Megáradt folyón át úszott a szülészetre egy kismama

A monszunesőtől megáradt folyón át úszott majdnem egy kilométert egy indiai kismama a várandósság kilencedik hónapjában, hogy a legközelebbi szülészetre eljusson, és a baba biztonságban születhessen meg. Az anya megérkezett, a kisfiú császármetszéssel jött a világra.

A 22 éves Jellavva szárított, üres lopótököket használt, hogy a felszínen maradjon, amikor három héttel ezelőtt kis, folyami szigeten álló falujából elindult a kórházba. Azt mondta, lakóhelyén nincs orvosi segítség, és biztonságban akarta megszülni a babáját. A kisfiú végül szombat éjjel egy magánkórházban jött világra műtéti úton - tudósított a BBC hírportálja.
Bátor vízi útjával kivívta a falubeliek csodálatát, az orvosok bámulatos teljesítménynek nevezték, amit tett. A Karnataka állambeli kis falut körülvevő Krisna-folyam szintje 3,7 méterről 4,3 méterre áradt, örvénylő vizébe gyakorlott úszók is félve merültek. Jellavvának apja, bátyja és unokatestvérei segítettek, ők is vele úsztak.
"Nagyon boldog vagyok, hogy kórházban született a kisfiam. Felvágták a hasamat és kiemelték belőle. Négy kilogrammal érkezett" - mesélte hétfőn, kórházi ágyán a BBC-nek a kismama.

Amikor partot ért, először a helyi házi orvos vizsgálta meg, ezután a közeli Rajcsur kerület kórházának szülészetére vitték - mondta Vanamala Vidzsajkumar Heszrur, annak a magánkórháznak az orvosa, ahol végül a kisfiú megszületett.
Mivel a családnak nem volt pénze, hogy a területileg illetékes kórházba elutazzanak, magánkórház vette fel Jellavvát. "A család természetes szülést remélt, és mi is vártunk, hátha sikerül neki, csak ezután döntöttünk a császármetszés mellett. Ha a baba nem lett volna ilyen nagy, talán világra jöhetett volna műtét nélkül" - tette hozzá Heszrur.
Yellavva aggódott, hogy családja nem tudja kifizetni a kórházi költségeket, ám a szülészet nem kért pénzt. "Úgy döntöttünk, ingyen látjuk el. Alábecsüljük a falusi nők erejét. Óriási öröm volt számomra, hogy ilyen bátor kismamát kezelhettem" - hangsúlyozta Heszrur.

Szerző

Több mint 100 menekültet börtönöztek be Macedóniában

A belügyminisztérium jelentése szerint legalább 100 szíriai és iraki bevándorlót tartóztattak le a macedón hatóságok. Egy szenet szállító vonaton bújtak el, ami Görögországból érkezett, vasárnap találtak rájuk Veles városában. Ivo Koteski belügyminisztériumi szóvivő elmondta, legtöbbjükkel nehéz volt kommunikálni, és nem tudták hol vannak, honnan jöttek, vagy hogy merre tartanak. 

A rendőrség által begyűjtött információk szerint Törökországba szöktek Irakból és Szíriából, onnan csempészték át őket Görögországba fejenként 3000 euró fejében. Onnan Szerbiába mentek volna további 800-900 euróért, hogy aztán tovább haladjanak Nyugat-Európa felé. Koetski elmondta, jelenleg a fővárosban, Szkopjéban tartják őket fogva egy illegális bevándorlóknak fenntartott központban, terveik szerint visszaküldik őket Görögországba.  A kétmillió lakosú Macedónia ritkán válik emigránsok végállomásává, de az egyik leggyakoribb útvonal része a nyugati országok felé. Az ENSZ szerint Szíriából eddig legalább 3 millióan menekültek a szomszédos országokba, de sokan csapdába esnek az iszlámista fegyveresek előrenyomulásával, vagy nem tudnak eljutni egy nyitott határátkelőig. 

Szerző

17 leendő terroristát ítéltek el Szaúd-Arábiában

Hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság 17 embert ítélt el, mert Irakba készültek, hogy a terroristák oldalán harcoljanak, vagy anyagiakkal támogatták őket. Azzal vádolják őket, hogy szélsőséges ideológiákat követtek, megszegték a kormány utasításait, „félrevezetett” lakosok kiutazásában segédkeztek, valamint az állam ellen akarták fordítani a közvéleményt.

Az ország fél, hogy az Iszlám Állam folyamatos terjeszkedése idővel hozzájuk is elér, és a radikális tanok az ottaniakat is megfertőzhetik, és ez esetleg ellenük irányuló támadásokhoz vezethet. A szaúdi főmufti augusztus 28-án felszólította a helyi fiatalokat, hogy ne hallgassanak a „deviáns elveket” követőkre, akik dzsihádra hívják őket.

Szerző