Nem fizetős, ami fizetős

Publikálás dátuma
2014.09.05. 07:09
iszta lappal kezdhetik a jövő évet a kórházak, ha az egészségügyi államtitkárság terveit elfogadja a kormány FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Noha ellenzékből a Fidesz volt a legnagyobb ellenzője, most épp az Orbán-kormány hozna olyan intézkedést, amellyel országszerte fizetőssé válna a szabad orvos- és intézményválasztás. A kórházszövetség támogatja a terveket, amennyiben azok a kórházfinanszírozás aránytalanságának és az ellátás földrajzi egyenlőtlenségeinek felszámolásával jár.

Senki sem akar fizetős egészségügyet, de a kórházak terheinek aránytalanságát rendezni kell - mondta lapunknak Rácz Jenő. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) volt elnöke szerint lényegében minden, az új egészségügyi államtitkár által bejelentett elképzelés bírja a kórházigazgatókat tömörítő szervezet támogatását. Sőt, a Zombor Gábor terveit firtató kérdésünkre a volt szakminiszter azt is elmondta: sok esetben épp a kórházszövetség javaslatai köszönnek vissza az államtitkár elképzeléseiben. "Több fordulóban egyeztettünk már az államtitkárral, s arra is ígéretet kaptunk, hogy a jövőben is rendszeresen tárgyal velünk a szaktárca, úgyhogy kiemelkedően jónak nevezhetem a mostani együttműködést" - mondta Rácz, aki a tervek megvalósulását is bizakodóan várja.

Zombor egy hétfői konferencián ismertette az ágazatot érintő komplex intézkedési tervét. Az államtitkár hangsúlyozta, a saját véleményét mondja és nincs még elfogadott kormányálláspont, ám a többi között arról beszélt, a kórházak működésében jelentős változások várhatók. Átalakul a fenntartó Gyemszi szervezete, működési profilja, és nagyobb önállóságot kapnak majd a kórházak vezetői, ezzel persze az ellátási felelősség is együtt jár. Átalakul a fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási rendszer, ezért felülvizsgálják azt a több mint 630 finanszírozási tételt, amelynek alapján az egészségbiztosító téríti a különböző ellátásokat, beavatkozásokat, és soknál feloldják a tvk-t (teljesítményvolumen-korlát). Zombor bejelentette, megszüntetik azt a "büntetést", amely azokat az intézményeket sújtja, akik túl sok, a saját területükön kívül élő beteget látnak el, hiszen ezek a kórházak nyilvánvalóan minőségi ellátást nyújtanak, azért választják a betegek.

A hatályos jogszabályok szerint a területen kívüli betegtől az ellátásért járó összeg 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kérhetnek el a kórházak, magyarán a szabad intézmény- és orvosválasztás elvileg most is fizetős, ám jelenleg ezzel ritkán élnek az intézmények, ilyen esetben ugyanis a betegtől beszedett összeggel arányosan kevesebbet fizet az Országos Egészségbiztosításai Pénztár (OEP). Zombor szerint azonban ezentúl szabadon szedhetnék be a pénzt a kórházak, az ellátásért ettől függetlenül megkapnák a térítési díjakat is. Ezzel gyakorlatilag országszerte ténylegesen fizetőssé válhat a szabad orvos- és intézményválasztás.

Ezzel kapcsolatban Rácz lapunknak azt mondta, tisztázni kell a helyzetet, mert a kórházak anyagi állapota elsősorban annak köszönhető, hogy finanszírozásuk nem arányos az általuk elvégzett munkával. Ma gyakorlatilag önmagának okoz problémát az intézmény, ha elvállal a körzetén kívüli beteget, hiszen az ellátások nemcsak korlátozottak, alapvetően alulfinanszírozottak is, tehát a kórháznak többe kerülnek, mint amennyit az egészségbiztosító fizet értük. Rácz ugyanakkor elismerte, a betegek nem afféle "szeszélyből", hanem általában azért választanak a lakóhelyüktől messzebb található intézményt, mert ott jobb ellátást remélnek, és kapnak is, sok esetben korszerűbb körülmények között. Ezért a volt szakminiszter a kórház-finanszírozási rendszer megváltoztatásához, valamint az intézmények közötti egyenlőtlenségek kiküszöböléséhez kötné a terv bevezetését. "Ha pedig van garantált és biztos ellátás a beteg saját lakóhelyéhez tartozó földrajzi körzetben, akkor igenis van létjogosultsága annak, hogy az attól eltérő választásáért vállaljon anyagi felelősséget a beteg" - állította Rácz. Szerinte világossá kell tenni, hogy ha valaki egy orvos - vagy épp a megszokás - miatt a lakóhelyétől eltérő körzetben választ kórházat, azzal igenis terhet ró az adott intézményre, ezt a többletmunkát pedig nem ellentételezi az OEP-finanszírozás. Ha ezek a szabadon választott, körzeten kívüli ellátások fizetősek lennének, az az érintett intézmények a pluszbevételt nemcsak a működési költségeikre, de akár a megbecsült szakmai személyzetre is visszaforgathatnák.

