Előfizetés

Már megint egyszer a víz az úr

Publikálás dátuma
2014.09.14. 21:50
A lendvadedesi víztározó mellett is vészhelyzet alakult ki FOTÓ: MTI/VARGA GYÖRGY
Több dunántúli települést elmosott a heves esőzések hatására keletkezett árvíz a hétvégén. Több mint kétszáz kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyószakaszokon. Több mint 200 embert kellett a hétvégén ideiglenesen kitelepíteni lakóhelyéről. A Rába és a Pinka mentén, több mint tizenhárom kilométeren a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren - a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán - elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Az elöntött terület nagysága 6100 hektár, ebből 1300 hektár vetés-szántó.

A heves esőzések szinte az egész Dunántúlon feladták a leckét az árvízvédelmi szakembereknek. Több helyen is óvintézkedéseket kellett tenni a további károk mérséklésére. A legnagyobb problémát a zalai folyók, patakok jelentették. Ezek vízgyűjtő területein a rengeteg csapadék hatására több millió liter víz áll, egyes helyeken már a tetőzéshez közelítenek a vízfolyások.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató közölte, hogy két település lakóit kitelepítették vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket. Zalaszombatfán 50, Szijártóházán 32 ember él, valamennyiüket Lentiben helyezik el. Előzőleg Csákánydoroszlón is ki kellett költöztetni otthonából 18 embert.

A víz ugyanis már családi házakat fenyegetett. Bakondi György arról számolt be, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik. Vasárnap délig összesen 168 embert telepítettek vagy menekítettek ki, Zalában Lentiből, Murarátkáról és Nemesnépről, de Siófokon, a vasi Csákánydoroszlón és a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten is szükség volt erre.

A szombat hajnalban Lentiben kitelepített több mint 120 ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Erre akkor lesz lehetőségük, ha az elöntést okozó túlcsordult lendvadedesi víztározónak nem lesz vízutánpótlása. A többség nem igényelte a közösségi elhelyezést, mindössze 24 embernek kellett szállást és ellátást biztosítani.

Vasárnap 3126 ember vett részt a védekezési munkálatokban, a katasztrófavédelem több mint ezer munkatársával, több száz önkéntes tűzoltó, rendőr, polgárőr, de nagy számban segítenek civilek, illetve gazdálkodó szervezetek képviselői.

Zala megyében négy települést nem lehet megközelíteni közúton, Bödeházát, Szijártóházát, Zalaszombatfát és Gáborjánházát, ahol összesen 220-an élnek. Országszerte 32 út van teljesen lezárva, 24 részlegesen.  A Szlovéniából eredő Kerka több mint kétszáz hektáron öntötte el a folyó menti térségeket.

Készültséget léptettek életbe Muraszemenyén, Szécsiszigeten, Kerkaszentkirályon és Lovásziban. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patakon ugyancsak a jelentős vízszintemelkedés miatt Zalaszombatfánál, a Kebele-tározóban mintegy ötmillió köbméter víz áll, és csaknem 370 hektárnyi az elöntött terület nagysága. A Mura is áradt a hétvégén, így szombaton Letenyénél másodfokú készültség lépett életbe. A hidrológusok számításai szerint a tetőzést 460 centiméter körüli vízállással hétfő éjjelre várták.

A Zala alsó árvédelmi szakaszán változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Zalabér térségében és alatta lassan árad a folyó. Zalaegerszegnél szintén újra áradt. A szakemberek számításai alapján kedden várhatóan itt is eléri, akár jelentősen meghaladhatja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 300 centimétert a folyó szintje.

Két árhullám egyszerre érkezik majd és arra kell számítani, hogy ez jelentős víztömeget hoz. A Principális-csatornánál továbbra is érvényben van a helyi vízkárkészültség, hisz ha további jelentős csapadékot nem kap a vízgyűjtő, akkor hosszan elnyúló tetőzés várható.

Bár a Balaton vízparti települései egyelőre nem kerültek víz alá, a biztonság kedvéért védekezésért felelős helyi szakembereket jelöltek ki. Emellett szombat éjszaka Siófok segítséget kért a vízügyi igazgatástól, mely szivattyút adott át a városnak, hiszen a sok eső miatt több alacsonyan fekvő helyen állt a víz.

