Nagy zenebohóc, klarinéttal

Publikálás dátuma
2014.09.10. 07:45
Giora Feidman mágikus egyéniség FORRÁS: ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL
Mágikus, a közönséget megbabonázó egyéniség a világhírű klarinétművész, Giora Feidman, aki a hétvégén befejeződött Zsidó Nyári Fesztivál keretében lépett fel a Zeneakadémián, a Nagyon klezmer című produkcióban. A fesztiválon Radnóti Miklósnak és Robert Capának is szenteltek egy-egy estet.

Valószínűtlen távolról, egészen halk klarinétszó hallatszik, először csak azt hiszem, képzelődöm, vagy a színfalak mögül jön, de aztán látom, hogy hátrafelé néznek többen is, így én is megfordulok. A nézőtér felől, hátulról, igen-igen lassan, mintha ereje se lenne már, közeledik egy idős férfi, változatlanul leheletfinoman, fájdalmas szépséggel fújja a hangszerét.

Merev az arca, mintha már azt is nehezére esne mozgatni, majd amikor előre araszol, ránéz a közönség bizonyos tagjaira, látványosan felvidul, csillan a szeme, örül, hogy itt ülünk. Giora Feidman, a 78 éves világhírű klarinétművész, az élő legenda belőlünk merít erőt, nekünk akar valami emlékezeteset adni, parányit már szaporázza is a lépteit, az első sor előtt oldalazva fölmegy a pódiumra, és ott végigmustrálva a teljes nézőteret, abszolút kivirul.

Sőt, mámorossá válik, hirtelen feltöltődik, ritmust váltva felpörög, már együtt játszik a pódiumon elhelyezkedő fiatalokkal, a Gitanes Blondes tagjaival, a megfáradt hangok kimondottan erőteljessé válnak, ragyog a virtuozitás. Van az úgy, hogy az ember néhány perc után biztos benne, hogy fene jó estéje lesz, röpke idő után nekem sem volt semmi kételyem efelől.

Pillanatok alatt közös áramkör teremtődik a nézők és az előadók között. És ezt nem csupán a zenével, hanem az azzal összesimuló izgalmas egyéniségükkel érik el, ami azon nyomban hat.  Soha nem fogom elfelejteni, hogy amikor a zongoraművész óriás, Szvjatoszlav Richter kicsörtetett a Zeneakadémia pódiumára, nem hajlongott buzgón a hihetetlen ováció közepette, nem igazgatta a székét, hanem mint a szélvész lehuppant, lázasan játszani kezdett.

És egyetlen ember nem akadt, aki az első hangba beletapsolt volna. Ez azt jelenti, hogy az egész teremben nem volt senki, aki ne őt nézte volna árgus szemekkel, és ne hagyta volna abba villanásnyi idő alatt a tapsot, hogy áhítattal figyelje, mint csal elő a zongorából. Hát ez a mágikus egyéniség!

És, ha egészen máshogy is, de Feidmann is ilyen. Képes megbabonázni a publikumot. Ehhez színészkedik, nyugodtan mondhatom, hogy bohóckodik. Nagy zenebohóc. És ez egyáltalán nem pejoratív. Ráadásul időnként odalép a mikrofonhoz, és ekkor már-már olyan, mint egy stand up comedy előadó, velünk szemben állva, rövid humoros szövegeket rögtönöz, és kaján virgoncsággal be is zsebeli érte a tapsokat.

Olykor dalra fakasztja a közönséget, ilyenkor érzékenyen vezényel, és gúnyosan epés beköpésekkel buzdít.  Zenében pedig pokolra képes szállni, a legmélyebb mélységekre is lehatol, fájdalmat okoz, megidéz rémségeket, bánatot, világvégét, hogy aztán gyógyítson, átcsapjon kitörő örömbe, tobzódjon a zenei élvezetekben.

Bölcs, jó humorú humanista. A Gitanes Blondes tagjai, Mario Korunic (hegedű), Konstantin Ischenko (harmonika), Christoph Peters (gitár), Simon Ackermann (bőgő), igazi társak. Összeér a lelkük és a művészetük.  A Zeneakadémia közönsége pedig szinte elszállt és boldog volt, velük együtt.

