Előfizetés

Indiánok a Kaiser ellen

Publikálás dátuma
2014.09.05. 11:00
A híres indián mesterlövész - Fotó: Wkimedia.org
A sár, a vér, a félelem okozta látszólagos egyformaság mellett az első világháborúban a birodalmak minden sarkából érkezett egzotikus kontingensek egy kis romantikus színezetet adtak a több mint négy évig tartó tömegmészárlásnak.

Ezek között szerepeltek a franciák soraiban az algériai szpáhik, a sivatag turbános lovasai, az ausztrál lovasság a jellegzetes széles karimájú kalapban, az angoloknál a nepáli gurkák .... és ott voltak az indián harcosok is. Sziúk, cheyenne-ek, komancsok, irokézek ásták ki a csatabárdot Vilmos császár ellen és harcoltak az amerikai és a kanadai zászlók alatt.

Ilyen volt Fred, a Gyors Ló, akinek az apja még George A. Custerrel szállt szembe Little Big Hornnál, vagy Jim Green Grass, aki felugrott a Lövészárok peremére és ott hallatta a jellegzetes harci kiáltást, amelyre az ellenség golyózáporral válaszolt. Meg akarta mutatni a németeknek,hogy itt van és nagy harcos - magyarázta tettét a társa.

Bár a gyalogságnál szolgált a többségük, jelen voltak minden fegyvernemben. Általában jó katonák voltak,  ezt számos kitüntetésük is bizonyítja. Saját hagyományos módszereiket alkalmazták, amikor felderítők, futárok vagy mesterlövészek voltak. Természetes adottságaik voltak az álcázásban, a tájékozódásban, a portyázásban. Az egyik legjobb mesterlövész Francis Pegahmagabow volt a kanadai gyalogságnál, 378 németet lőtt le. A jól célzó indián kitűnő futár és felderítő is volt. Háromszor kapott kitüntetést. Sohasem vált meg talizmánjaitól és hite szerint ezeknek köszönhette, hogy életben maradt, mi több törzsfőnökké választották és ebben a minőségben harcolhatott tovább, otthon, az indiánok jogaiért.

A 142. gyalogsági ezred choctaw indiánjai elsőkként alkalmazták nyelvüket rádióüzenetek rejtjelzésére és ezzel megelőzték a második világháború híres navajóit. A hiányzó indián szavakat leleményes mondatokkal helyettesítették: például a géppuska „kicsi, gyorsan tüzelő ágyú “ lett.

Nem hallgatható azonban az sem el, hogy törzsi kegyetlenkedések is voltak: foglyok legyilkolása harci tánc háttérrel, skalpolásí kísérletek, amelyeket a bajtársak akadályoztak meg. Az ellenség bevallottan rettegett az indián katonáktól.

A harcokban 12 ezer indián vett részt. A halálozások aránya több, mint kétszerese volt náluk, mint a fehéreknél. .Ezt hagyományos harci szellemükkel és azzal magyarázzák, hogy veszélyes missziókat bíztak rájuk. Sokan betegségben, tüdőgyulladásban, influenzában haltak meg.

Néhány indián nő is belépett a hadseregbe. Tsianina -Vörös Toll creek asszony a fronton énekelt a katonáknak. Mások kantinosként, ápolónőként szolgáltak.

A győzelemért nemcsak a fronton, a hátországban is sokat tettek az indiánok. 15 millió dollárért vásároltak hadi kincstárjegyet. Közöttük volt Geronimo özvegye és fia is. Egy idős főnök, Repülő Sólyom teljes indián díszöltözékben segítette a toborzást.

Miért vonultak be az indiánok nagyobb arányban, mint a fehérek? /20-30 % - 15 % / Olyan leegyszerűsítések mellett, mint “a jó indián nem kerül el egyetlen harcot sem”, a kalandvágy, a nyomorúságos élettől való menekülés, a katonaélet presztizse, a remény, hogy viszonzásul javul az övéik élete, vitte a háborúba őket. És azt sem szabad elfelejteni - írja az összeállítást készítő El País - hogy az amerikai kormány kötelező iskoláiban megpróbálták asszimilálni, hazafiassággal megtölteni őket.

Egy indián a fenti kérdésre így válaszolt:” Hogy a németek ne csinálják a világgal azt, amit a fehér ember tett az indiánokkal.”

Kártérítést fizet a szülőknek a Google

Publikálás dátuma
2014.09.05. 10:51
Fotó: Gettyimages.
Megállapodással zárult az amerikai internetes gigász, a Google jogi csatája az amerikai kereskedelmi hatósággal.

A szövetségi intézménnyel kötött megegyezés értelmében a cég legalább 19 millió dollárt fizet: az összeg azoknak a szülőknek jár majd kártérítésként, akiknek gyerekei beleegyezésük nélkül fizettek ki nemegyszer komoly summákat mobilprogramokra. 2011-ben ugyanis, amikor a telefonokra letölthető mobil-applikációk piaca igazán fellendülni kezdett, a Google még nem alkalmazott biztonsági korlátot, vagyis nem kért jelszót a netes vásárlásoknál. Ezen csak később szigorítottak, ám addigra a csemetéik költekezésére csak a számlák megérkezésekor ráébredő szülők panaszok özönével fordultak az illetékes ellenőrző szervekhez, mondván: a mobilos költekezés jóváhagyásuk, sőt, tudtuk nélkül történt. A tiltakozás teljesen érthető volt, hiszen egyes mobilos játékokért esetenként több száz dollárt kellett leperkálni...

Hasonló cipőben jár egyébként az Apple is: náluk hasonló okból még borsosabb, 32,5 milliós összeget kellett kifizetni egy januárban meghozott döntés alapján. S a sor még folytatódik, a következő célpont az internetes kereskedelem igazi zászlóshajója, az Amazon, amelynek várhatólag szintén a költekező gyerekek miatt kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

 

Irán pénzhez jutott

Irán hozzájutott egymilliárd dollár korábban befagyasztott járandóságához. Az összeget olajvásárlások fejében Japán utalta át az iráni központi banknak.

Az olajjövedelem felszabadítását az tette lehetővé, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Teherán tartja magát a Hatokkal tavaly november 24-én kötött, idén július 20-án meghosszabbított átmeneti megállapodáshoz. A végső egyezség ugyan még nem jött létre, de mivel Irán lépéseket tett nukleáris programjának bizonyos korlátozására, a NAÜ jóváhagyta a szankciók értelmében befagyasztott összegek egy részének átutalását.

Amerikai adatok szerint Iránnak több mint 100 milliárd dollár kinnlevősége van külföldi bankszámlákon, az atomprogramja miatt elfogadott szankciók miatt azonban a jórészét nem tudja felvenni. Japán két részletben utalta át az egymilliárdot Teheránnak egy ománi bankszámlán keresztül. Az iráni nyersolaj fő vásárlói Japán, Kína, India és Dél-Korea. Januártól júliusig Irán 4,2 milliárd dollárhoz jutott hozzá, a következő négy hónapban pedig 2,8 milliárd dollár átutalása válik lehetővé.

 Irán és a Hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között még e hónapban folytatódnak a tárgyalások. A nemzetközi közösség vitatja Teherán állítását, hogy nukleáris programja csupán békés célokat szolgál.