Kampányban mindig előveszik Őszödöt

Az őszödi beszéd kiszivárgását feltáró egyes titkosszolgálati iratoknak a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt történt eltüntetése miatt, szigorúan minősített adattal visszaélés gyanújával nyomoz a rendőrség, egyelőre ismeretlen tettes ellen - értesült a Magyar Nemzet. 

A lap szerint az ügyben a belső vizsgálat után az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója tett feljelentést még júniusban - államtitoksértés gyanúja miatt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának idén márciusi ülésén hangzott el, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését vizsgáló, 2006-ban keletkezett titkosszolgálati anyagok közül 22 tétel, legalább százoldalnyi irat hiányzik. Az is kiderült, hogy az iratoknak a Gyurcsány-kormány idején, 2007 novemberében veszett nyomuk. A dokumentumok titkosítását idén februárban oldotta fel az AH, nyilván az áprilisi parlamenti választás közeledése miatt.

A Népszabadság korábbi cikke szerint az iratok hiányát már a 2010-es kormányváltás előtt észlelte, és jelezte feletteseinek az elhárítás illetékes osztályvezetője. A nemzetbiztonsági bizottság márciusi ülésén az is kiderült, hogy a hiányzó 22 tételt 2007 novemberében Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (az AH jogelődje) főigazgatója terjesztette fel az akkori titkosszolgálati miniszternek. A Magyar Nemzet szerint ezután a dokumentumok ismeretlen helyre kerültek.

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere nem tudja, mikor szabadul meg a közvélemény Őszödtől. Lapunknak lehetetlennek nevezte, hogy annak idején tőle, vagy a miniszteri titkárságról bármilyen hivatalos irat eltűnhetett volna, a titkos ügykezelés szabályai ugyanis ezt nem engedték. Minden tételről pontos listát kellett vezetni, azt viszont egyetlen miniszter sem tudhatta, hogy a tovább adott dokumentumoknak mi lett a sorsa. Szilvásy szerint amíg ez bejön, addig kampányról kampányra elő fogja venni az őszödi ügyet a Fidesz. Miután eddig bejött, így nem csodálkozik azon, hogy most is elővették és természetesen őt is belekeverték.

Szerző

Özönvíz öntötte el az országot

A csütörtökről péntekre virradóra, illetve péntek délelőtti özönvíz után a hétvégén is folytatódik a csapadékos idő, többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Csak az éjszaka országszerte 60 esethez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosban és Pest megyében kapták. A heves esőzés pénteken is folytatódott. Az esőzés okozta áradások miatt két megyében - Zala és Somogy - 1300 homokzsákot használtak fel a védekezéshez.

Jelentős mennyiségű eső esett csütörtök éjjel és péntek délelőtt Budapesten, a víz sok gondot okozott magánházaknál és több közterületen. A XIII. kerületi Béke téren legalább ötven centiméter magasan állt a víz, ami egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört. A VII. kerületi Munkás utcában valószínűleg egy víznyomócső törhetett el, beszakítva az útburkolatot. A XXI. és a XXII. kerületben elakadt járművekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

A heves esőzések miatt megáradt Bakónaki-patak utakat öntött el, emiatt péntek hajnalra két település - Nagybakónak és Kisrécse - megközelíthetetlenné vált Zalában. A Principális csatorna áradása miatt csütörtökön Nagykanizsán, a Camping út vált járhatatlanná egy szakaszon. Zalaszentjakabon az áradás elöntötte a vasúti váltóházat, ezért Nagykanizsa és a Zalaszentjakab között szünetelt a vonatközlekedés. A faluházban helyeztek el éjszaka három embert Alsórajkon, miután a közeli patak elöntötte a házukat.