Örök szerelem
A Zsidó Nyári Fesztivál két emlékezetes programja egymásra rímelt. Két tragikus sors és két örök szerelem. A főszereplők pedig Radnóti Miklós és szerelme Gyarmati Fanni, valamint Robert Capa és kedvese Gerda Taro. A Nem tudhatom - Radnóti és korunk című est egészen megrendítő volt. A műsort Ferencz Győző szerkesztette nagyszerűen. Egyébként a napokban ő publikálta először Gyarmati Fanni 1934 és 1946 között írt naplójának részleteit a Holmi című folyóiratban. A teljes anyag várhatóan karácsonyra jelenik meg a Jaffa Kiadó gondozásában. Az est újdonságát is Fanni szövegei adták Fullajtár Andrea ihletett tolmácsolásában. Radnóti naplójából Mácsai Pál ovasott fel.
Az est valódi kuriózmát az jelentette, ahogy sajátos, egészen különleges szerelmi dialógussá váltak kettőjük naplójegyzetei. Olykor egymásba mosódtak, de két szólamként is felfoghattuk. Az estbe jól illeszkedtek a kortársak megjegyzései is és a korról is tanulságos képet kaphattunk, az újra ismerőssé váló fenyegető árnyalatokról nem is beszélve. Az elhangzott versek is ebben a környezetben újrateremtődtek, többször hatalmas felkiltójelllé válva. A zenei illusztrálásért egy remek trió Dés László, Dés András és Lukács Miklós felelt, többször szinte csontunkig hatolt hangszereik sivító üvöltése, vagy érzéki suttogó zaja.
Egy másik emlékest fókuszában a világhírű magyar származású fotográfus, Robert Capa állt, akiről Kékesi Attila készített új informácikkal teli dokumentumfilmet, az első részben ezt láthattuk. Az est második részében pedig egy irodalmi anyagot élvezhettünk, amelynek szerzője Bruno Cicchetti olasz költő és forgatókönyvíró. A dokumetumokat és a verseket Maia Morgenstern és Nagypál Gábor adta elő, a költemények megzenésítóje Jávori Ferenc volt, aki zenésztársaival, Gazda Bencével és Nagy Annával kísérte a szuggesztív színésznőt Maia Morgensternt.
A Koltai M. Gábor által rendezett műsorban kiemelt szerepet kapott Robert Capa és Gerda Taro kapcsolata. A fotográfusnő 1937-ben vesztette életét, egy tank okozta a halálát a spanyol fronton, Capa 1954-ben lépett Vietnamban egy taposóaknára. "Ha két ember szereti egymást, ugyanaz a sorsuk"-  hallhattuk az Uránia Filmszínházban, a Robert Capa-emlékesten.
(Balogh Gyula)

Szerző
Frissítve: 2014.09.09. 22:01

Az EU és az USA újabb segítséget ad az Ebola elleni küzdelemre

Az Európai Unió újabb ötmillió euró támogatást nyújt az Afrikai Unió (AU) most induló missziójának az Ebola-járvány elleni küzdelemre - közölte kedden a Európai Bizottság.

A misszió tervek szerint több mint 100 ember bevonásával, fél éven keresztül működik majd Libériában. Tanácsadást nyújt a járvány ellen küzdő országoknak, és megszervezi a közös fellépést. Emellett egészségügyi segítséget is nyújt majd, valamint támogatást mind a helyi hatóságok, mind a nemzetközi közösség számára, hogy a vírus terjedését meg lehessen állítani.

A misszió célja ezen túlmenően, hogy elkezdje egy olyan intézményrendszer kiépítését, amely az Ebola kiszűrését és felszámolását irányozza majd elő. Az Európai Unió mindezidáig összesen 147 millió euró értékben vállalt kötelezettséget arra, hogy segít az érintett nyugat-afrikai országoknak a járvány ellen folytatott küzdelemben.

Az EU mellett az Egyesült Államok ugyancsak kedden jelentette be, hogy további tízmillió dollárral, a járvány elleni küzdelemhez szükséges felszerelésekkel támogatják az AU-t. "Meg tudjuk, és meg is fogjuk állítani ezt a járványt, de ehhez szükségünk lesz az egész világközösség segítségére" - mondta Rajiv Shah, az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség vezetője.

