Fidesz;Nemzeti Italbolt;

2014-09-04 09:27:00

Ahogy sejtettük: Nemzeti Italbolt is lesz

A dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül – értesült a Napi Gazdaság kormányközeli forrásból. A kormány cáfol.

A lap tudomása szerint az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, annak megvalósításáról pedig már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. A tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakíthatják ki, tehát törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait. Az is biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.

Nemzeti italboltokat akar a Fidesz? - tette fel a kérdést lapunk idén márciusban, az MSZP közleményére hivatkozva.  A szocialista párt akkor azt írta: "A Fidesz hiába tagad, ugyanis eddig ahányszor cáfoltak valamit, az mindig valóra vált. A trafikmutyi drágulást és feketekereskedelmet hozott, és a nemzeti italboltoknál is ez lenne. Az alkoholfogyasztás nem csökkenne, viszont zugfőzdék életveszélyes, pancsolt termékei árasztanák el az országot. Több tízezer bezáró kisbolt, tönkrement vendéglátósok, mérgező alkoholos italok: ezt hozná a fideszes szeszmutyi." 

A Napi Gazdaság Online ismertet egy  WHO felmérést is, amely szerint a magyarok  tavaly fejenként közel 13 liter tiszta szeszt fogyasztottak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesítéséből az is kiderül, hogy itthon az ilyen készítmények terítését 40-50 nagykereskedő, valamint a gyártók végzik, tőlük viszont további 30 ezer kiskereskedő és még 75-80 ezer vendéglátóhely vesz át szeszes italokat, köztük főként kocsmák folytatnak alkoholértékesítést.

forrás: napigazdasag.hu

Nem tagadja a kormány a nemzeti italboltok tervét
Határozott kijelentést várunk Orbán Viktortól, vagy Varga Mihálytól, hogy nem vezetik be a nemzeti italboltok rendszerét! Az ugyanis nem jelent semmit, hogy a kormány nem tárgyalt erről, mivel az ilyen ügyek eddig sem így dőltek el, hanem Orbán Viktor személyes utasítására - szögezi le közleményében Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
"Az, hogy nemzeti italboltok létrehozása kormányzati berkekben ismét felmerült, arról árulkodik, hogy a kormányfő a trafikok után ismét kereskedők és vendéglátósok tízezreit akarja tönkretenni, hogy megtömhesse saját embereinek a zsebét. Az alkoholos italok 400 milliárdos piacának lenyúlása csaknem 100 ezer kisbolt és vendéglátóhely megszűnését jelenti, és több tízezer ember veszítheti el emiatt a munkahelyét.
Mindez a feketekereskedelem erősödését hozza majd, azzal a veszéllyel, hogy zugfőzdék életveszélyes, pancsolt termékei áraszthatják el az országot.Az MSZP mindent megtesz, hogy ez az őrült terv ne válhasson valósággá, ezért – ha addig nem érkezik érdemi cáfolat – már az első parlamenti naptól minden eszközzel küzdeni fogunk a magyar munkahelyek és a magyar emberek egészségének megvédéséért!"

 

A kormány cáfol

"Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén" - kommentálta a Portfolio érdeklődésére a Kormányzati Információs Központ a nemzeti italboltokkal kapcsolatos hírt.