Előfizetés

Felfedezték egy szupernóva "falánk" társcsillagát

Publikálás dátuma
2014.09.11. 18:30
Fotó: Thinkstock
Két évtizedes kutatások eredményeként a Hubble űrteleszkóp segítségével fedezték fel egy szupernóva "falánk" társcsillagát, amelynek "telhetetlensége" okozta a felrobbant nap vesztét.

A szupernóva egy a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása. Az asztronómusok becslése szerint másodpercenként robban fel egy-egy csillag valahol a világegyetemben, bár a szupernóva-képződés mechanizmusát mindmáig nem sikerült pontosan megismerni - olvasható a PhysOrg hírei között.

A 11 millió fényévnyire lévő SN 1993J katalógusjelű szupernóvát a Nagy Medve-csillagképben, a Messier-81 galaxisban fedezték fel 1993. március 28-án. Ez volt a 20. században felfedezett szupernóvák között a második legfényesebb. 

Az SN 1993J a ritka, IIb típusú szupernóvákhoz tartozik, amelyek lényegesen kevesebb hidrogént tartalmaznak, mint az "átlagos" szupernóvák.

Az elmúlt 21 évben az asztrofizikusok a társcsillag után kutattak, mivel feltételezték, hogy SN 1993J egy bináris rendszer tagja volt, az általánosan elfogadott elméletek szerint pedig az ilyen párosok esetében a két csillag kölcsönhatása okozza a szupernóva-robbanást.

A Hawaii-szigeteken, a Mauna Kea-csúcson működő Keck Obszervatóriumban végzett vizsgálatok azt sugallták, hogy a feltételezett társcsillag erős ibolyántúli sugárzást bocsát ki. Mivel azonban a szupernóva környezete "túlzsúfolt" volt, a kutatók nem lehettek biztosak abban, hogy valóban a keresett csillag sugárzását mérik-e. Végül a Hubble-űrteleszkóp UV-tartományban készített felvételei segítségével sikerült felfedezni a rejtőzködő társcsillagot.

"A legfőbb nehézséget az okozta, hogy nehéz volt megfigyelni a szupernóvához képest halovány társcsillagot" - mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Ori Fox, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) asztronómusa.

Alex Filippenko, az egyetem professzora a kozmikus "bűnügy" forgatókönyvét ismertetve, rámutatott, hogy a társcsillag elszipkázta a hidrogén javarészét, ami a főcsillag robbanásához vezetett.

"Olyan ez, mint egy bűnügyi nyomozás, amikor a nyomok, bizonyítékok hosszadalmas, aprólékos elemzésével sikerül azonosítani a rablót" - hangsúlyozta Filippenko. 

A kutatócsoport reményei szerint további vizsgálatok segítenek jobban megérteni a kettős rendszerek társcsillagainak tulajdonságait, valamint azt, hogy miként alakulnak ki a szupernóvák különböző típusai.

Az amerikai kutatók felfedezésüket az Astrophysical Journal folyóiratban ismertetik.

http://phys.org/news/2014-09-hubble-supernova-companion-star-decades.html

Elhúzódó szenvedés vár a parlagfű allergiásokra

Publikálás dátuma
2014.09.11. 13:11
A gaz gaz, a szenvedés okozója Fotó: Népszava
A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése. Az ország keleti részén - ahol a múlt héten kevesebb csapadék hullott és melegebb volt az idő - jelentősen emelkedett a pollenkoncentráció, Nyíregyháza környékén extrém magas értéket mértek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint Nyíregyháza környékén naponta átlagosan több mint ezer pollenszemet mértek légköbméterenként, ezért a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) indulása óta először kellett a legmagasabb, VI. fokozatú riasztást kiadni a térségre. Ezzel egybefüggően, keleten egészen a Miskolc-Szolnok-Kecskemét vonalig, illetve délen Kecskemét-Makó vonaláig V. fokozatú (fekete) riasztás kiadására volt szükség.

A közlés szerint az ország többi részén - a megelőző hetihez hasonlóan - továbbra is IV. fokozatú (bordó) riasztás van érvényben. Magyarország nyugati részén, illetve az Északi-középhegység nyugati vonulatai mentén, valamint a pécsi mérőállomás környékén jobb valamivel a helyzet. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen extrém pollenterhelés mellett még azoknak is lehetnek tüneteik, akik eddig nem voltak érzékenyek a parlagfűre. Fokozottan ajánlatos ilyenkor elkerülni a mezőgazdasági területeket, dűlőutakat. Az ilyen mértékű koncentráció azt is jelenti, hogy a szél képes egész "pollenfelhőket" a városok felé sodorni.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az allergiások ilyenkor lehetőség szerint csak a reggeli órákban szellőztessenek. Továbbra is ajánlják a gyakori hajmosást, a megszokottnál gyakoribb porszívózást, az ágyneműhuzat cseréjét. Figyelni kell a gyermekekre, ismereteink szerint ugyanis az extrém magas parlagfű pollenkoncentrációra ők érzékenyebbek. A csúcsszezonban az allergiások számára akár légzésvédő maszk viselése is indokolt lehet.

A következő napokban az esősre, hűvösebbre forduló időjárás miatt a pollenkoncentráció csökkenésére, ezzel együtt pedig a tünetek enyhülésére lehet számítani. Azonban ez továbbra is inkább a Tiszától nyugatra eső országrészeket érinti, a Tiszántúlon csak lassabb javulás várható.

Harry Potter legnagyobb varázslata

Publikálás dátuma
2014.09.11. 08:15
Fotó: Facebook.
Harry Potter empatikusabbá teszi a gyerekeket – erről ír olasz és angol kutatóknak a Journal of Applied Social Psychology-ban megjelent  tanulmánya.

A modenai, a reggio emiliai és a greenwichi egyetemek kutatói olasz és angol diákok bevonásával végeztek kutatást, amelyből kiderült,hogy J.K. Rowling könyvének, amelyben manók ás mindenféle fantasztikus teremtmények élnek együtt az emberekkel, olyan hatással van az olvasóra, hogy csökkenti azokat az előítéleteket, amelyekkel sokszor megbélyegzett csoportokkal – bevándorlókkal, homoszexuálisokkal - szemben fennállnak.

A kutatók észak-olaszországí középiskolákban két kérdőívet osztottak ki. Az egyiken aziránt érdeklődtek, hogy milyen könyveket olvasnak, a másikon, hogy miként vélekednek a homoszexuálisokról. Kiderült, hogy azok hajlamosabbak pozitív érzéseket táplálni ezen csoportok iránt, akik leginkább kedvelik a saga főhősét, vele azonosítják magukat  és nem két barátjával, Hermionnal és Ronnal, továbbá utálják Lord Voldemort-ot.

Sok iskola keresi a módot, hogyan lehetne a tanulókat empatikusabbá tenni. A Harry Potter olvasása lehetne egy egyszerű és szórakoztató módja a probléma megoldásának. - mondják a kutatók.

„A könyvek nem jelenítenek meg valóságos csoportokat, üzenetüket ezért vonatkoztatni lehetne különböző stigmatizált kategóriákra. Ösztönözni ezeknek a könyveknek az olvasására, belevenni ezeket az iskolai tananyagba, hatással lenne nemcsak a tanulók irodalmi színvonalára, hanem pszicho-szociális magatartásukra is”  - jelentették ki.