Indiánok a Kaiser ellen

Publikálás dátuma
2014.09.05. 11:00
A híres indián mesterlövész - Fotó: Wkimedia.org
A sár, a vér, a félelem okozta látszólagos egyformaság mellett az első világháborúban a birodalmak minden sarkából érkezett egzotikus kontingensek egy kis romantikus színezetet adtak a több mint négy évig tartó tömegmészárlásnak.

Ezek között szerepeltek a franciák soraiban az algériai szpáhik, a sivatag turbános lovasai, az ausztrál lovasság a jellegzetes széles karimájú kalapban, az angoloknál a nepáli gurkák .... és ott voltak az indián harcosok is. Sziúk, cheyenne-ek, komancsok, irokézek ásták ki a csatabárdot Vilmos császár ellen és harcoltak az amerikai és a kanadai zászlók alatt.

Ilyen volt Fred, a Gyors Ló, akinek az apja még George A. Custerrel szállt szembe Little Big Hornnál, vagy Jim Green Grass, aki felugrott a Lövészárok peremére és ott hallatta a jellegzetes harci kiáltást, amelyre az ellenség golyózáporral válaszolt. Meg akarta mutatni a németeknek,hogy itt van és nagy harcos - magyarázta tettét a társa.

Bár a gyalogságnál szolgált a többségük, jelen voltak minden fegyvernemben. Általában jó katonák voltak,  ezt számos kitüntetésük is bizonyítja. Saját hagyományos módszereiket alkalmazták, amikor felderítők, futárok vagy mesterlövészek voltak. Természetes adottságaik voltak az álcázásban, a tájékozódásban, a portyázásban. Az egyik legjobb mesterlövész Francis Pegahmagabow volt a kanadai gyalogságnál, 378 németet lőtt le. A jól célzó indián kitűnő futár és felderítő is volt. Háromszor kapott kitüntetést. Sohasem vált meg talizmánjaitól és hite szerint ezeknek köszönhette, hogy életben maradt, mi több törzsfőnökké választották és ebben a minőségben harcolhatott tovább, otthon, az indiánok jogaiért.

A 142. gyalogsági ezred choctaw indiánjai elsőkként alkalmazták nyelvüket rádióüzenetek rejtjelzésére és ezzel megelőzték a második világháború híres navajóit. A hiányzó indián szavakat leleményes mondatokkal helyettesítették: például a géppuska „kicsi, gyorsan tüzelő ágyú “ lett.

Nem hallgatható azonban az sem el, hogy törzsi kegyetlenkedések is voltak: foglyok legyilkolása harci tánc háttérrel, skalpolásí kísérletek, amelyeket a bajtársak akadályoztak meg. Az ellenség bevallottan rettegett az indián katonáktól.

A harcokban 12 ezer indián vett részt. A halálozások aránya több, mint kétszerese volt náluk, mint a fehéreknél. .Ezt hagyományos harci szellemükkel és azzal magyarázzák, hogy veszélyes missziókat bíztak rájuk. Sokan betegségben, tüdőgyulladásban, influenzában haltak meg.

Néhány indián nő is belépett a hadseregbe. Tsianina -Vörös Toll creek asszony a fronton énekelt a katonáknak. Mások kantinosként, ápolónőként szolgáltak.

A győzelemért nemcsak a fronton, a hátországban is sokat tettek az indiánok. 15 millió dollárért vásároltak hadi kincstárjegyet. Közöttük volt Geronimo özvegye és fia is. Egy idős főnök, Repülő Sólyom teljes indián díszöltözékben segítette a toborzást.

Miért vonultak be az indiánok nagyobb arányban, mint a fehérek? /20-30 % - 15 % / Olyan leegyszerűsítések mellett, mint “a jó indián nem kerül el egyetlen harcot sem”, a kalandvágy, a nyomorúságos élettől való menekülés, a katonaélet presztizse, a remény, hogy viszonzásul javul az övéik élete, vitte a háborúba őket. És azt sem szabad elfelejteni - írja az összeállítást készítő El País - hogy az amerikai kormány kötelező iskoláiban megpróbálták asszimilálni, hazafiassággal megtölteni őket.

Egy indián a fenti kérdésre így válaszolt:” Hogy a németek ne csinálják a világgal azt, amit a fehér ember tett az indiánokkal.”

Szerző
Frissítve: 2014.09.05. 08:50

Kártérítést fizet a szülőknek a Google

Publikálás dátuma
2014.09.05. 10:51
Fotó: Gettyimages.
Megállapodással zárult az amerikai internetes gigász, a Google jogi csatája az amerikai kereskedelmi hatósággal.

A szövetségi intézménnyel kötött megegyezés értelmében a cég legalább 19 millió dollárt fizet: az összeg azoknak a szülőknek jár majd kártérítésként, akiknek gyerekei beleegyezésük nélkül fizettek ki nemegyszer komoly summákat mobilprogramokra. 2011-ben ugyanis, amikor a telefonokra letölthető mobil-applikációk piaca igazán fellendülni kezdett, a Google még nem alkalmazott biztonsági korlátot, vagyis nem kért jelszót a netes vásárlásoknál. Ezen csak később szigorítottak, ám addigra a csemetéik költekezésére csak a számlák megérkezésekor ráébredő szülők panaszok özönével fordultak az illetékes ellenőrző szervekhez, mondván: a mobilos költekezés jóváhagyásuk, sőt, tudtuk nélkül történt. A tiltakozás teljesen érthető volt, hiszen egyes mobilos játékokért esetenként több száz dollárt kellett leperkálni...

Hasonló cipőben jár egyébként az Apple is: náluk hasonló okból még borsosabb, 32,5 milliós összeget kellett kifizetni egy januárban meghozott döntés alapján. S a sor még folytatódik, a következő célpont az internetes kereskedelem igazi zászlóshajója, az Amazon, amelynek várhatólag szintén a költekező gyerekek miatt kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

 

Szerző

Irán pénzhez jutott

Irán hozzájutott egymilliárd dollár korábban befagyasztott járandóságához. Az összeget olajvásárlások fejében Japán utalta át az iráni központi banknak.

Az olajjövedelem felszabadítását az tette lehetővé, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Teherán tartja magát a Hatokkal tavaly november 24-én kötött, idén július 20-án meghosszabbított átmeneti megállapodáshoz. A végső egyezség ugyan még nem jött létre, de mivel Irán lépéseket tett nukleáris programjának bizonyos korlátozására, a NAÜ jóváhagyta a szankciók értelmében befagyasztott összegek egy részének átutalását.

Amerikai adatok szerint Iránnak több mint 100 milliárd dollár kinnlevősége van külföldi bankszámlákon, az atomprogramja miatt elfogadott szankciók miatt azonban a jórészét nem tudja felvenni. Japán két részletben utalta át az egymilliárdot Teheránnak egy ománi bankszámlán keresztül. Az iráni nyersolaj fő vásárlói Japán, Kína, India és Dél-Korea. Januártól júliusig Irán 4,2 milliárd dollárhoz jutott hozzá, a következő négy hónapban pedig 2,8 milliárd dollár átutalása válik lehetővé.

 Irán és a Hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között még e hónapban folytatódnak a tárgyalások. A nemzetközi közösség vitatja Teherán állítását, hogy nukleáris programja csupán békés célokat szolgál.

Szerző
Témák
Irán