Előfizetés

Függőben a szankciók

Publikálás dátuma
2014.09.11. 07:36
Petro Porosenko és Angela Merkel a tűzszünet tiszteletben tartását sürgetik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök összességében elégedett a kelet-ukrajnai tűzszünet betartásával. Washington szerint is "általános értelemben" kitart a fegyvernyugvás. Angela Merkel az Oroszország elleni újabb szankciók azonnali bevezetését helyezte kilátásba, amennyiben a béketervet nem tartják teljes mértékben tiszteletben. 

Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko tegnap telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai tűzszünet kapcsán, s mindkét államfő összességében elégedett volt annak tiszteletben tartásával. A Kreml tájékoztatása szerint mindkét fél tisztában van azzal, hogy "a folyamat bonyolult és nem minden történik száz százalékosan simán". E közlemény szerint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is kész közreműködni a válság békés rendezésében, a nemzetközi szankciók nem befolyásolják Oroszországnak a békés ukrajnai rendezéssel kapcsolatos álláspontját.

Washington is úgy értékelte, hogy a tűzszünet általános értelemben kitart Kelet-Ukrajnában, bár elszórtan aknagránát- és lőfegyveres támadásokról érkeztek jelentések Donyeck és Luhanszk térségéből. Az amerikai diplomácia jelezte, hogy a pótlólagos amerikai szankciók kihirdetése attól függ, hogy mi történik majd az elkövetkező napokban a helyszínen. Angela Merkel német kancellár a Bundestagban elhangzott beszédében kiemelte, hogy ugyan javult a helyzet az utóbbi napokban, de "nincs 100 százalékos tűzszünet", ezért szerinte haladéktalanul be kell vezetni az Oroszország elleni újabb uniós szankciókat.

Martin Shulz a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott interjúban azt emelte ki, helyes döntés volt az uniós tagállamok részéről, hogy nem vezetik be azonnal az Oroszország elleni újabb szankciókat, az üres fenyegetés azonban veszélyezteti az EU hitelességét. Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, a jövő héten a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely különleges státust biztosít a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek, a harcok sújtotta régióik átmenetileg önigazgatási jogokat kapnának az ukrán állam részeként.

Az államfő kiemelte, hogy a minszki megállapodásokban nincs szó Ukrajna föderalizációjáról, sem ukrán területek elidegenítéséről. Ukrán katonai hírszerzési adatok alapján közölte, hogy az orosz csapatok java részét, mintegy 70 százalékát kivonták Ukrajna területéről. "Ez újabb okot ad a reményre, hogy van perspektívája a békekezdeményezéseknek" - mondta az elnök. Az ukrán államfő ugyanakkor aláírta az Oroszországgal szembeni ukrán szankciókról augusztus 14-én elfogadott törvényt.

Gyurcsányék elítélnék az orosz agressziót
Parlamenti határozattervezetet nyújtott be a Demokratikus Koalíció (DK), amelyben a magyar Országgyűlés elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. A párt szerint ugyanis Orbán Viktor az orosz érdekeket szolgálja és nem akarja megvédeni egy szuverén állam, ráadásul egy szomszédos állam biztonságát és önállóságát - mondta lapunknak Gyurcsány Ferenc.Ez a színvallás pillanata: ha a Fidesz ezt nem szavazza meg, akkor végképp nyilvánvalóvá válik, hogy Orbánnak fontosabb a putyini hatalom kiszolgálása, mint az európai értékek - tette hozzá a DK elnöke. Gyurcsány szerint Orbán nem lehet 1956 örököse, ha szó nélkül hagyja, hogy megint lerohanjanak egy független államot. "A DK ebben a kérdésben sem engedi meg a sunnyogást. Vagy az európai béke és szövetségeseink támogatása, vagy valamilyen rejtélyes bizniszért a magyar érdek elárulása, ráadásként a hullarablás szégyenével" - fogalmazott a volt miniszterelnök.Tegnap egyébként első alelnökévé választotta alakuló ülésén Szanyi Tibort az EU-ukrajnai parlamenti együttműködési bizottságba delegált EP-küldöttség. A küldöttség kiemelt szerepet akar játszani az ukrán-orosz konfliktus kezelésében, célul tűzve ki az Európai Unió egységes fellépésének erősítését a nemzetközi jogba ütköző orosz törekvésekkel szemben - hangsúlyozta az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, aki ma már alelnökként vesz részt Kijevben a 11. Jalta Európai Stratégia konzultációs fórum éves találkozóján.