A Kis-Balatonnál harmadfokú készültség mellett négy belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, kilenc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. Noha négyszáznegyven hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, a belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet.

Hende Csaba, honvédelmi miniszter eredményesnek ítélte az eddigi árvíz elleni védekezést. Hende szerint a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a már bekövetkezett károkat leszámítva, további baj ne történjen. Szombathelyen - ahol Hende országgyűlési képviselő - viszont a Petőfi-telepen, a nemrég épült lakóparkban elmulasztották a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítását.

Ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz és komoly károkat okozott. Végül sikerült a vizet megfékezni, több mint ezer homokzsákkal védték meg a házakat a lakók, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a polgári védelem szakemberei. Így se sikerült azonban orvosolni mindenhol a problémát.

Több házba betört a víz, volt, ahol a nappaliban állt a víz, negyven centiméteres magasságban. Ennek következtében az áramellátás is megszűnt, a szolgáltató elővigyázatosságból kikapcsolta azt, mivel az áradás egy transzformátorházat is elért.

Árvíz - Újabb kitelepítések Zalában

Publikálás dátuma
2014.09.14. 18:48
FOTÓ: MTI, Varga György
Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítik vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket - jelentette be az országos katasztrófavédelmi főigazgató vasárnap Lentiben.

Bakondi György a védekezési munkákról a Zala megyei településen tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, még sötétedés előtt kihozzák őket a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést.
Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - jelezte Bakondi György.

A legutóbbi adatokat ismertetve elmondta: nem kedvezőek az időjárási előrejelzések, mert további jelentős mennyiségű eső várható, a legtöbb a Duna-Tisza közén, 25-35 milliméter, és ez a kedvezőtlen helyzet még legalább két napig biztosan eltart.
Magyarországon 219 kilométeren van jelenleg árvízvédelmi készültség, 149 kilométeren első-, több mint 56 kilométeren másod-, 13 kilométernél is hosszabban pedig harmadfokú védekezés folyik. Összesen 64 településen zajlik valamilyen szintű védekezés az áradás miatt, Zalában 18, Vasban 26, Somogyban és Győr-Moson-Sopron megyében 7-7, Baranyában öt, Veszprémben pedig 1 településen.

Vasárnap délig összesen 168 embert telepítettek vagy menekítettek ki, Zalában Lentiből, Murarátkáról és Nemesnépről, de Siófokon, a vasi Csákánydoroszlón és a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten is szükség volt kimentésekre. A többség nem igényelte a közösségi elhelyezést, mindössze 24 embernek kellett szállást és ellátást biztosítani - részletezte.
Bakondi György összesítése szerint vasárnap 3126 ember vett részt a védekezési munkálatokban, a katasztrófavédelem több mint ezer munkatársával, több száz önkéntes tűzoltó, rendőr, polgárőr, de nagy számban segítenek civilek, illetve gazdálkodó szervezetek képviselői. A katasztrófavédelemnél a fővárosból és Somogyból vezényeltek erősítést Zalába.

A védekezéshez 446 technikai eszközt vetettek be, többségében teherautókat, szivattyúkat, munkagépeket és autóbuszokat, de éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját is, amely a legmegközelíthetetlenebb helyekről is tud adatokat, felvételeket szolgáltatni. Országosan eddig több mint 70 ezer homokzsákot és 750 köbméter homokot használtak fel.
Zala megyében négy települést nem lehet megközelíteni közúton, Bödeházát, Szijártóházát, Zalaszombatfát és Gáborjánházát, ahol összesen 220-an élnek. Országszerte 32 út van teljesen lezárva, 24 részlegesen. A zalai Rédics és Csömödér között, valamint a somogyi Bábonymegyernél a vasúti közlekedés is szünetel, mert a töltést alámosta a víz. Körmenden vasárnap délben nehézteherautókkal terhelték le a régi vasúti hidat, nehogy elsodorja azt a Rábán várható áradás.
Baranyában egy halastó kifolyó vize elzárta az Alsómocsoládra vezető utat, ezért a települést nem lehet megközelíteni, de további három településsel együtt összesen 21 ingatlant több ezer homokzsákkal kell védeni. Szolnok megyében 22 lakóházat veszélyeztet a víz, azért ott is homokzsákolással és szivattyúzással védekeznek.

