Előfizetés

Harmadfokú készültség a Lajtán

Hétfő délután hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Lajta mentén, közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az újabb árhullám a déli órákban tetőzött a folyó ausztriai szakaszán, Mosonmagyaróvárnál a vízállás meghaladta a harmadfokú készültség szintjét, de a folyó azóta is árad; a tetőzés legkorábban keddről szerdára virradóra várható.
Közölték azt is: a Rábán érkező árhullám miatt Árpás és Répceszemere, Nick, Uraiújfalu, Gyirmót, Koroncó, Mérges, Rábaszentmiklós, Marcaltő, Kemenesszentpéter, Pápoc és Ostffyasszonyfa térségében kedd reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Eljött az idő? - Leépítés a Magyar Nemzetnél

A Hír TV után a Magyar Nemzetnél is jelentős költségtakarékossági intézkedéseket vezetnek be - számolt be a Népszabadság. A lap információi szerint megszüntették a lap brüsszeli tudósítói posztját, az eddigi tudósító, Lovas István várhatóan ezentúl is publikál a lapban, de már nem állandó munkatársként. A Magyar Nemzet szerkesztőségében hétfőn bejelentették, hogy csaknem harminc újságírótól válnak meg.

Köztük olyan neves jobboldali szerzőktől mint Ugró Miklós, Lőcsei Gabriella, Torkos Matild, Ludwig Emil és Kulcsár Anna.

Eddig két külön egységként működött a nyomtatott lapot, illetve az online tartalmat előállító szerkesztőség, a Népszabadság szerint a lap vezetése ezt akarja integrálni. A nyomtatott lap szerkesztősége hozzávetőleg hetven fős, a külön online gárda pedig 30 fős, ebből fognak egy hozzávetőlegesen 70-80 újságíróból és fotóriporterből álló közös szerkesztőséget kialakítani. A lap úgy tudja, hogy az újság archívumában és ügyfélszolgálatánál is jelentős leépítés várható.

Az átszervezésekkel kapcsolatban Liszkay Gábor igazgató-főszerkesztő a lapnak annyit mondott: a Magyar Nemzet belügyének tartja a változtatásokat, amelyekre a piaci körülmények tartós romlása miatt kényszerültek.

Kapcsolódó
Nincs kiegyezés a jobbos belháborúban

Átlépte az éjszakára várt vízszintjét a Mura

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint hétfő délután átlépte a Mura vízállása Letenyénél azt a szintet, amelyet csak este tíz órára vártak a védekezés résztvevői.

A honlap automata mérős adatai szerint hétfőn 16 órakor 542 centimétert mutatott a vízmérce, ez 24 óra alatt több mint 130 centiméteres vízszintemelkedést jelent. A folyó eddigi rekordvízállását 1972-ben mérték, akkor 514 centiméter volt a legmagasabb vízszint.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság kora délutáni ülését követő sajtótájékoztatón arról adtak hírt, hogy a folyón este tíz órára várták az 530 centiméter körüli tetőzést.