Előfizetés

Eltűnhet az amerikai madárfajok fele

Az amerikai madárfajok felét veszélyezteti a klímaváltozás – írta friss tanulmányában az 1905-ben alakult, patinás természetvédelmi társaság, a National Audubon Society. 

Megállapításaik szerint az 588 tanulmányozott faj közül 314 elveszíti jelenlegi élőhelyét, a 314 közül 126 madárfajnak esélye sincs, hogy új környezetben telepedjen le. Ken Rosenberg, a Cornell Egyetem ornitológiai laboratóriumának kutatója szerint már eddig is az volt a fő veszély, hogy összezsugorodott a madarak élőhelye, a globális felmelegedés pedig tovább szűkíti a madárfajok természetes környezetét.

Az amerikai természetvédelmi szervezetek által most közreadott, 2014-es jelentés elkészítéséhez számos amatőr ornitológus járult hozzá, aki részt vesz például az Audubon társaság hagyományosan karácsonykor megrendezett madárszámlálási projektjében – számolt be róla a Christian Science Monitor.

Műanyag szatyrok törvényen kívül

Publikálás dátuma
2014.09.10. 12:38
Thinkstockphotos, Gettyimages.
Kalifornia, ha Jerry Brown kormányzó is úgy akarja, hamarosan műanyag szatyor-mentes övezet lesz.

Az állam törvényhozása ugyanis már elfogadta augusztus végén azt a törvényt, amely betiltja e környezetszennyező  tömegfogyasztási eszköz használatát. Már csak a kormányzó aláírása hiányzik és Brown a minap úgy nyilatkozott, hogy meg is teszi ezt a hivatalos aktust. Ezzel Kalifornia lenne az első amerikai állam, amely ilyen rendelkezést léptet életbe.

Brown a Los Angeles Times-nak nyilatkozva arra hivatkozott, hogy Kalifornia mintegy 50 városában vannak már érvényben különböző tilalmak, de mivel mindenütt más a szabályozás, ideje egy egységes törvényt hozni az ügyben.

Az állam demokrata párti első embere jókor áll ki e „zöld” ügy mellett, mivel november 4-én kormányzóválasztás lesz, és ezzel jó pontokat szerezhet az élőhelyünk sorsáért aggódó szavazók előtt republikánus riválisával, Neel Kaskarival szemben.

A törvény egyszer már majdnem megszületett még 2010-ben, amikor még Arnold Schwarzenegger volt Kalifornia kormányzója, de akkor az állami képviselőházi „igen” után a szenátus elutasította a javaslatot.

A jelenlegi tervezet szerint a szupermarketekből és a gyógyszertárakból 2015. július 1-ig kell a műanyag szatyroknak eltűnniük, míg az éjjel-nappali élelmiszerboltok és az italboltok további egy évi haladékot kapnak.

 

 

 

Új magyar eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

Publikálás dátuma
2014.09.09. 20:06
Fotó: Népszava
Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom.

Schremmer István, a technológiát kidolgozó G.I.C. Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát.

Schremmer István kiemelte: a berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

A cég az árbevétel 35-40 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.