Előfizetés

A jövő héten folytatódik a BKV-per

Publikálás dátuma
2014.09.11. 20:04
Hagyó Miklós a vádlottak padján a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermében az ellene és 14 társa ellen folyó büntetőper tárgyalás
Aba Botond korábbi tanúvallomásának ismertetésével folytatódott csütörtökön a Kecskeméti Törvényszéken a BKV-per. A vádirat szerint a volt vezérigazgató végkielégítését a BKV-tól való távozása után az Optimismo Kft.-vel kötött, fénymásolókról szóló, nem teljesített szerződésből fizették. Felolvasott vallomásában Aba ezt nem erősítette meg, ő csak a közgyűlési határozatban rögzített juttatásaira tartott igényt, amit azonban nem kapott meg. Mivel tudta, ha a számára megítélt 40 milliós végkielégítéssel távozna a cégtől, abból botrány lenne, így a végkielégítési igényéről végül lemondott.

Ismertette a bíróság a BKV-val évekig szerződéses viszonyban álló St. Plusz Kft. korábbi kereskedelmi igazgatójának vallomását is. Terítékre került továbbá a Well Reklám és PR Ügynökség Kft. 2006. március 1-jén -  a Combino villamosokkal kapcsolatos teljes körű PR-tevékenységre - kötött szerződése. Ismertette Hadnagy Ibolya bírónő a GPS Capital és a BKV közötti szerződéssel kapcsolatos tanúvallomásokat is.

Felolvasásra kerültek azon tanúk vallomásai is, akiket még tavaly ősszel az AAM Zrt. 4-es metró beruházással kapcsolatos tanácsadói munkája miatt hallgatott meg a bíróság. Ezekből kiderült, hogy BKV - szakértelem híján - nem tudta volna elvégezni azt a feltáró, átvilágító munkát, amire az AAM képes volt. Munkájuk a vádiratban foglaltakkal szemben nemhogy szükségtelen, de határozottan kívánatos volt. Többen kiemelték a tanúk közül: a politika felelőssége volt, hogy egy ekkora volumenű beruházásba nem öt évvel azelőtt vontak be projektmenedzser céget, mert így százmilliárdokban mérhető megtakarítás jelentkezhetett volna a metró építése során. 

Ismertetésre kerültek továbbá a C.C. Soft Kft. által kialakított utastájékoztatási rendszerrel kapcsolatos vallomások is. Többek között annak az Egevári Ajtonynak a kivonatos vallomása, akit a nyomozás során nem hallgatott meg sem a rendőrség, sem az ügyészség, holott a vádirat közvetett módon utal az ügyben játszott szerepére.

A vádlottak közül ismételten egyedül Hagyó Miklós jelent meg a bíróság előtt. A jövő hét keddi tárgyalási napon már érdemben fog folytatódni a BKV-per.

Visszautasítjuk Kövér László állításait!

Kövér László hajdúdorogi állításaival ellentétben az MSZP nem nemzetellenes, nem családellenes és nem is egyházellenes. A házelnök szavai hazugok, kijelentését ezért visszautasítjuk - áll a Baloldali Platform közleményében.

A Fidesz azt gondolja, hogy kisajátíthatja a nemzeti jelzőt, és hogy a nemzetbe csak azok tartoznak, akik a Fidesz szekerét tolják. Attól, hogy az MSZP az európai értékrendet tekinti a magáénak, mert ebben, és nem a kormányban látja a demokrácia és a jogállam garanciáját, még nem nemzetellenes. Kövér László a Fidesszel együtt jobban tenné, ha a demokratikus értékrendnek megfelelően minden magyar számára biztosítaná a jogegyenlőséget és a szabadságjogokat, a nemzet érdeke ugyanis ez. Ekkor döngethetné a mellét nemzetiként az Orbán-kormány.

A Fidesz az egyházakat maga alá gyűrte, a vele szemben kritikus felekezeteket pedig megfosztotta függetlenségüktől, forrásaiktól vagy státuszuktól. Az Emberi Jogok Európai Bírósága éppen Kövér hajdúdorogi kampányának napján jelentette be, hogy a magyar kormány egyházügyi törvénye diszkriminatív, a hátrányos megkülönböztetést elszenvedett egyházak számára pedig kártérítést kell fizetniük. Családpártiságát pedig a legkevésbé bizonyíthatja a Fidesz azzal, ha elszegényíti a családokat, és milliókat süllyeszt a létminimum alá.

Az önkormányzati választási kampány során a baloldali ellenzék felszámolására utaló beszédek sorozata - Orbán Viktoréval az élen - azt bizonyítja, hogy Magyarországon már illiberális autokrácia van. Az önkormányzatoknak pedig nem az jó, ha a kormány kiszolgálói és alattvalói lehetnek, hanem az, ha függetlenek, és maguk döntenek a sorsukról, a helyi közösségek hétköznapjairól és jövőjéről. A helyi közösségek függetlenségének visszaszerzését kizárólag a baloldali demokraták garantálhatják - olvasható a Baloldali Platform komünikéjében.

Fazekas Sándornak mennie kell!

Súlyos mulasztást követett el a Földművelésügyi Minisztérium: késve írta ki az Európai Bizottság által az uniós gazdák megsegítésére felajánlott ún. orosz embargós forráskeretre szóló pályázatot - hívja fel a figyelmet Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, agrárpolitikus.

A rendkívüli zöldség-gyümölcs támogatási keret ugyanis kimerült, ezt a tárca alá tartozó hivatal saját honlapján ismeri el. A kormány késedelme miatt a magyar gazdák mintegy 3,5 milliárd forint támogatásnak már biztosan búcsút mondhatnak.

Az MSZP követeli, hogy Orbán Viktor menessze a súlyos mulasztás felelősét, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert! A történtek tükrében azt is várjuk, hogy a parlament kormánypárti többsége már az Országgyűlés jövő heti ülésen vegye napirendre az MSZP határozati javaslatát az azonnali támogatásra szoruló gazdák megsegítéséről! - írta a szocialista politikus.