Elhúzódó szenvedés vár a parlagfű allergiásokra

Publikálás dátuma
2014.09.11. 13:11
A gaz gaz, a szenvedés okozója Fotó: Népszava
A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése. Az ország keleti részén - ahol a múlt héten kevesebb csapadék hullott és melegebb volt az idő - jelentősen emelkedett a pollenkoncentráció, Nyíregyháza környékén extrém magas értéket mértek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint Nyíregyháza környékén naponta átlagosan több mint ezer pollenszemet mértek légköbméterenként, ezért a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) indulása óta először kellett a legmagasabb, VI. fokozatú riasztást kiadni a térségre. Ezzel egybefüggően, keleten egészen a Miskolc-Szolnok-Kecskemét vonalig, illetve délen Kecskemét-Makó vonaláig V. fokozatú (fekete) riasztás kiadására volt szükség.

A közlés szerint az ország többi részén - a megelőző hetihez hasonlóan - továbbra is IV. fokozatú (bordó) riasztás van érvényben. Magyarország nyugati részén, illetve az Északi-középhegység nyugati vonulatai mentén, valamint a pécsi mérőállomás környékén jobb valamivel a helyzet. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen extrém pollenterhelés mellett még azoknak is lehetnek tüneteik, akik eddig nem voltak érzékenyek a parlagfűre. Fokozottan ajánlatos ilyenkor elkerülni a mezőgazdasági területeket, dűlőutakat. Az ilyen mértékű koncentráció azt is jelenti, hogy a szél képes egész "pollenfelhőket" a városok felé sodorni.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az allergiások ilyenkor lehetőség szerint csak a reggeli órákban szellőztessenek. Továbbra is ajánlják a gyakori hajmosást, a megszokottnál gyakoribb porszívózást, az ágyneműhuzat cseréjét. Figyelni kell a gyermekekre, ismereteink szerint ugyanis az extrém magas parlagfű pollenkoncentrációra ők érzékenyebbek. A csúcsszezonban az allergiások számára akár légzésvédő maszk viselése is indokolt lehet.

A következő napokban az esősre, hűvösebbre forduló időjárás miatt a pollenkoncentráció csökkenésére, ezzel együtt pedig a tünetek enyhülésére lehet számítani. Azonban ez továbbra is inkább a Tiszától nyugatra eső országrészeket érinti, a Tiszántúlon csak lassabb javulás várható.

Szerző

Hétfőig kell leadni a szülői nyilatkozatokat a HPV-oltásról

Publikálás dátuma
2014.09.10. 09:44
Fotó: Thinkstock
Jövő hétfőn lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdai közleményében.

Minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos lány jogosult a térítésmentes oltásra, amelyet az iskolaorvos ad be. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel – emlékeztet az ÁNTSZ.

Az oltással a méhnyakrák-megbetegedések kialakulásáért felelős HPV-fertőzést lehet megakadályozni, és a vakcina azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg a vírussal. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést, hiszen a vakcina éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a vírus ellen - írták.

A méhnyakrák 2012-ben a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében, Magyarországon évente átlagosan 1400-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak.

Közleményében az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a tanév első napjaiban minden erre jogosult lány szülője megkapta az oltás beadásához szükséges nyilatkozatot. Ezt kell kitölteni és aláírva visszajuttatni az iskolába ahhoz, hogy a gyerek megkapja a térítésmentes védőoltást.

Az állam által felajánlott HPV elleni védőoltás és a beadása is a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Szerző

Az alga, a sokerényű tengeri zöldség

Publikálás dátuma
2014.09.10. 09:30
Fotó: Facebook.
Az alga, azaz a tengeri zöldség a keleti országokban hagyományos eledel, Európában elsősorban az északi országok fogyasztják. A Legelterjedtebb Japánban, ahol tonnaszámra fogyasztják.

Az algának több száz fajtája létezik, vannak barna, zöld, vörös algák és mindnek megvan a maga sajátossága, de mindre jellemző, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, ezért tökéletesen illeszkednek a diétákhoz, ezen kívül tartalmaznak hasznos anyagokat, még hozzá nagyobb mértékben, mint a földben termelt zöldségek.

Gazdagok proteinben - némelyik annyira,hogy nem ajánlott a nagy mennyiségben való fogyasztása- van bennük szénhidrát, vas, jód, kálcium, C. és A vitamin, sőt, B12 is. Érdekes komponense az algina, amely kiüríti a szervezetből a mérgező anyagokat és a nehézfémeket. Vannak tanulmányok, amelyek azt bizonyítják, hogy a daganatok ellen is hatásosak. A gyomor- és májpanaszokat is enyhítik. Nem véletlen, hogy Japánban van a legtöbb magas kort elérő ember.

Az algák általában szárított formában kerülnek forgalomba. Íme a legismertebb fajták és néhány jó tanács a felhasználásukra.

 A norinak nevezett alga a leggazdagabb proteinben. Omega 3 zsírsavakat tartalmaz és általában a sushihoz tálalják fel.

A wakame kitűnő csontritkulás ellen, sok magnéziumot és kálciumot tartalmaz, vízhajtó. Levesek ízesítésén kívül alkalmazható rizsben és burgonyában is. A kombuban sok a jód, levesbe, zöldségbe rakva megkönnyíti az emésztést. Az agar-agarnak olyan sűrítő tulajdonsága van, hogy helyettesíti a zselatint az édességekben. Ásványi sókban és vitaminokban bővelkedik.

A sprirulina egy mikroalga. Sok A vitamin van benne. Berlinben, például, divat beletenni a narancslébe, amelynek színe zölddé válik tőle. Erőteljes energetizáló. Az arame édeskés ízű. Sok vasat, kálciumot tartalmaz. Szezámmaggal ízesítve köretnek vagy zöld salátába, rizsbe, levesbe keverve alkalmazzák. Csak nagyon rövid ideig kell főzni. A dulse vasban a leggazdagabb, vörös színe van, kissé csípős íze, sós, ezért alternatívája lehet a sónak. A hizikiben sok az ásvány, az olaj, regeneráló hatást fejt ki és szabályozza a koleszterinszintet. Hosszabban kell főzni, mivel kemény. Köretnek hagymával és gyökérzöldségekkel finom.

Szerző