Shah reméli, hogy a szükséges felszerelések birtokában megelőzhető lesz, hogy a betegeket gondozók is elkapják a gyilkos kórt.  Hivatalos adatok szerint eddig mintegy kétezer-egyszázan haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

A vírus csaknem négyezer embert betegített meg. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

Szerző
Frissítve: 2014.09.09. 22:15

Maláj gép: sok a kérdőjel

Publikálás dátuma
2014.09.10. 07:38
Nagy területen szóródtak szét a malajziai utasszállító darabjai FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BRENDAN HOFFMAN
Holland szakértők tegnap tették közzé az első hivatalos jelentést az Ukrajnában szerencsétlenül járt malajziai utasszállító, az MH17-es járat lezuhanásáról. Az előzetes szakértői jelentés nem oldotta fel a dilemmákat, csupán annyit állít biztosan, hogy nem műszaki probléma vagy emberi hiba okozta a tragédiát.

Az MH17-es járat július 17-én Amszterdamból a malajziai főváros, Kuala Lumpur felé tartott, 298 emberrel a fedélzetén. Az utasok közül 193-an hollandok voltak, ezért vezeti Hága a vizsgálatot. Egyik pillanatról a másikra zuhant le Kelet-Ukrajnában, a lázadók által ellenőrzött területen.

Ezt igazolja, hogy a fekete dobozok felvételei hirtelen megszakadtak. A kinyert adatok alapján nincs bizonyíték arra, hogy előzőleg a személyzet vészhelyzetet észlelt volna, valamely műszer figyelmeztető jeleket adott volna le, válságos állapot alakult volna ki a pilótafülkében.

A holland repülésbiztonsági hivatal (DSB) szakértőinek előzetes jelentése szerint a repülő "nagy számú, kívülről, nagy energiával becsapódott tárgy okozta károsodás nyomán" még a levegőben darabjaira esett szét. Tjibbe Joustra, a DSB vizsgálóbizottságának vezetője közölte, 2015 nyarára készülnek el a végső jelentéssel. Aggasztó információ, hogy egy időben három kereskedelmi légijárat is tartózkodott az adott térségben.

A jelentés nem mondja ki egyértelműen, hogy a malajziai utasszállítót lelőtték, de a megállapítások igazolni látszanak azt a gyanút, hogy az utasszállítót orosz BUK föld-levegő rakétával találták el, ennek ugyanis az a jellegzetessége, hogy még a becsapódás előtt szilánkokra esik szét, s ezek a szilánkok szó szerint "szitává lövik" a célpontot.

A BBC elemzője szerint ugyanakkor a kilőtt fegyver típusa alapján még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ki és honnan lőtte ki a föld-levegő rakétát. Szakértők azt nyilatkozták, hogy a radarképek és a roncsok elemzése alapján végső soron meg tudják majd mondani, hogy honnan vették célba a gépet.

A New York Times szerint a holland jelentésből arra lehet következtetni, hogy - mivel a gép keleti irányba repült -, s a legtöbb sérülés a pilótafülkét és a gép elülső részét érte, vagy kelet-ukrajnai vagy orosz területről lőhettek. 

A katasztrófa után a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákat vádolták meg a gép lelövésével. Oroszország tagadta, hogy bármi köze lenne a szerencsétlenséghez, orosz források az ukrán légierőt tették felelőssé a katasztrófáért.

A szakértők személyesen nem jártak a helyszínen, az ott készült fotók alapján vonták le a következtetést, hogy mivel nagy területen szóródtak szét a repülő darabjai, a gép még a levegőben darabokra esett szét. A pilótafülke belsejének roncsdarabjáról készült felvételeken világosan láthatók a kívülről befelé ütött lyukak.

A felszálláskor Amszterdamban nem tapasztaltak problémát, a repülőt tapasztalt legénység vitte, a motorok normálisan működtek, a gép a szokásos repülési magasságon haladt. Az ukrajnai légiirányítással folytatott beszélgetések alapján megerősíthető, hogy a gép nem adott le vészjelzést.

Nadzsib Razak majalziai kormányfő üdvözölte a holland hivatalos jelentést, úgy vélte, hogy az megerősíti a gyanút, hogy egy föld-levegő rakétával szedték le a gépet. Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Köztársaság önjelölt vezetője ugyanakkor azt állította, a szeparatisták nem rendelkeztek olyan fegyverrel, amellyel le tudták volna lőni a nagy magasságban repülő gépet.

Az orosz szövetségi légügyi hatóság szerint a holland jelentés arról tanúskodik, hogy "alaposan kivizsgálják" a tragédia körülményeit. A szakértőket aggasztja, hogy a katasztrófa helyszínét nem zárták le, a lakosság, újságírók is "beszennyezhették" a bizonyítékokat.

Szerző