Rogán: Ősszel indulnak a forinthitelesek perei

Szerdán elfogadta a kormány a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot, a részletek még a héten kiderülnek - derült ki Kurucz Éva kormányszóvivő videonyilatkozatából.

 Mivel a javaslat elfogadásához szükséges az Országgyűlés támogatása is, ezért a kabinet azonnali egyeztetéseket kezd a kormánypárti frakciókkal, amelyek tegnap délután kezdték szokásos őszi összejövetelüket Tapolcán. (Itt a többek között szóba kerül még az idei rezsicsökkentés és a következő hétéves ciklus európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználása is.) Az őszi parlamenti szezon előtti tanácskozás - mint az a kihelyezett üléseken már hagyomány - szerda este Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök helyzetértékelésével kezdődött, majd csütörtökön veszik sorra a kitűzött napirendi pontokat.

Az elszámoltatási törvényjavaslatot várhatóan holnap nyújtják be az Országgyűlésnek. Az előterjesztést 16-án, jövő kedden kezdik tárgyalni és 24-én szavaznak róla a képviselők – ezt nyilatkozta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek. "Fontosnak tartom, hogy az eredeti kamatszintre történő visszatérés lehetőségét is vizsgáljuk. Döntenünk kell arról is, hogy bevezetünk-e egy kamatemelési moratóriumot arra az időre, amíg kidolgozzuk a fair bank- és hitelrendszer szabályait" – mondta Rogán Antal.

Lesz-e nemzeti italbolt?
Tapolcán arról is kérdezték Rogán Antalt, hogy a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd, mire nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban. A HVG értesülése szerint azonban már nem a bevezetésen, hanem a részletekről folyik a vita, arról, hogy milyen alkoholszázaléknál húzzák meg a határt.
A lap ma megjelent számában írják, hogy forrásaik azt is tudni vélték, hogy a borlobbi győzött, így csak a tömény alkoholos italok és az égetett szeszek kiskereskedelmét kötik majd a dohányboltoknál is alkalmazott koncesszióhoz, sört és bort másutt is árulhatnak. A vendéglátóhelyekre vonatkozóan pedig jó eséllyel azt a korlátozást vezetik be, hogy csak a meleg ételt is kínáló büfékben és éttermekben lehet alkoholt fogyasztani. Ez megtizedelheti a jelenleg működő kocsmákat.
Elképzelhető, hogy a tavaly kialakított és nagy arányban hatalomközeli nemzeti trafikok előnyt élveznek majd a pályáztatáskor az alkoholárusítási jogért - írja a HVG.

Azoknak, akik végtörlesztettek és velük szemben tisztességtelenül jártak el, a mai állás szerint egyenként kell pert indítaniuk – tette hozzá. Minden kérdést szeretnénk tisztázni a bankok elszámoltatásával kapcsolatban - jelentette ki a politikus, aki szerint Európában még sehol nem volt példa arra, hogy a bankrendszernek a magánszemélyek összes hitelszerződésével - legyen az forint-, deviza-, autó-, lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitel - és minden forinttal el kell számolnia. "Mindenki visszakapja azt, amit tisztességtelenül vettek el tőle" - hangsúlyozta Rogán.

A forinthitelesek megsegítéséről szólva az frakcióvezető az ülés előtt azt mondta: rájuk szintén vonatkozott a parlamentben júliusban elfogadott törvény, és a forinthitel-szerződések ügyében a bankok ugyanúgy perelni fogják az államot, mint most a devizakölcsönök esetében, az állam pedig védeni fogja a forinthitelesek érdekeit is. Ezek a jogorvoslati eljárások november-decemberre várhatók. A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre a politikus úgy fogalmazott: a forintosítással kapcsolatos elképzelésüket nem adták fel, de erről majd akkor kell dönteni - várhatóan az év vége és jövő tavasz között -, ha a bankok elszámoltatási folyamatának már látják a végét. Az őszi parlamenti szezonkezdet előtti kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésnek témája lesz a rezsicsökkentés folytatása is.

