Bolívia;terrorizmus;Eduardo Rózsa Flores;

2014-09-11 17:17:00

Rózsa Florest kivégezték

Kivégzés, vérfürdő, gyilkosság -ezekkel a szavakkal jellemezte Marcelo Soza volt bolíviai főügyész, hogy mi történt több mint öt évvel ezelőtt abban a Santa Cruz-i szállodában, ahol kommandósok törtek rá Rózsa Flores Eduardóra és társaira.

A másfél éve Brazíliába menekült Soza a Cadena A nevű televíziós csatornának nyilatkozott Skype-on keresztül a bolíviai sajtó beszámolója szerint. Azt mondta: korábban nem hozhatta nyilvánosságra mindazt, amit tud az ügyről, mert a bolíviai kormány meggyilkolta vagy börtönbe vetette volna.

2009 április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

A volt főügyész kétségbe vonta a valódiságát azoknak a bizonyítékoknak, amelyek alapján a hatóságok azt állították, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására készülő terrorcsoportot számoltak fel.

Soza hangsúlyozta, hogy nemzetközi vizsgálatra lenne szükség az ügyben, de ezt szerinte csak külföldön lehetséges, mert a bolíviai igazságszolgáltatás kormányzati nyomás alatt működik. Elismerte, hogy ez érvényesült főügyészi munkájában is, de mióta elhagyta az országot, úgy érzi, már elmondhatja az igazságot.

Bolívia már kérte a volt főügyész kiadatását Brazíliától.

Marcelo Soza írásban tett nyilatkozata lehet az alapja annak a pernek, amelyet egy hónappal ezelőtt kezdeményezett az Amerika-közi Bíróságon Tóásó Előd nővére a Bolíviai állam ellen. Azt kívánják bebizonyítani, hogy a férfit koholt vádak alapján, jogszerűtlenül tartják fogva már öt éve és öt hónapja.

Tóásó Elődöt mindeddig nem ítélték el, előzetes letartóztatásban van, és a bolíviai törvények értelmében is ez nem tarthat 36 hónapnál tovább.

A bolíviai születésű Eduardo Rózsa Flores ügye, személye a mai napig tisztázatlan. A kalandos életű férfi, akiről 2001-ben Fekete Ibolya készített nagy vihart keltett dokumentumfilmet, az ELTE utolsó KISZ-titkára volt, részt vett a délszláv háborúkban, egyszerre volt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület egyik alapítója, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke és  szélsőjobboldali honlapok szerkesztője. De gyanúsították azzal, hogy a titkos katolikus szervezet, az Opus Dei tagjaként a Vatikán ügynöke. Még azt is feltételezték róla, hogy ő szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét, de ezt nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. 2010 decemberében a Wikieaks nyilvánosságra hozta a bolíviai amerikai nagykövetség egyik titkos táviratát, amelyben egy névtelen forrásra hivatkozva azt írják, hogy a Rózsa-Flores vezette zsoldoscsapatot maga a bolíviai titkos szolgálat szerződtette azért, hogy csapdát állítsanak egy ellenzéki szeparatista csoportoknak. A titkosszolgálat szerint később azért likvidálták Rózsa-Floresékat, hogy eltöröljék akciójuk nyomait.