Rácz beszélt a várólistán való előrelépés, azaz a pénzzel kiváltható sorban állás tervezett bevezetéséről is. A kórházvezető ezt is támogatható elképzelésnek nevezte, de semmiképpen sem a várólistás beavatkozások kárára. Az MKSZ kikötné, hogy ezzel nem csökkenhetne azoknak a műtéteknek a darabszáma, amelyek a várólistán állóknak vannak előjegyezve. Külön időben, külön személyzettel kellene a fizetős műtéteket tervezni, sőt, a szövetség arra is javaslatot tett, hogy az itt befolyó összegből a kórházak szolidaritási pluszterhet vállaljanak, azaz a bevétel egy bizonyos részét az OEP várólista-csökkentésre fordítható kasszájába utalnák.

                                          Lenulláznák az adósságokat
Tiszta lappal, adósságok nélkül kezdhetik a jövő évet a kórházak, ha a kormány is jóváhagyja az egészségügyi államtitkárság terveit, és forrásokat biztosít ahhoz - közölte a konferencián Zombor Gábor. Ettől kezdve a kórházvezetők felelőssége lesz, hogy ne termelődjön újra az adósság, de ehhez az ágazat vezetése is igyekszik minden eszközt megadni. A szaktárca az új kórház-finanszírozási rendszertől reméli az eladósodás évtizedes problémájának megoldását. Nem lehet rendezni, vagy konszolidálni ezeket az adósságokat, ebből már a közvéleménynek is elege van - fogalmazott a kórházi adósságtenger "lenullázására" tett államtitkári ígérettel kapcsolatban Rácz Jenő is. Megismételte: elodázhatatlan feladat a kórház-finanszírozási rendszer "letisztítása", a beavatkozások valós értékű, korrekt finanszírozásával és a feladatok pontos meghatározásával ugyanis az intézmények képesek bizonyítani, hogy nem pazarló működésből, hanem épp a rossz finanszírozási rendszerből fakadt az idén már rekordösszegű adósságállomány. Mára ugyanis a kórházak 60 napos fizetési határidőn túli számláinak összege meghaladja a 63 milliárd forintot.

Szerző

Fizet-e valaha Rogán?

Publikálás dátuma
2014.09.05. 07:07
A mai kerületi lap elfogult Rogán Antalékkal, az előzőtől való „megszabadulás” pedig ötvenmillióba került a belvárosiaknak FOTÓ:
Vissza fogja-e valaha fizetni Rogán Antal és csapata azt az 50 millió forintot, amit a belvárosiaktól vettek el? Juhász Péter, az V. kerület Együtt-PM-es polgármester-jelöltje erre kíváncsi leginkább, miután kiderítette, még 2011-ben csaknem 50 millió forintot fizetett ki a Rogán vezette V. kerületi önkormányzat, mert jogszerűtlenül mondta fel a korábbi kerületi lappal kötött szerződést.

Összesen csaknem 50 millió forint megfizetésére kötelezte a Legfelsőbb Bíróság 2011 júniusában a Rogán Antal polgármester vezette V. kerületi önkormányzatot, mert jogszerűtlenül mondta fel a Belváros-Lipótváros című kerületi lappal korábban kötött szerződést. Mindezt Juhász Péter, a kerület baloldali pártok által támogatott polgármester-jelöltje hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán. Juhász, aki szerdán adta le ajánlószelvényeit, elmondta: "Rogán Antal és társai elmúlt hónapokban nyilvánosságra került visszás ügyei óriási elégedetlenséget váltottak ki a kerület jelenlegi vezetésével szemben még a jobboldali érzelmű szavazókban is. Így nem véletlen, hogy a szükségesnél több aláírást sikerült összegyűjteni igen rövid idő alatt".

