül. Dióssi Csaba fideszes polgármester ugyanakkor tagadta, hogy az idei tanévkezdésre ígérte volna az iskola kibővítését. Ráadásul a Fazekas fenntartója az állam, azaz a Klik, miközben Dunakeszi dísztere önkormányzati pénzből készült el. A városvezető szerint működtetőként az önkormányzat idén így is milliókat költött az oktatási intézmény felújítására. Dióssi azt állította, hogy jövőre kap új szárnyat az iskola. Dunakeszin egyébként évek óta probléma az óvodai és általános iskolai férőhelyek nem elégséges száma, mivel az nem követte az elmúlt tíz-tizenöt évben közel megduplázódó lakosságszámot.

                                             Erotikamentes tanévkezdés
Mától az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, mely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A hatályba lépett jogszabály alapvetően az erőszakot, illetve a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő.

Esőzés - Bőven volt dolguk a tűzoltóknak

 Problémákat okozott az esőzés hétfőn az ország nyugati részén és a fővárosban, Budapesten a tűzoltóknak főként pincékből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, Zalában egy településen sárfolyás keletkezett a nagy mennyiségű csapadéktól.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) hétfői tájékoztatása szerint Budapesten a tűzoltóknak elöntött pincékből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, illetve leszakadt faágak, kidőlt fák eltávolítását kellett megoldaniuk. A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint több buszjáratot is eltereltek az esőzés miatt a XVI. kerületben.

A Zala megyei Gelseszigeten sárfolyást okozott a nagy mennyiségű eső, de lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség. Baranya megyében, Szigetváron a vásárcsarnokba tört be a víz, Komló Kisbattyán településrészén pedig 17 ingatlanban és az idősek otthonában nem volt áram, mert leszakadt a villamos vezeték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint kedden folytatódik a csapadékos időjárás a Nyugat-Dunántúlon, de eső, zápor, zivatar a középső országrészben is kialakulhat, a Tiszántúlon viszont napos, száraz idő várható.

Szerző

MSZP: Kormányzati és EU-forrásokra van szükség a 3-as metró felújításához

Szomorúan láttuk, hogy csak a baloldal által kezdeményezett „Azonnali metrófelújítást!” - aláírásgyűjtő kampány kezdete után kezdett el a Fidesz érdemben foglalkozni az ország legforgalmasabb vasútvonala, az M3-as metró felújításával - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A Fidesz-kormány döntése a felújítás bankhitelből, adósságból történő finanszírozására azonban vállalhatatlan. Az MSZP már korábban kezdeményezte, hogy a ne hitelből, hanem kormányzati források és Európai Uniós források felhasználásával kerüljön sor a felújítás és a fejlesztés megvalósítására.

Nagyságrendileg százmilliárd megy el közpénzből országszerte stadionépítésekre, a Magyar Nemzeti Bank félmilliárd forintért vásárolt kastélyt, közel 18 milliárd forintért irodaházat, valamint mintegy 200 milliárd forintot költ értelmezhetetlen célokra az adófizetők pénzéből. Megdöbbentő, hogy eközben nem magától értetődő, hogy kormányzati támogatással és Európai Uniós források bevonásával újuljon meg az ország legforgalmasabb vasútja, a 3 – as metró, mely naponta 400,000 utast szolgál ki.

Sajtóhírek szerint számos más budapesti közlekedési projekttel együtt a 3-as metró lekerült a kormány által támogatott fejlesztések listájáról, helyette a legfontosabb projekt a Hódmezővásárhely-Szeged villamosépítés lett, miközben a két vonal forgalma össze sem hasonlítható egymással.

Az MSZP továbbra is elvárja, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban mind kormányzati forrás, mind EU-finanszírozás álljon rendelkezésre a 3-as metró felújításához és Káposztásmegyerig történő meghosszabbításához. Egyúttal elvárjuk mind a 3 – as metró felújításának, mind annak Káposztásmegyerig tartó meghosszabbításának felgyorsítását.

Elvárjuk, hogy a Fidesz döntsön ésszerűen, és ne büntessen napi 400,000 utast politikai okokból.

Dr. Trippon Norbert,
Budapesti ügyvezető alelnök
Újpest baloldali polgármesterjelöltje

Szerző