Rogán Antal szerdai interjúja a Magyar Nemzetben felér egy beismerő vallomással. A frakcióvezető nem csupán elismerte, hogy a Fidesz-KDNP már nem biztos a devizahitelesek forintosításában, de az is biztos, hogy tavaszig biztosan nem tesz semmit a kormány - közölte Pápa Levente Együtt PM Szövetség gazdaságpolitikai tanácsadója. A Szövetség kiáll a devizahitelek forintosításának szükségessége mellett, méghozzá piaci árfolyamon. Erre természetesen csak akkor van lehetőség, ha a kormány és a jegybank változtat eddigi politikáján, a forint árfolyama pedig a mostaninál erősebb, stabil szintre áll be - írta közleményében Pápa Levente.

A hitelintézeteknek a magyar állam ellen indított perei is a már megszokott forgatókönyv szerint zajlottak le szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Elhalasztották a döntést a Merkantil Lízing ügyében, mégpedig szeptember 24-re, arra napra, ameddig az első fokú döntések még megszülethetnek a törvény előírásai szerint. Ugyancsak tegnap szeptember 19-re halasztották a határozat kihirdetését a KDB Bank Európa Zrt. ügyében. Viszont - nem jogerősen - elutasították a Raiffeisen Bank Zrt., s Sopron Bank, a Raiffeisen Lízing Zrt., az Erste Bank Zrt., a Környe-Bokod Takarékszövetkezet, az MKB Euroleasing Autóhitel Zrt., és a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét. Az eddigi mérleg 14 elutasítás, 3 esetben részben helyt adott a törvényszék a keresetnek, egy felperes visszalépett, egynek az ügyét az Alkotmánybírósági kontroll miatt felfüggesztették.

Betiltott Együtt-PM demonstráció
Tüntetni akartak az Együtt-PM aktivistái annál a négycsillagos hotelnál Tapolcán tegnap délután, ahol a Fidesz tartja kétnapos frakcióülését. A molinójukon a következő felirat volt olvasható: Nem elég a dohány, a szesz is kell? Később megjelentek a rendőrök, akik felvették az adataikat, és azt mondták, nem lehet demonstrálni, mert 72 órával korábban be kellett volna jelenteni a megmozdulást.

Rogán: Ősszel indulnak a forinthitelesek perei

Szerdán elfogadta a kormány a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot, a részletek még a héten kiderülnek - derült ki Kurucz Éva kormányszóvivő videonyilatkozatából.

 Mivel a javaslat elfogadásához szükséges az Országgyűlés támogatása is, ezért a kabinet azonnali egyeztetéseket kezd a kormánypárti frakciókkal, amelyek tegnap délután kezdték szokásos őszi összejövetelüket Tapolcán. (Itt a többek között szóba kerül még az idei rezsicsökkentés és a következő hétéves ciklus európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználása is.) Az őszi parlamenti szezon előtti tanácskozás - mint az a kihelyezett üléseken már hagyomány - szerda este Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök helyzetértékelésével kezdődött, majd csütörtökön veszik sorra a kitűzött napirendi pontokat.

Az elszámoltatási törvényjavaslatot várhatóan holnap nyújtják be az Országgyűlésnek. Az előterjesztést 16-án, jövő kedden kezdik tárgyalni és 24-én szavaznak róla a képviselők – ezt nyilatkozta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek. "Fontosnak tartom, hogy az eredeti kamatszintre történő visszatérés lehetőségét is vizsgáljuk. Döntenünk kell arról is, hogy bevezetünk-e egy kamatemelési moratóriumot arra az időre, amíg kidolgozzuk a fair bank- és hitelrendszer szabályait" – mondta Rogán Antal.

