Előfizetés

Rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura

A korábban vártnál magasabban, 555 centiméter körüli rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura Letenyénél - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő este.

A Mura intenzív áradása miatt változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón, amelynek vízállása 549 centiméter volt 18 órakor. A hidrológus szakemberek becslései szerint a Mura Letenyénél rekord vízállással, 555 centiméter körül tetőzhet éjfél körül. Ezen a szakaszon 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, ami 514 centiméter volt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nagy erőket csoportosított át a térségbe, az igazgatóság 25 munkatársa mellett más vízügyi igazgatóságoktól további 100 érkezett a murai árvízi védekezéshez. A védekezési munkákhoz 100 ezer homokzsákot igényeltek.

Murarátkán, a körtöltés mentén szükségessé vált nyúlgát építése, a töltés megerősítésére 20 ezer homokzsákot használtak fel. A megyei katasztrófavédelem mellett önkéntesek, rendőrhallgatók is segítenek a helyszínen, ahol összesen 120 ember vesz részt a munkálatokban.
Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszúságú nyúlgátat építenek. Folyamatos szivattyúzásra van szükség Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.

Szeles, de napos kedd

Publikálás dátuma
2014.09.15. 21:02
Fotó: Thinkstock
Kedden már országszerte több napsütésben bízhatunk, csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor. A keleties szél a Dunántúl déli felén megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 19 és 25°C között alakul. 

Szerdán még több napsütésre számíthatunk, csupán elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. Hajnalban 9-14, délután 20-25 fokra számíthatunk. Hajnalonként többfelé párás, foltokban ködös lesz a levegő.

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, csapadék ezen a napon várhatóan sehol sem lesz. A Dunántúlon és délen megélénkülhet a délkeleti szél. A hűvös hajnalt követően délutánra 22 és 25°C közé melegszik a levegő.

Lánchíd utca: az átadás elnapolva

Publikálás dátuma
2014.09.15. 21:00
FOTÓ: Vajda József, Népszava
A már kétszer is átadott Várkert Bazár felújító munkálataihoz tartozó Lánchíd utca jelenlegi állapotában továbbra sem felel meg a megnyitásához szükséges feltételeknek, minőségellenőrök ugyanis további hibákat találtak a kivitelezésben.

Az RTL Klub híradója csupán felvetette, hogy a hibák miatt csúszhat az átadás, mára azonban bebizonyosodott: a megnyitó elmaradt. A Lánchíd utca térkövezését augusztus 29-re - a Várkert Bazár második átadóünnepségére - készítették el, mint kiderült, nem hibátlanul. A feltehetőleg az újbóli átadási ceremónia érdekében elsietett munka és a kötőanyag nélkül lerakott térkövek miatt a díszburkolatot fel kellett bontani és újra kellett rakni, ám a műszaki ellenőrök ezúttal is minőségi hibákat találtak.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen gond, ami az elmúlt héten felmerült a Lánchíd utcával kapcsolatban: az Index számolt be arról, hogy az utcát túl keskenyre tervezték - saját méréseik szerint 540 centiméteres az útszélesség -, ezért az ott közlekedő 86-os buszok - amelyek visszapillantó tükrök nélkül 2 méter 55 centiméter szélességűek, tükrökkel még kétszer húsz centiméter - csak úgy férnének el egymás mellett, hogy valamelyik jármű kénytelen lehúzódni vagy a kerékpárútra, vagy a vízelvezető mélyedésbe.

"Az előbbi igen balesetveszélyes, és hamar tönkreteheti a nem túl erősen alapozott kerékpárutat, az utóbbi csak szimplán tönkreteheti a vízelvezető árkot" - írja a hírportál. Nem sokkal később a BKK hivatalosan is cáfolta az Index állításait, szerintük ugyanis "az úttal megegyező teherbírású vízelvezető mélyedés kis mélysége az esetleg szembetalálkozó szélesebb járművek kitérését nem akadályozza, az engedélyezett 30 kilométer/órás sebesség betartása forgalombiztonsági kockázatot nem jelent."

A Várkert Bazárral egyébként L. Simon László államtitkár szerint is minden a legnagyobb rendben van: bár a Hír24-nek beismerte, hogy a Lánchíd utca burkolatának lerakása "valóban csúszik", ám szerinte az nem része a Várkert Bazár felújításának. "Az épületet augusztus végéig kellett befejeznünk, és be is fejeztük. A Várkert Bazár felújítása sikersztori" - mondta. Azonban az RTL Klub híradója a beruházókra hivatkozva azt közölte, hogy a munka leghamarabb csak az év végére fejeződhet be, hiszen a kivitelező még az épületben is anyagokra vár.