A lap története 2001-re megy vissza, amikor Karsai Károly akkori fideszes polgármester közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatta a Belváros-Lipótváros című lap kiadói feladatait. A nyertes céggel szerződést kötöttek, amely több kikötést is tartalmazott a megállapodás felmondása esetére. Vélhetően épp ezért nem bontotta fel végül a már a szocialista Steiner Pál vezette önkormányzat, amely 2005 novemberében bejelentette: eláll a szerződéstől. Ám 2006 áprilisában helyreállították a megállapodást, tehát a lapot továbbra is ugyanaz a cég adta ki, ugyanazokkal a feltételekkel. A 2006. októberi önkormányzati választáson Rogán Antal lett a kerület polgármestere, a lap kiadójával kötött szerződést pedig azonnal, még októberben felmondták. Ezek után a kiadó cég perre ment, de első fokon csak csekély összeget ítéltek meg javára. Másodfokon azonban a bíróság kötelezte az önkormányzatot, hogy 40 millió 586 ezer forintot, illetve annak késedelmi kamatait fizesse meg a cégnek. A Rogán vezette kerület felülvizsgálati kérelemmel élt, a Legfelsőbb Bíróság pedig 2011-ben - azaz öt évvel a szerződés felmondása után - helybenhagyta a másodfokú ítéletet, azaz csaknem 50 millió forint megfizetésére kötelezte a Belvárost.

Juhász Péter lapunknak elmondta, azért fordult figyelme a korábbi önkormányzati tulajdonú lap felé, mert a kerület mai, amúgy magánkézben lévő újságja, a Mai Belváros nettó pártpropagandát folytat. Ha lenne kerületi tulajdonú lap, mutatott rá Juhász, akkor annak közölnie kellene az ellenzéki hirdetéseket is a kampányban, de a magántulajdonban álló lap rendszeresen fideszes propagandát folytat, többek között őt is támadták, mint az "ország drogosát". Eközben Rogán vagy a nemrég kerületi alpolgármesterré választott Szentgyörgyvölgyi Péter, akit a Fidesz indít a polgármesteri posztért, rendszeresen a kerület jótevőjeként jelenik meg. Juhász leginkább arra kíváncsi, Rogán és csapata vissza fogja-e fizetni valaha az 50 millió forintot, amit a belvárosiaktól vettek el.

                                          1945 oldalnyi Rogán-hirdetés
A kéthetente megjelenő, negyvenoldalas ingyenes propagandalapról az Átlátszó derítette ki, hogy csaknem 400 millió forintot kaptak az V. kerületi önkormányzattól hirdetések fejében. Egy egész oldalas hirdetés listaára 200 ezer forint, a 389 milliós összegből listaáron 1945 egész oldalas Rogán-reklám jött volna ki, ami kedvezménnyel még több hirdetést jelent. Az RTL Klub pedig azt tárta fel, hogy a Mai Belvárost kiadó cég Aranykéz utcai irodájába van Habony Árpád - nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó - állandó lakcímre bejelentve. A propagandalap kiadója az Impress-Régió Kft., a tulajdonos pedig Karalyos József. Cégén keresztül korábban ő bérelte az V. kerületi önkormányzattól a Kossuth téri Parlament Cafét, majd bérbe vehette az Október 6. utca 5. szám alatti műemlék épület földszinti, 295 négyzetméteres üzlethelyiségét is azzal, hogy ott vendéglőt nyit, az ingatlan bérleti díját pedig több hónapra elengedték neki.

Szerző

Fizet-e valaha Rogán?

Publikálás dátuma
2014.09.05. 07:07
A mai kerületi lap elfogult Rogán Antalékkal, az előzőtől való „megszabadulás” pedig ötvenmillióba került a belvárosiaknak FOTÓ:
Vissza fogja-e valaha fizetni Rogán Antal és csapata azt az 50 millió forintot, amit a belvárosiaktól vettek el? Juhász Péter, az V. kerület Együtt-PM-es polgármester-jelöltje erre kíváncsi leginkább, miután kiderítette, még 2011-ben csaknem 50 millió forintot fizetett ki a Rogán vezette V. kerületi önkormányzat, mert jogszerűtlenül mondta fel a korábbi kerületi lappal kötött szerződést.

