Ellenzéki oldalon az MSZP állította a legtöbb polgármesterjelöltet

Az ellenzéki erők közül az MSZP állította, illetve támogatja a legtöbb polgármesterjelöltet - közölte az MSZP önkormányzati jelöltállítással és a kampány koordinációjával megbízott alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Bejelentette azt is, hogy az MSZP vezetői országjárásba kezdenek.

Márton Roland tájékoztatása szerint 326 településen indul szocialista, vagy a szocialista párt által támogatott jelölt, országszerte 1878 egyéni képviselőjelölt indul az MSZP támogatásával. Az MSZP mind a 19 megyében "rajthoz áll" az október 12-i önkormányzati választáson. Jelezte azt is, hogy a párt jelöltjeinek több mint egynegyede nő.

Márton Roland közölte, hogy az MSZP országjárást indít, amelyben a párt országos elnökségének, a parlamenti frakciónak tagjai, valamint a választmány vezetése vesz részt. Az alelnök szerint azért fognak küzdeni, hogy október 12-én a központi hatalom növekedésével szemben meg tudják erősíteni az önkormányzatokat, és létre tudják hozni azokat "a demokráciaszigeteket", amelyek ellensúlyát képezik a kormánynak. Úgy fogalmazott, jelöltjeik azért küzdenek, hogy "az orbáni önkénnyel, a szegénységet növelő központi akarattal szemben" olyan érdekvédelem és képviselet valósuljon meg az önkormányzatokban, amely egyedüli ellenpontja lehet a következő, immár ötéves ciklusban a központi hatalomnak. Kitért arra, hogy az önkormányzatokban "a házi orvosok mellé kívánnak állni", a járóbeteg-ellátásban megkívánják szüntetni a várakozást, és az egészségmegőrzés terén javaslatokkal élnek majd a következő hetekben.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője kérdést kapott arról, hogy sajtóhírek szerint Óbudán öt körzetben nem tudott jelöltet állítani a Demokratikus Koalíció (DK), amely a kerületben így kompenzációs listát sem tud állítani. Az Index és a hvg.hu szerint Óbudán a DK három körzetben indított volna a többi baloldali párt támogatásával jelöltet, a többi választókörzetben egymás ellen indulnak a pártok jelöltjei. A Óbuda 15-ös választókerületében azonban egyáltalán nem lesz baloldali jelölt - írták a hírportálok.
Az MSZP szóvivője azt mondta, nem tudják, mi történt, de abban biztosak, hogy baloldali jelöltre lehet szavazni az óbudaiaknak, Béres András (Együtt-PM) polgármesterjelöltre, illetve a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltjére, Falus Ferencre.

Szerző

Együtt-PM: az EU-ban nem veszik komolyan Navracsicsot

Az Együtt-PM szerint az, hogy Navracsics Tibort Európai Unió oktatásügyi, kulturális ifjúsági és állampolgári biztosának jelölték azt is jelenti, hogy nem veszik komolyan a magyar jelöltet, mert csupa olyan feladat jut neki, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Jávor Benedek, a szövetség EP-képviselője közleményében azt írta, "a politikai perverzió kategóriájába tartozna", ha megszavazná Navracsics Tibor kinevezését, ezért ezt nem is teszi.

Jávor Benedek a közleményben biztosnak nevezi, hogy a "főnöke" sorozatos unióellenes kirohanásai és saját eddigi tevékenysége miatt a meghallgatások nem ígérnek sok jót Navracsics Tibor számára. A civil társadalom felszámolására folyamatosan törekvő kormány minisztere erős ellenállásra számíthat a meghallgatások során, különös tekintettel a norvég civil alapot kezelő Ökotárs Alapítvány elleni, "egész Európát megrázó", "megfélemlítő" rendőri fellépésre - értékeli Jávor Benedek, aki szerint a pozíció gyenge, "épp ahogy a jelölt".

Szerdán derült ki, hogy az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Szerző

Maláj gép - Oroszország szerint Ukrajnáé a teljes felelősség

Teljes mértékben Ukrajna viseli a felelősséget a malajziai utasszállító júliusi katasztrófájáért - ezt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette ki malajziai kollégájával folytatott moszkvai megbeszélésén.

Az orosz tárcavezető kifejtette: "meggyőződésem, hogy ha Ukrajna belső problémáit a fegyveres erők alkalmazása, az utóbbi hónapok vérontása, nehéztüzérség, beleértve a rakéták és a légierő - helikopterek, támadó- és vadászgépek - alkalmazása nélkül oldotta volna meg, akkor nem történt volna meg ez a tragédia".

Sojgu nehezményezte, hogy Ukrajna mindeddig nem válaszolt az orosz védelmi minisztériumnak a malajziai utasszállító lezuhanásával kapcsolatos egyetlen kérdésére sem. "Tíz egyszerű kérdést állítottunk össze az ukrán félnek, amelyekre a válaszok megvilágíthatnák a történtek körülményeit" - mondta az orosz miniszter. Közölte, hogy a tárca kész megadni minden szükséges segítséget a katasztrófa okainak felderítéséhez. Szerinte független és elfogulatlan vizsgálatot kell folytatni, és annak eredményeit a világ közvéleménye elé kell tárni. 

Hishamuddin Hussein malajziai védelmi miniszter, - akinek rokonai is meghaltak a repülőszerencsétlenségben - kedden még Kijevben az ukrán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Malajzia szeretné, ha szakértőik és a nemzetközi vizsgálóbizottság más tagjai mielőbb eljuthatnának újra a maláj gép lezuhanásának helyszínére, Donyeck térségébe.Ausztrál, maláj és holland szakértők július végén már vizsgálódtak a katasztrófa helyszínén, de a Délkelet-Ukrajnában akkor zajló heves harcok miatt pár nap után kénytelenek voltak elutazni onnan.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kedden korlátlan hozzáférést követelt a katasztrófa helyszínéhez és bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába küldtek egy maláj kutatócsoportot. Az ország védelmi minisztere kedden az ukrán fővárosban ugyanakkor azt mondta, hogy nem akarják veszélynek kitenni saját embereiket és a többi külföldi szakértőt, mivel a tűzszünet ellenére Délkelet-Ukrajnában folytatódtak a harcok.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt. A Holland Biztonsági Testület kedden közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es július 17-én több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.

Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy ukrán fegyveresek találták el Buk típusú légvédelmi rakétával a maláj utasszállítót júliusban, míg Kijev és a Nyugat feltételezése szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a Boeinget Buk légvédelmi rakétával.

Szerző