Műszaki hiba és az esőzés is késéseket okoz a Budapest-Székeférvár-Nagykanizsa vasútvonalon tegnap. Hajnalban a Siófokról Székesfehérvárra közlekedő vonat mozdonyának áramszedője eltörött és leszakította a felsővezetéket. Nagyrécse és Zalaszentjakab között pedig az esővíz a váltók és a sínek teteje fölött hömpölygött. A Budapest-Székeférvár-Nagykanizsa vasútvonalon Lepsény és Balatonszemes, valamint Nagykanizsa és Balatonszentgyörgy között délig vonatpótló autóbuszok vitték az utasokat.

Homokzsákokkal védtek több lakóingatlant a Fejér megyei Bakonycsernyén, ahol a magasabb területekről lefolyó esővíz mellett a megáradt Súri- és Gaja-patak is gondokat okozott: homokzsákokkal kellett védekezni. Pest megyében tegnap pincéket és garázsokat öntött el a víz, Szigetszentmiklóson pedig egy iskola aulájából szivattyúzzák a befolyt vizet. A zuhogó eső miatt főként Érd és Szigetszentmiklós környékén családi házak udvarát, pincéket és garázsokat öntött el a víz, de számos áteresz is eldugult a hirtelen megemelkedett vízszint miatt.

A nagy esőzés miatt szivattyúzni kell a vizet a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház ezer négyzetmétere pincéjéből, ahol egy méter magasan állt a víz.

Nyolc utcát homokzsákokkal védtek Balassagyarmaton az esőzések miatt, pincékből és garázsokból szivattyúzták a vizet.
A másodfokú készültség szintjének közelében tetőzhet a Duna a hétvégén a Győrhöz közeli Nagybajcsnál, Rajka és Dunaremete között déltől első fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a folyón.

Az OMSZ 2013-as adatai szerint azonban nem egyedi időjárással állunk szemben, a statisztikák fényében bátran ki lehet jelenteni, hogy a tavalyi is a szélsőséges csapadékhullás éve volt. A dobogó első helyén azonban továbbra is 2010 áll, amely a legcsapadékosabb időszak volt az utóbbi évtizedben.

Szerző

Van-e rajtuk norvég mintás svájcisapka?

Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:08
Rendőrségi akció az Ökotársnál hétfőn FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Miniszterelnökség rendelte el, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) terjessze ki a Norvég Alapokkal kapcsolatos vizsgálatot az Ökotárs Alapítvány által a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében kapott - illetve egyéb költségvetési forrásból származó - támogatások ellenőrzésére is, tudatta lapunkkal a Miniszterelnökség fejlesztési államtitkársága. Kérdéseinkre azt írták, a kiterjesztés oka az volt, hogy "kiderüljön a különböző forrásokból érkező támogatások felhasználásakor szabályosan történnek-e az elszámolások. 

A hazai civil finanszírozás egyszerre több forrásból is történik, most csak hármat említve; az 1 százalékos szja felajánlás, a norvég civil alap, vagy a svájci együttműködés keretében érkező pénzek. Ha egy szervezet például egy alkalmazottjának bérét az egyik forrás terhére már elszámolta, akkor ugyanaz az alkalmazotti bérköltség más forrás terhére nem elszámolható. Fontos tisztán látni, hogy mely tevékenységek mely forrásra kerülnek elszámolásra és van-e átfedés ezek között" - írták.

Lapunk arra is rákérdezett, mi indokolta, hogy az Ökotárs Alapítványnál tartott hétfői razzián lefoglaltak számtalan iratot a Norvég Civil Alap ügyében - sőt, az alapítvány jogásza, Kadlót Erzsébet szerint a svájci iratokból is sokat elvittek -, majd egy nappal később, szeptember 8-ra datálva érkezett értesítés, hogy július 31-vel kiterjesztik a vizsgálatot a Svájci Alapokból nyújtott támogatásokra és az alap működésére is. Ennek működtetésére még 2010-ben az NFÜ írt ki pályázatot, s ellentétben a Norvég Alappal, itt a kormány képviselői is mindvégig részt vettek, beleszólhattak a pályázati döntésekbe, sőt, a beszámolókat is hazai állami intézményeknek küldi az Ökotárs. Vagyis a Kehi által az Ökotárstól kikért anyagok a Miniszterelnökségen is megvannak, miután a NFÜ-től azokat megörökölte. Idevágó kérdésünkre azonban úgy reagáltak: "Kétségtelen, hogy a Miniszterelnökségnél, mint az NFÜ jogutódjánál bizonyos dokumentumok rendelkezésre állnak, de nem teljeskörűen, lefedve a teljes civil finanszírozást, így nem deríthető ki ezekből, hogy fennáll-e a dupla finanszírozás, vagy sem".

