A Kreml szerint nincs megállapodás

Publikálás dátuma
2014.09.03. 14:19
Fotó: Carsten Koall/Getty Images
Az orosz államfő szóvivője cáfolta az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményét, amely szerint Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko megállapodott a délkelet-ukrajnai tartós fegyvernyugvásról telefonbeszélgetésük során. Dmitrij Peszkov szerdán azt hangsúlyozta, hogy az orosz és az ukrán államfő véleménye nagymértékben megegyezett az ukrán válságból kivezető útról.

Az ukrán elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin telefonos egyeztetéséről az áll: "A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez".

Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csak annyit közölt: "az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás" Délkelet-Ukrajnában. Később a Kreml befolyásos tisztviselője a mongol fővárosban az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményére reagálva hangsúlyozta, hogy a szerdai "telefonbeszélgetés során Putyin és Porosenko "az ukrán katonai egységek és a délkelet-ukrajnai felkelők közötti" mielőbbi tűzszünethez vezető lépésekben értettek egyet.

Moszkva sokszor hangoztatta már, hogy Oroszország nem résztvevője az ukrajnai konfliktusnak, mert az belpolitikai probléma, és ezért nem vele kell megállapodni a válság rendezéséről, így a tűzszünetről sem. A Kreml ugyanakkor kiáll a donyecki és luhanszki szakadárok követelései mellett.

Szerző

Ukrán tanácsadó: Putyin egy új Hitler

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyében egy új Adolf Hitler jelent meg - figyelmeztette a Nyugatot keddi tévényilatkozatában az ukrán belügyminiszter tanácsadója, s úgy vélekedett, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktusba beavatkozó Oroszország ellen az lehet az egyetlen hatékony szankció, ha Európa leállítja az orosz olaj- és gáz vásárlását.

Anton Herascsenko a TSN.ua hírportállal (az ukrán 1+1 tévécsatorna portálja) folytatott konferenciabeszélgetésben - nyilvánvalóan Putyinra utalva - azt mondta, talány számára, miért igyekeznek szemet hunyni az európai országok és az Egyesült Államok afelett, hogy megjelent egy új Adolf Hitler, aki háborút folytat a szabad és független Ukrajna ellen.

Herascsenko szavai szerint ez az új Hitler ukrán embereket öl, és megölte a malajziai légitársaság közel háromszáz utasát is.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es utasszállító gépe július 17-én zuhant le Donyeck megye egyik, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött részén. Feltételezések szerint szakadárok lőtték le egy orosz légvédelmi fegyverrel, s a gépen tartózkodó 298 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. A szakadárok tagadják, hogy közük lenne a történtekhez.

Herscsenko azt mondta, furcsának találja, hogy ezek után Oroszországot miért nem nyilvánítják a terrorizmussal kapcsolatban álló országnak.

"Azt gondolom, hogy a válasz egyszerű: a világ nem áll készen arra, hogy katonákat adjon, akik segíthetnének nekünk megvédeni az országunkat, de még arra sem hajlandó, hogy valóban hatékony büntetőintézkedéseket vezessen be Oroszországgal szemben" - hangsúlyozta az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Véleménye szerint az egyetlen hatékony, Putyin megállítására alkalmas szankció Oroszországgal szemben az lehetne, ha leállítanák az orosz energiahordozók vásárlását. Herascsenko hozzátette: minden nap, amikor Európa országai "milliárdokat fizetve" olajat és gázt vesznek Oroszországtól, Moszkva ukránok elleni háborúját szponzorálják.

Szerző

Tartós fegyvernyugvásról állapodott meg Putyin és Porosenko

Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatója szerint a tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán az ukrán és az orosz államfő telefonbeszélgetésük alkalmával.

"A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez" - áll az elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében.

Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.

Szerző