Előfizetés

Tető nélkül nem megy

Publikálás dátuma
2014.09.17. 07:17
Szétszerelés közben megsérült egy 20 méteres toronydaru, aminek következtében megbillent a 10-12 méteres vízszintes gémje. A hel
Ma este közgyűlést tart a Terézvárosi Önkormányzat, amelyen végre döntés születhet a nyáron leégett, budapesti Kodály köröndön álló palota ideiglenes tetőjének ügyében. A július közepén megrongálódott, műemlékvédelem alatt álló épület ugyanis még mindig tető nélkül áll, és hiába a folyamatos rekonstrukciós munka, a legutóbbi heves esőzések hatására a már a földszintig áznak a lakások. 

Két hónap után talán tető kerülhet a július közepén leégett Kodály köröndi épületre: a társasház mai közgyűlésén Székely Imola, a ház közös képviselője tárgyalja az ideiglenes védőtető megoldásainak lehetőségeit a tulajdonosokkal. Székely szerint a védőtetőt még tél előtt el kell készíteni, így megakadályozható az épület további károsodása.

Állagmegóvás nélkül a házban akár kétmilliárd forint kár is keletkezhetett, ha a 2400 négyzetméteres épület földszintje és első emelete is a második emelet sorsára jut, ahol vakolatig kell leverni mindent, ki kell cserélni a vezetékeket és a teljes padlóburkolatot.

A megbeszélésre az örökségvédelemmel foglalkozó Forster Központ elnökét, Sághi Attilát is meghívták. Székely abban bízik, hogy sikerül megegyezni a szervezettel, mely jelenleg közvetítő az önkormányzat, a lakók és az esetleges jövőbeli befektetők között.

Azt reméli, hogy a központ segítséget tud majd nyújtani az ideiglenes tetőszerkezet megépítésében. Székely elmondása szerint a szervezet részéről a szándék megvan a segítségnyújtásra. A Forster Központtól kapott információk szerint még csak tárgyalnak az ügyről, így a lehetséges támogatás módjáról nincs információnk.

Mint ismeretes a Kodály köröndön álló palota tetőszerkezete és harmadik emelete július 15-én égett ki teljesen. Az Andrássy út 83-85. károsultjainak el kellett hagyniuk az életveszélyessé és lakhatatlanná vált épületet. A terézvárosi önkormányzat gondoskodott a károsultak elhelyezéséről.

A tűzoltás után nem sokkal az életveszély-elhárítás is megkezdődött, majd a KÉSZ Holding Zrt. járt el, amely a belső udvarok megtisztításáért és a tetőtéri, üszkös, leégett gerendák eltávolításáért volt felelős. Ez 237,5 millió forintba került. A közös képviselő szerint a második szakasz várhatóan október végén, november elején zárul le.

Hogy a háznak védőtetőre van szüksége, az már korábban is nyilvánvalóvá vált. A nyári végi heves esőzések hatására ugyanis az épület alsó szintjei is beáztak már. Székely Imola a szeptember 11-i képviselő-testületi üléstől várta az előrelépést, hogy az épület rekonstrukciójához megfelelő mennyiségű pénzt teremtsenek elő kölcsönként vagy kamatmentes hitelként, aminek hiányában új tető építésére nincs lehetőségük. A múlt hét csütörtökre ígért testületi ülés azonban elmaradt. 

Az AEGON biztosítónál tizenöt lakás volt biztosítva, az ingóságokban keletkezett károkokat már felmérték. Az ügyfelek hamarosan megkapják a kárösszeget. Az épületet az MKB biztosította, de velük csak akkor lesz értelme tárgyalni, ha már a szakvélemény megszületett. Ez azonban még várat magára, mivel a lakások kárfelmérése még nem fejeződött be.

Segítenek a károsultakon

Publikálás dátuma
2014.09.17. 07:16
A megáradt Kerka és a Mura vize elöntötte Kerkaszentkirály alacsonyabban fekvő részeit MTI FOTÓ: VARGA GYÖRGY
Néhány helyen apadnak a folyók, a legtöbb területen azonban továbbra is másod- és harmadfokú védekezés volt érvényben kedd délután. A Rábán mától harmadfokú készültséget rendeltek el. A védelmi munkálatok mellett az árvízkárosultakon is segítenek: ötven kitelepített család kap adományokat. Az időjárás is kedvez a védekezésnek, az előrejelzések szerint a hét második felében nem várható számottevő csapadék. 

Tegnap délután már több mint 553 kilométeren volt árvízvédelmi készültség, belvíz miatt pedig tíz vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon volt készültség - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Közleményük szerint a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán összesen 79,5 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben.

A Dráván és a Rábán másodfokú, a Dunán, a Rábcán, a Zalán és a Sajón elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Az Ipoly Nógrád megyei szakaszain ugyanakkor jelentős apadás kezdődött. A Balaton vízállása egy nap alatt egy centimétert emelkedett és kedd reggel 132 centiméteren állt, 3 centivel meghaladva a 2010-es rekordot. Az emelkedés miatt a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság megnövelte a szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét.

Belvíz miatt tegnap 35 szakaszon kellett védekezni. Ebből nyolc területen harmadfokú, tizenkettőn másodfokú, tizenöt szakaszon pedig elsőfokú a készültség. Az elmúlt két napon jelentősen megnőtt a belvízzel elöntött terület nagysága. A legfrissebb adatok szerint 47 600 hektár van víz alatt, ebből 22 350 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes és Mezőtúr térségében alakultak ki.

Míg délelőtt "csak másodfokú, tegnap este hat órától azonban már harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Rába több szakaszán. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerdán reggel hat órától elsőről másodfokúra emelkedik a készültség Sobor, Szany, Vág, Marcaltő és Kemenesszentpéter körzetében, míg elsőfokú készültséget vezetnek be Rábacsécsény, Kisbabot és Mórichida körzetében.