Összesen csaknem 50 millió forint megfizetésére kötelezte a Legfelsőbb Bíróság 2011 júniusában a Rogán Antal polgármester vezette V. kerületi önkormányzatot, mert jogszerűtlenül mondta fel a Belváros-Lipótváros című kerületi lappal korábban kötött szerződést. Mindezt Juhász Péter, a kerület baloldali pártok által támogatott polgármester-jelöltje hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán. Juhász, aki szerdán adta le ajánlószelvényeit, elmondta: "Rogán Antal és társai elmúlt hónapokban nyilvánosságra került visszás ügyei óriási elégedetlenséget váltottak ki a kerület jelenlegi vezetésével szemben még a jobboldali érzelmű szavazókban is. Így nem véletlen, hogy a szükségesnél több aláírást sikerült összegyűjteni igen rövid idő alatt".

A lap története 2001-re megy vissza, amikor Karsai Károly akkori fideszes polgármester közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatta a Belváros-Lipótváros című lap kiadói feladatait. A nyertes céggel szerződést kötöttek, amely több kikötést is tartalmazott a megállapodás felmondása esetére. Vélhetően épp ezért nem bontotta fel végül a már a szocialista Steiner Pál vezette önkormányzat, amely 2005 novemberében bejelentette: eláll a szerződéstől. Ám 2006 áprilisában helyreállították a megállapodást, tehát a lapot továbbra is ugyanaz a cég adta ki, ugyanazokkal a feltételekkel. A 2006. októberi önkormányzati választáson Rogán Antal lett a kerület polgármestere, a lap kiadójával kötött szerződést pedig azonnal, még októberben felmondták. Ezek után a kiadó cég perre ment, de első fokon csak csekély összeget ítéltek meg javára. Másodfokon azonban a bíróság kötelezte az önkormányzatot, hogy 40 millió 586 ezer forintot, illetve annak késedelmi kamatait fizesse meg a cégnek. A Rogán vezette kerület felülvizsgálati kérelemmel élt, a Legfelsőbb Bíróság pedig 2011-ben - azaz öt évvel a szerződés felmondása után - helybenhagyta a másodfokú ítéletet, azaz csaknem 50 millió forint megfizetésére kötelezte a Belvárost.

Juhász Péter lapunknak elmondta, azért fordult figyelme a korábbi önkormányzati tulajdonú lap felé, mert a kerület mai, amúgy magánkézben lévő újságja, a Mai Belváros nettó pártpropagandát folytat. Ha lenne kerületi tulajdonú lap, mutatott rá Juhász, akkor annak közölnie kellene az ellenzéki hirdetéseket is a kampányban, de a magántulajdonban álló lap rendszeresen fideszes propagandát folytat, többek között őt is támadták, mint az "ország drogosát". Eközben Rogán vagy a nemrég kerületi alpolgármesterré választott Szentgyörgyvölgyi Péter, akit a Fidesz indít a polgármesteri posztért, rendszeresen a kerület jótevőjeként jelenik meg. Juhász leginkább arra kíváncsi, Rogán és csapata vissza fogja-e fizetni valaha az 50 millió forintot, amit a belvárosiaktól vettek el.

                                          1945 oldalnyi Rogán-hirdetés
A kéthetente megjelenő, negyvenoldalas ingyenes propagandalapról az Átlátszó derítette ki, hogy csaknem 400 millió forintot kaptak az V. kerületi önkormányzattól hirdetések fejében. Egy egész oldalas hirdetés listaára 200 ezer forint, a 389 milliós összegből listaáron 1945 egész oldalas Rogán-reklám jött volna ki, ami kedvezménnyel még több hirdetést jelent. Az RTL Klub pedig azt tárta fel, hogy a Mai Belvárost kiadó cég Aranykéz utcai irodájába van Habony Árpád - nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó - állandó lakcímre bejelentve. A propagandalap kiadója az Impress-Régió Kft., a tulajdonos pedig Karalyos József. Cégén keresztül korábban ő bérelte az V. kerületi önkormányzattól a Kossuth téri Parlament Cafét, majd bérbe vehette az Október 6. utca 5. szám alatti műemlék épület földszinti, 295 négyzetméteres üzlethelyiségét is azzal, hogy ott vendéglőt nyit, az ingatlan bérleti díját pedig több hónapra elengedték neki.

Szerző