Ukrán tanácsadó: Putyin egy új Hitler

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyében egy új Adolf Hitler jelent meg - figyelmeztette a Nyugatot keddi tévényilatkozatában az ukrán belügyminiszter tanácsadója, s úgy vélekedett, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktusba beavatkozó Oroszország ellen az lehet az egyetlen hatékony szankció, ha Európa leállítja az orosz olaj- és gáz vásárlását.

Anton Herascsenko a TSN.ua hírportállal (az ukrán 1+1 tévécsatorna portálja) folytatott konferenciabeszélgetésben - nyilvánvalóan Putyinra utalva - azt mondta, talány számára, miért igyekeznek szemet hunyni az európai országok és az Egyesült Államok afelett, hogy megjelent egy új Adolf Hitler, aki háborút folytat a szabad és független Ukrajna ellen.

Herascsenko szavai szerint ez az új Hitler ukrán embereket öl, és megölte a malajziai légitársaság közel háromszáz utasát is.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es utasszállító gépe július 17-én zuhant le Donyeck megye egyik, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött részén. Feltételezések szerint szakadárok lőtték le egy orosz légvédelmi fegyverrel, s a gépen tartózkodó 298 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. A szakadárok tagadják, hogy közük lenne a történtekhez.

Herscsenko azt mondta, furcsának találja, hogy ezek után Oroszországot miért nem nyilvánítják a terrorizmussal kapcsolatban álló országnak.

"Azt gondolom, hogy a válasz egyszerű: a világ nem áll készen arra, hogy katonákat adjon, akik segíthetnének nekünk megvédeni az országunkat, de még arra sem hajlandó, hogy valóban hatékony büntetőintézkedéseket vezessen be Oroszországgal szemben" - hangsúlyozta az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Véleménye szerint az egyetlen hatékony, Putyin megállítására alkalmas szankció Oroszországgal szemben az lehetne, ha leállítanák az orosz energiahordozók vásárlását. Herascsenko hozzátette: minden nap, amikor Európa országai "milliárdokat fizetve" olajat és gázt vesznek Oroszországtól, Moszkva ukránok elleni háborúját szponzorálják.

Szerző

Tartós fegyvernyugvásról állapodott meg Putyin és Porosenko

Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatója szerint a tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán az ukrán és az orosz államfő telefonbeszélgetésük alkalmával.

"A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez" - áll az elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében.

Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.

Szerző

Putyin és Porosenko véleménye nagyban megegyezik

Az orosz és az ukrán államfő véleménye nagymértékben megegyezik az ukrán válságból kivezető útról - tájékoztatott Vlagyimir Putyin szóvivője szerdán a két elnök telefonbeszélgetéséről.

 Dmitrij Peszkov nem árult el részleteket, csak annyit mondott: "az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás" Délkelet-Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete - Porosenko államfői posztra lépése óta először - Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást. Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában.

Szerző
Témák
Putyin Porosenko