"Testvéreinket gyilkoljuk" - Hackerek az ukrán konfilktusban

Szentpétervár központjában számítógépes kalózok az ukrajnai konfliktus kapcsán háborúellenes jelszavakat helyeztek el csütörtökön egy ház falán lévő óriás méretű elektronikus reklámtáblán.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a hackerek fényreklám számítógépes rendszerébe behatolva Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnököt bírálták, amiért "ellenségekké tették" az oroszokat és az ukránokat. Egy koporsó képe mellett a "Testvéreinket gyilkoljuk" felirat volt látható, egy másikon pedig egy vérző gyermeket kezében tartó apa képe mellett a "10 000 áldozat" feliratot helyezték el. A spot a "Bocsáss meg nekünk, Ukrajna!" felirattal végződik.

A háborúellenes jelszavak mintegy tíz percig voltak láthatóak, majd ismét megjelentek a szokásos fényreklámok. Az UNIAN az orosz igazságügyi minisztérium honlapjára hivatkozva arról is beszámolt, hogy az orosz tárca a szentpétervári ügyészség indítványára a "külföldi ügynökök" listájára tette a szentpétervári katonaanyák szervezetét.

Oroszországban 2012 óta van érvényben az a törvény, amelynek alapján a külföldi pénzügyi támogatásban részesülő nem kormányzati, kereskedelmi szervezetek "külföldi ügynököknek" minősülnek. A szentpétervári katonaanyák aktívan részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban elesett és megsebesült orosz katonákról szóló hírek nyilvánosságra hozatalában és terjesztésében.

NATO-csúcs: Oroszország támadja Ukrajnát
Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen - állapította meg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön a dél-walesi Newportban, ahol a nap folyamán az atlanti szövetség tagországainak csúcsvezetői péntekig tartó tanácskozást kezdenek. "Drámaian megváltozott biztonsági környezetbe kerültünk" - fogalmazott újságírók előtt a főtitkár. Oroszország - mondta - támadást intézett Kelet-Ukrajna ellen.

Szerző

NATO-csúcs: Oroszország támadja Ukrajnát

Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen - állapította meg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön a dél-walesi Newportban, ahol a nap folyamán az atlanti szövetség tagországainak csúcsvezetői péntekig tartó tanácskozást kezdenek.

"Drámaian megváltozott biztonsági környezetbe kerültünk" - fogalmazott újságírók előtt a főtitkár. Oroszország - mondta - támadást intézett Kelet-Ukrajna ellen. Moszkva ugyan tagadja, hogy csapatokat vezényelt volna Ukrajnába, de a helyszínen tapasztalt tények Rasmussen szerint azt mutatják, hogy legalább ezer orosz katona tartózkodik a szomszédos ország területén.
Az atlanti szövetség üdvözöl minden béketeremtési erőfeszítést, ám igazából az a fontos, ami a terepen történik - hangsúlyozta a főtitkár, utalva Vlagyimir Putyin orosz elnök tűzszüneti felszólítására. Újból felszólította Moszkvát arra, hogy vonja ki katonáit Ukrajnából, és szüntesse a fegyveres lázadó erők támogatását. A főtitkár szerint Oroszország ezzel járulhatna hozzá a feszültség enyhítéséhez, a politikai megoldás kereséséhez.

Diplomaták közlése szerint a csúcstalálkozó kezdete előtt Petro Porosenko ukrán államfő Newportban találkozik Barack Obama amerikai elnökkel, David Cameron brit miniszterelnökkel, Francois Hollande francia köztársasági elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Matteo Renzi olasz kormányfővel. A newporti csúcstalálkozó további témáiról szólva Rasmussen egyebek közt közölte: ha az iraki kormány a NATO támogatását kérné az Iszlám Állam nevű terrorszervezet visszaszorításához, akkor a kérést az atlanti szervezet komolyan fontolóra venné. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy 2011-ig NATO-kiképzők tevékenykedtek Irakban.

 "Testvéreinket gyilkoljuk"
Szentpétervár központjában számítógépes kalózok az ukrajnai konfliktus kapcsán háborúellenes jelszavakat helyeztek el egy ház falán lévő óriás méretű elektronikus reklámtáblán.Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a hackerek fényreklám számítógépes rendszerébe behatolva Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnököt bírálták, amiért "ellenségekké tették" az oroszokat és az ukránokat. Egy koporsó képe mellett a "Testvéreinket gyilkoljuk" felirat volt látható, egy másikon pedig egy vérző gyermeket kezében tartó apa képe mellett a "10 000 áldozat" feliratot helyezték el. A spot a "Bocsáss meg nekünk, Ukrajna!" felirattal végződik. A háborúellenes jelszavak mintegy tíz percig voltak láthatóak, majd ismét megjelentek a szokásos fényreklámok.
Szerző
Frissítve: 2014.09.04. 14:04

Indiát fenyegeti az al-Kaida

Újra videóval jelentkezett az al-Kaida vezetője. Ajman al-Zavahiri az 55 perces felvételen bejelentette, hogy Indiában terjeszkedik tovább az al-Kaida, megalakítják az iszlamista terrorszervezet indiai ágát, amely „felemeli a dzsihád zászlaját” a szubkontinensen. 

Missziójuk a  burmai, bangladesi, asszami, gurajati, ahmedabadi, kasmíri muszlimok „megmentését” célozza. Terrorizmus-ellenes szakértők szerint az al-Kaida idős vezetője attól tart, hogy az Iszlám Állam (IS) iraki-szíriai agresszív terjedése nyomán bealkonyul a szervezetének, s a fiatal, militáns muszlimok számára már nem elég vonzó az al-Kaida.

A terrorszervezet bázisa eddig Afganisztánban és Pakisztánban volt. Indiai fellépésük komoly kihívás lehet Narendra Modi új indiai kormányfő számára.

Szerző