Bioritmus;táplálkozás;alga;

2014-09-10 09:30:00

Az alga, a sokerényű tengeri zöldség

Az alga, azaz a tengeri zöldség a keleti országokban hagyományos eledel, Európában elsősorban az északi országok fogyasztják. A Legelterjedtebb Japánban, ahol tonnaszámra fogyasztják.

Az algának több száz fajtája létezik, vannak barna, zöld, vörös algák és mindnek megvan a maga sajátossága, de mindre jellemző, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, ezért tökéletesen illeszkednek a diétákhoz, ezen kívül tartalmaznak hasznos anyagokat, még hozzá nagyobb mértékben, mint a földben termelt zöldségek.

Gazdagok proteinben - némelyik annyira,hogy nem ajánlott a nagy mennyiségben való fogyasztása- van bennük szénhidrát, vas, jód, kálcium, C. és A vitamin, sőt, B12 is. Érdekes komponense az algina, amely kiüríti a szervezetből a mérgező anyagokat és a nehézfémeket. Vannak tanulmányok, amelyek azt bizonyítják, hogy a daganatok ellen is hatásosak. A gyomor- és májpanaszokat is enyhítik. Nem véletlen, hogy Japánban van a legtöbb magas kort elérő ember.

Az algák általában szárított formában kerülnek forgalomba. Íme a legismertebb fajták és néhány jó tanács a felhasználásukra.

 A norinak nevezett alga a leggazdagabb proteinben. Omega 3 zsírsavakat tartalmaz és általában a sushihoz tálalják fel.

A wakame kitűnő csontritkulás ellen, sok magnéziumot és kálciumot tartalmaz, vízhajtó. Levesek ízesítésén kívül alkalmazható rizsben és burgonyában is. A kombuban sok a jód, levesbe, zöldségbe rakva megkönnyíti az emésztést. Az agar-agarnak olyan sűrítő tulajdonsága van, hogy helyettesíti a zselatint az édességekben. Ásványi sókban és vitaminokban bővelkedik.

A sprirulina egy mikroalga. Sok A vitamin van benne. Berlinben, például, divat beletenni a narancslébe, amelynek színe zölddé válik tőle. Erőteljes energetizáló. Az arame édeskés ízű. Sok vasat, kálciumot tartalmaz. Szezámmaggal ízesítve köretnek vagy zöld salátába, rizsbe, levesbe keverve alkalmazzák. Csak nagyon rövid ideig kell főzni. A dulse vasban a leggazdagabb, vörös színe van, kissé csípős íze, sós, ezért alternatívája lehet a sónak. A hizikiben sok az ásvány, az olaj, regeneráló hatást fejt ki és szabályozza a koleszterinszintet. Hosszabban kell főzni, mivel kemény. Köretnek hagymával és gyökérzöldségekkel finom.