"Állj!" - demonstrálnak a vegzálás ellen
Ma délután 15 órára a budapesti Városház utcába várják azokat, akiket felháborított a rendőrség civil szervezetek elleni akciója. A tüntetést a Humán Platform szervezi és hangsúlyozzák: ők és a csatlakozó szervezetek nem használnak fel pénzt a Norvég Civil Alapból.

Pedig a Svájci Alapra nemcsak a Miniszterelnökségnek van rálátása, de a Svájci-Magyar Együttműködési Program végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a működést rendszeresen ellenőrzi az NGM-hez tartozó Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság. Az Ökotárs állítja: a legutóbbi ellenőrzés zárójelentése szerint is "szabályosan zajlik a folyamat". Lapunk épp ezért az NGM-hez fordult, ahol kérdéseinket elutasították, mondván: "Az ellenőrzési beszámolók a Svájci Hatóság számára szólnak, az azokban foglalt megállapításokról, javaslatokról a Svájci Hatóság adhat felvilágosítást."

A helyzet mindenesetre továbbra is krimibe illő, hiszen a Kehi most már nem is csak a norvégok és a svájciak által támogatott projektek pénzügyi adatait és bizonylatait szeretné látni, hanem például a végrehajtásban közreműködők munkaszerződését, valamint az Ökotárs egyszázalékos adófelajánlásaival - 230 ezer forinttal - kapcsolatos iratokat is. Az eljárás ellen ugyan tiltakozott az Ökotárs, ám az alapítvány továbbra is együttműködik a Kehivel. Ráadásul az eredetileg sikkasztás miatt tett feljelentésre indult, ám ma már hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával folyó nyomozás ügyében Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a napokban már azt mondta, "illegális pártfinanszírozás gyanúja" merült fel. Ezt az Ökotárs visszautasította, ahogyan a jogosulatlan pénzügyi tevékenység vádját is, amely abban merülne ki, hogy az alapítvány saját tőkéjéből eseti jelleggel kölcsönöket adott olyan civil szervezeteknek, amelyek utófinanszírozásos támogatáshoz jutottak, vagyis nem volt saját tőkéjük a pályázathoz. Csakhogy 2004-ben ezzel kapcsolatban z Ökotárs kért a PSZÁF-től egy állásfoglalást, amiből az derült ki, hogy ezt a tevékenységet nem üzletszerűen csinálják, ezért ez nem illegális.

A Fidesz tapolcai frakcióülését követően Rogán Antal azt mondta: "Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni, és a civileknek sem lehet lopni". A Norvég Alap pénzeivel összefüggésben a frakcióülésen arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon mindenkire a magyar törvények érvényesek - mondta a frakcióvezető.

                                                 Répássy felemelné a szavát
"Sérelmeiket tudomásul veszem, de mivel azok nem állnak szoros összefüggésben az Emberi Jogi Kerekasztal munkájával, így orvosolni sem tudom. Biztosíthatom Önöket arról, hogy ha az Önök által kifogásolt eljárásokban bárkinek az emberi jogai sérülnének - felemelném a szavam a jogsértések ellen" - válaszolta Répássy Róbert a Magyar Helsinki Bizottságnak. A jogvédő szervezet szerdán otthagyta a kerekasztalt, így tiltakoztak a civilek elleni hétfői rendőri akciók ellen.

Szerző