Bakondi György hangsúlyozta: minden szükséges eszköz, létszám, speciális felszerelés, elhelyezési és ellátási feltétel biztosított.
Mint mondta: először fordult elő, hogy külföldről, Szlovénia felől tudták megközelíteni a négy elzárt zalai települést, így most mindenütt rendőr és katasztrófavédelmi tiszt teljesít szolgálatot és segíti a polgármesterek munkáját. Folyamatosan figyelőszolgálat működik a nyolc zalai záportározónál, hogy a telítettségük ne okozzon gondot, többnek a gátját nagy mennyiségű kővel meg is támasztották a biztonság érdekében.

Bakondi György az MTI kérdésére elmondta: a szombat hajnalban Lentiben kitelepített több mint 120 ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Erre akkor lesz lehetőségük, ha az elöntést okozó túlcsordult lendvadedesi víztározónak nem lesz vízutánpótlása, de addig is vasárnap néhány órára ismét visszatérhettek az emberek, hogy a szükséges holmijaikat magukkal vigyék a házukból.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökeként arról beszélt, hogy jelentős károkat okozott a lendvadedesi tározóból szombaton lezúduló víz Rédicsen, de hasonló veszélyhelyzet már nincs. Kitért arra is, hogy a most elzárt négy településre vasárnap délelőtt orvost és élelmiszert tudtak bejuttatni. Szukics Ferenc megbízott Zala megyei rendőrfőkapitány azt mondta: a 122 zalai rendőr mellett 54 készenléti rendőr teljesít szolgálatot Lenti térségében. A készenléti rendőröknek az a feladatuk, hogy a kitelepítettek otthonaira, azok vagyonbiztonságára vigyázzanak.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, hogy a térségben 500 civil és több mint 300 hivatásos állományú erő segíti a védekezést, de nagy létszámban vannak jelen pénzügyőrök is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Murán ugyancsak jelentős az ár, ami a feljebb lévő vízfolyásokra is hatással van.

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz-KDNP) kifejtette: képviselőtársaival folyamatosan járják a várost és informálódnak, hol szükséges újabb beavatkozás az áradás miatt. A kitelepítetteket is tájékoztatják, és igyekeznek megnyugtatni őket, hogy a saját biztonságuk érdekében kell egyelőre távol lenniük az otthonuktól.

Szanyi: az európai béke záloga a nacionalizmus visszaszorítása

Az MSZP szerint a tartós európai béke legfontosabb záloga az országok közötti együttműködés, ehhez pedig nem szabad további teret engedni a nacionalista szólamoknak. Szanyi Tibor, a szocialisták EP-képviselője erről az Ukrán rejtélyek címmel tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, veszélyes az a nacionalizmus, amelyet "Orbán Viktor és tettestársa, Vona Gábor" szít Magyarországon.

Szanyi Tibor, az EU-ukrajnai parlamenti együttműködési bizottságba delegált EP-küldöttség alelnöke kiemelte, az Európai Unió radikális lépéseket tesz az orosz nagyhatalmi törekvések megfékezésére, ebben a folyamatban pedig Orbán Viktor válaszút elé került, el kell döntenie: Európa vagy Ázsia felé tart-e. Az EP-képviselő úgy látja, a helyzetet bonyolítja, hogy szerinte a magyar miniszterelnöknek Nyugaton már nincs, Keleten pedig nem is volt tekintélye, a magyar társadalom pedig nem akar kiszakadni az európai közösségből.

Az MSZP-s politikus emellett az EU provokálásának nevezte Navracsics Tibor biztosi posztra jelölését az Európai Bizottságba, mivel szerinte Orbán Viktor azt az embert jelölte, aki lebontotta a modern magyar demokráciát és "anyagi érdekből szabadon engedett egy baltás gyilkost".

Szanyi Tibor elmondta továbbá, hogy súlytalannak tartják a Navracsics Tibornak szánt biztosi posztot, mivel az uniónak közös ifjúsági, oktatási és állampolgársági politikája sincs, megjegyezte ugyanakkor, hogy a "Juncker-bizottság összértékeire" tekintettel igennel szavaznak majd a testületre. "Bár nem sok jót jósolunk" a magyar biztosnak - fűzte hozzá Szanyi Tibor.