Lesz-e nemzeti italbolt?
Tapolcán arról is kérdezték Rogán Antalt, hogy a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd, mire nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban. A HVG értesülése szerint azonban már nem a bevezetésen, hanem a részletekről folyik a vita, arról, hogy milyen alkoholszázaléknál húzzák meg a határt.
A lap ma megjelent számában írják, hogy forrásaik azt is tudni vélték, hogy a borlobbi győzött, így csak a tömény alkoholos italok és az égetett szeszek kiskereskedelmét kötik majd a dohányboltoknál is alkalmazott koncesszióhoz, sört és bort másutt is árulhatnak. A vendéglátóhelyekre vonatkozóan pedig jó eséllyel azt a korlátozást vezetik be, hogy csak a meleg ételt is kínáló büfékben és éttermekben lehet alkoholt fogyasztani. Ez megtizedelheti a jelenleg működő kocsmákat.
Elképzelhető, hogy a tavaly kialakított és nagy arányban hatalomközeli nemzeti trafikok előnyt élveznek majd a pályáztatáskor az alkoholárusítási jogért - írja a HVG.

Azoknak, akik végtörlesztettek és velük szemben tisztességtelenül jártak el, a mai állás szerint egyenként kell pert indítaniuk – tette hozzá. Minden kérdést szeretnénk tisztázni a bankok elszámoltatásával kapcsolatban - jelentette ki a politikus, aki szerint Európában még sehol nem volt példa arra, hogy a bankrendszernek a magánszemélyek összes hitelszerződésével - legyen az forint-, deviza-, autó-, lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitel - és minden forinttal el kell számolnia. "Mindenki visszakapja azt, amit tisztességtelenül vettek el tőle" - hangsúlyozta Rogán.

A forinthitelesek megsegítéséről szólva az frakcióvezető az ülés előtt azt mondta: rájuk szintén vonatkozott a parlamentben júliusban elfogadott törvény, és a forinthitel-szerződések ügyében a bankok ugyanúgy perelni fogják az államot, mint most a devizakölcsönök esetében, az állam pedig védeni fogja a forinthitelesek érdekeit is. Ezek a jogorvoslati eljárások november-decemberre várhatók. A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre a politikus úgy fogalmazott: a forintosítással kapcsolatos elképzelésüket nem adták fel, de erről majd akkor kell dönteni - várhatóan az év vége és jövő tavasz között -, ha a bankok elszámoltatási folyamatának már látják a végét. Az őszi parlamenti szezonkezdet előtti kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésnek témája lesz a rezsicsökkentés folytatása is.

Rogán Antal szerdai interjúja a Magyar Nemzetben felér egy beismerő vallomással. A frakcióvezető nem csupán elismerte, hogy a Fidesz-KDNP már nem biztos a devizahitelesek forintosításában, de az is biztos, hogy tavaszig biztosan nem tesz semmit a kormány - közölte Pápa Levente Együtt PM Szövetség gazdaságpolitikai tanácsadója. A Szövetség kiáll a devizahitelek forintosításának szükségessége mellett, méghozzá piaci árfolyamon. Erre természetesen csak akkor van lehetőség, ha a kormány és a jegybank változtat eddigi politikáján, a forint árfolyama pedig a mostaninál erősebb, stabil szintre áll be - írta közleményében Pápa Levente.

A hitelintézeteknek a magyar állam ellen indított perei is a már megszokott forgatókönyv szerint zajlottak le szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Elhalasztották a döntést a Merkantil Lízing ügyében, mégpedig szeptember 24-re, arra napra, ameddig az első fokú döntések még megszülethetnek a törvény előírásai szerint. Ugyancsak tegnap szeptember 19-re halasztották a határozat kihirdetését a KDB Bank Európa Zrt. ügyében. Viszont - nem jogerősen - elutasították a Raiffeisen Bank Zrt., s Sopron Bank, a Raiffeisen Lízing Zrt., az Erste Bank Zrt., a Környe-Bokod Takarékszövetkezet, az MKB Euroleasing Autóhitel Zrt., és a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét. Az eddigi mérleg 14 elutasítás, 3 esetben részben helyt adott a törvényszék a keresetnek, egy felperes visszalépett, egynek az ügyét az Alkotmánybírósági kontroll miatt felfüggesztették.

Betiltott Együtt-PM demonstráció
Tüntetni akartak az Együtt-PM aktivistái annál a négycsillagos hotelnál Tapolcán tegnap délután, ahol a Fidesz tartja kétnapos frakcióülését. A molinójukon a következő felirat volt olvasható: Nem elég a dohány, a szesz is kell? Később megjelentek a rendőrök, akik felvették az adataikat, és azt mondták, nem lehet demonstrálni, mert 72 órával korábban be kellett volna jelenteni a megmozdulást.