Az Apple vizsgálódik

Publikálás dátuma
2014.09.03. 07:17
Fotó: Thinkstock
"Nagyon komolyan vesszük a felhasználók védelmét és vizsgáljuk az esetet" - közleményében röviden így reagált az internetre felkerült meztelen sztárfotók ügyére az Apple.

Könnyen lehet ugyanis, hogy a számítástechnikai cég felhő-szolgáltatása, az iCloud biztonsági hibája miatt szerezhették meg hackerek több száz színésznő, énekesnő és modell meztelen fényképeit.

Az éhezők viadala című filmből ismert Jennifer Lawrence színésznő, a Pókember-szériában szerepelt Kirsten Dunst, vagy az Agymenők-sorozatban játszó Kaley Cuoco mellett az énekesnő Rihanna és Ariana Grande is érintett, összesen 101 sztárról tudni, akinek fotója hétfő hajnalra elárasztotta a világhálót.

Akadnak olyan képek, amelyeket évekkel ezelőtt letöröltek a készülékről, ám azok biztonsági mentése felkerült az iCloudba, így tudtak hozzáférni hackerek is. 

Brit bulvárlapok tegnap ugyanakkor arról írtak, hogy az elhagyott mobilokat és laptopokat megkereső Find My iPhone szolgáltatásban volt a biztonsági rés, amely az iCloud része: ha egy támadó fel akarja törni valakinek a profilját, itt akárhányszor próbálkozhat, a rendszer nem tiltja ki és nem értesíti a tulajdonost sem.

Az Apple csak a botrány után értesült a hibáról, és bár tegnapra kijavította, így is példátlanul sok adat szivároghatott ki. Azt is vizsgálják, hogy a meghackelt iCloud-fiókok azokhoz tartoznak-e, akikről a képek készültek. 

A fotókat a 4chan közösségi oldalon publikáló, magát csak "gyűjtőnek" nevező felhasználó már megelőlegezte, hogy 423 további "fiók" várja a közzétételt; azonban, ha minden igaz, hétfőn ezt a férfit letartóztatta az FBI Mexikóban, és azóta újabb meztelen fotók sem kerültek elő.

A brit Independentnek azt mondta, mindössze 120 dollárnak - 28 ezer forintnak - megfelelő bitcoinért (digitális pénzért) kapta meg a képeket, miközben rengetegért maga is fizetett. Az FBI a nyomozásról közölte, az ügyet a hírességek miatt súlyának megfelelően kezelik.

Szerző