Közel ezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek

A nem végleges adatok szerint 955 ajánlóívet nem vittek vissza az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az októberi választáson indulni szándékozó jelöltek összesen körülbelül 200 ezer ajánlóívet kértek ki a választási irodáktól az ajánlások gyűjtésére. Ebből 955-öt nem vittek vissza a határidőig. 

A képviselő- és polgármesterjelölteknek a jelöltbejelentésre nyitva álló határidőig, szeptember 8-án 16 óráig kellett leadniuk az összes ajánlóívet, a megyei listás valamint országos nemzetiségi választáson induló jelölőszervezeteknek szeptember 9-én 16 óráig.   Minden határidőben vissza nem vitt ajánlóív után tízezer forint bírságot szabnak ki a választási bizottságok. 

Az országgyűlési választás idején összesen 1,9 milliárd forint bírságot szabtak ki a bizottságok azért, mert a jelöltek, jelölőszervezetek nem vitték vissza az ajánlásgyűjtő íveket.

Szerző

Robbanótest lehet az M0-son

Lezárták az M0-s egy szakaszát egy feltételezett robbanótest miatt. 

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje elmondta: az M0-s első kilométerénél feltehetően egy tüzérségi lövedéket találtak. A tűzszerészi munkálatok idejére 200 méteren mindkét irányban lezárták a pályát. A környéken torlódásra kell készülni.

Szerző

Egy hét alatt egy hónapnyi eső zúdult ránk

Alig egy hét alatt több mint másfélszer annyi eső esett, mint a havi átlag - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A szeptemberi átlagos csapadékösszeg mintegy 47 milliméter, a legutóbbi hat nap alatt viszont országos átlagban 77 milliméternyi eső esett. Ebben az időszakban a legtöbb eső Siófokon és Szentesen esett, miközben a szatmári és beregi térségben csupán egy-két millimétert mértek.

Az előrejelzés szerint kedden napközben a Dunántúlon kevés, másutt viszont többórányi napsütés is várható. Délután elszórtan záporeső, esetleg zivatar kialakulhat. A hőmérséklet délután 21-26, késő este 12-18 Celsius-fok között valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-vel azt közölte: néhol, főként északkeleten alakulhat ki zivatar, amelyhez szélerősödés, illetve lokálisan esetleg jelentősebb mennyiségű (10-20 milliméter) csapadék társulhat.

Keddre viszont már egy megyére sem adtak ki figyelmeztetést sem felhőszakadás, sem jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt.

Szerző