Előfizetés

Ön is szenved? - Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

Publikálás dátuma
2014.09.04. 11:12
Fotó: Thinkstock
A napokban tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A levegőben lévő pollenkoncentráció a múlt héten az ország nagy részén elérte a napi köbméterenkénti 200-499 pollenszemet, emiatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer 6 fokozatú skáláján 4-es riasztást adott ki. Az ÁNTSZ azt írta: csak az ország nyugati és északi részén jobb valamivel a helyzet, de még ezeken a területeken is 3-as szintű riasztás van érvényben.

Kiemelték: ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek. Ennek kockázatát csökkenthetik azzal, ha a szakorvos utasítása szerint szedik gyógyszereiket, kevesebb időt töltenek a szabadban, esténként hajat mosnak, az ágyneműt gyakrabban cserélik, sűrűbben porszívóznak a lakásban. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat ajánlja az ÁNTSZ. Az OKI előrejelzése szerint a következő napokban már csökken a parlagfű pollenkoncentrációja.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép a parlagfű (ambrosia) pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Meghalt Rozsnyói Sándor

Hosszú, súlyos betegséget követően, életének 84. évében kedden Ausztráliában elhunyt Rozsnyói Sándor, aki az 1956-os melbourne-i olimpián vitatott körülményeket követően végül ezüstérmet vehetett át a 3000 méteres akadályfutás eredményhirdetésekor.

A Zalaegerszegen, 1930. november 24-én született atlétának először aranyérmet akasztottak a nyakába, mert a zsűri a brit Christopher Brashert első fokon kizárta Rozsnyói akadályozása miatt. A tiltakozások után végül megváltoztatták az ítéletet. A fél évszázaddal később Nemzetközi Fair Play-díjjal is kitüntetett Rozsnyói ugyanis azt vallotta minden fórumon, hogy Brasher nem akadályozta őt. 

Rozsnyói az atlétika mellett a kosárlabdázásnak is szenvedélyes elkötelezettje volt. Amint a jochapress csütörtöki közleményében jelzi: a sportembert felesége és két fia gyászolja Sydneyben.

Az erőszakoláson viccelődtek - Balázsék ügye a Médiatanács elé került

Publikálás dátuma
2014.09.04. 09:50
Morning Show a Class Fm-en fotó: Facebook
Panaszbeadványt írt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a Nőkért Egyesület a Class FM Morning Show című műsorának hétfői adása miatt- írja a 444.hu. A Párbeszéd Magyarországért nevében pedig Szabó Rebeka adott ki a Facebook-on is publikált közleményt, Nem az áldozat a hibás! címmel. 

A bepanaszolt műsorban Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc beszélgetett az ELTE fonyódligeti gólyatáborában hétvégén megerőszakolt lányról. A Nőkért Egyesület szerint a műsor a nemi erőszakot "a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva humorizáló kontextusba helyezte". Mindenki arra biztatnak, hogy hozzájuk hasonlóan küldjenek állampolgári beadványt a médiahatóságnak.  "A műsorvezetők látszólag elítélték ugyan a szexuális erőszakot, viszont relativizálták a bűncselekményt. Azáltal, hogy arra hivatkoztak, mi folyik általában egy gólyatáborban, összemosták a beleegyezéses szexet és a szexuális erőszakot, illetve arra utaltak, hogy más esetekben szexuális hajlandóságot mutató áldozat ellen kevésbé súlyos bűncselekmény a nemi erőszak" – írják beadványukban.

Szabó Rebeka az Együtt-Pm politikusa közleményében nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel a Class Fm-et, illetve a  hétfő reggeli műsor résztvevőit.  Mint írja: a magyar közbeszéd egy súlyos deficitje az erőszakon, illetve a nők elleni erőszakon történő vihogás, poénkodás, amit az említett műsora is bizonyított.