Ugyanakkor a Cuhai-Bakony-éren szerda reggel hat órától megszűnik a vízkár-elhárítási készültség. A bajbajutottakon is segítenek: ötmillió forintos kerettel megkezdte árvízi segítségnyújtását az Ökumenikus Segélyszervezet. A program első szakaszában mintegy félmillió forint értékű adományban részesül a Zala megyei Rédicsen kitelepített ötven árvízkárosult család.

A segélycsomagok fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint takarításhoz szükséges eszközöket tartalmaznak, köztük súrolószert, mosogatószivacsot, mosogatószert, lefolyótisztítót, kézfertőtlenítőt, szappant, törlőkendőt és felmosórongyot. A segélyszervezet a következő napokban más településeken is segíteni fogja a bajbajutottakat. A következő napokban időjárásunk egyre szárazabbra fordul, csütörtökön már országszerte 21-25 fokot mérhetünk.


Horvátországban a Dráva, a Mura és a Száva folyók áradása miatt továbbra is rendkívüli készültség van, Bosznia-Hercegovinában helyreállt a helyzet, Szerbiában viszont a Djerdap vízerőmű károsodása miatt 30 százalékkal csökkent az erőmű áramtermelése. A katasztrófa sújtotta térségben több száz embert telepítettek ki.

A németek nem szégyellik Marx nevét

Publikálás dátuma
2014.09.17. 07:14
Karl Marx itt még megvolt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Teljesítette a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetése a KDNP ifjúsági szervezetének kívánságát: hétfő reggelre elszállították Karl Marx szobrát az egyetem főépületének aulájából. Úgy tűnik, a hírt először az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel (IKSZ) osztotta meg az intézmény vezetése - amely rögtön továbbadta az információt a sajtónak -, valószínűleg azért, mert az idén januárban az IKSZ kezdte követelni, hogy távolítsák el a német filozófus szobrát az egykoron Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek nevezett intézményből. Az IKSZ tegnap úgy kommentálta az alkotás eltávolítását, hogy "szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak".

A szervezet követelése azonban kevés lett volna, ha a KDNP alelnöke, a közigazgatási tárca akkori, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelenlegi parlamenti államtitkára nem áll ki az eltávolítás mellett. Rétvári Bence januárban úgy fogalmazott, "Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak". Később a zsidó származású filozófus általuk antiszemitának minősített kijelentéseit is felhasználták a szobor elleni kampányban.

Bár januárban a BCE rektora azzal utasította el a műalkotás eltávolítását, hogy a Marx-szobor az egyetem "múltjának, történetének része, s az eltávolítása a múltat nem változtatná meg", illetve, hogy a filozófus "szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli", Rostoványi Zsolt augusztusban szinte ugyanezzel az indoklással jelentette be a szobor eltávolítását. "Mivel a Corvinus egyik elődintézményét Marx Károlyról nevezték el, így ő is a múlt része. De nem a jelené" - fogalmazott a rektor, aki később azt is állította, hogy a BCE kertészeti és tájépítész karának dolgozóit zavarja a szobor, amelyet egy állandó egyetemtörténeti kiállításra visznek át, az aulába pedig új műalkotás kerül, amelyet pályázat útján választanak ki.
Nem tudni, mi állhatott a rektori vélemény megváltozása mögött, de tény: a Rostoványi bejelentését megelőző hetekben szivárogtak ki a sajtóba a Kehi vizsgálatának eredményei, amelyek súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tártak fel a Corvinuson. Ekkor kaptak szárnyra ismét az egyetem feldarabolásáról szóló hírek is.

Pedig vannak más példák is; így Németország számára nem okoz gondot együtt élni Marx nevével. Berlin egyik legfontosabb utcáját, a Neukölln városrészben is a filozófusról nevezték el. Ez a harmadik legfontosabb bevásárlóutca a német fővárosban, 1947. július 31-én kapta nevét a filozófusról. Az utcát időnként összetévesztik a Berlin Friedrichshain nevű körzetében található Karl Marx sugárúttal, amely szintén fontos közlekedési csomópont. Ez utóbbi az Alexanderplatztól vezet egészen a Frankfurti Kapuig. A Lichtenberger Strasse kereszteződése közelében Marx-szobor található. A berliniek együtt tudnak élni Marx szellemi örökségével, amit az is jelez, hogy metrómegálló is viseli a nevét. Berlin-Stralauban Marx emlékhelyet hoztak létre még 1964-ben, s a német egység megszületése után sem merült fel ennek megszüntetése.

Németország szerte számos utca viseli Marx nevét, s az országban több Marxot ábrázoló emlékműre is bukkanhatunk. Így az egykor róla elnevezett város főterén, Chemnitzben 7,10 méteres (talapzattal együtt 13 méteres) fejszobra virít - ez a világ legismertebb Marx szobra. Mögötte a "Világ proletárjai egyesüljetek" felirat négy nyelven olvasható. Ezt sem tüntették el az NDK megszűnése után, Karl-Marx-Stadt azonban 1991-ben visszakapta régi nevét. Az Odera partján található Frankfurtban hatalmas Marx-szobor tekint a városra. A gondolkodó születésének 150. évfordulóján, 1968. május 5-én emelték. Lipcsében a Berlini Fal lebontása után eltávolítottak, majd 2008-ban visszaállítottak egy hatalmas Marx domborművet.

Más országokban sem számít zavaró tényezőnek Marx jelenléte. A csehországi Karlovy Varyban ma sem tagadják meg Karel Kunes 1988 májusában leleplezett szobrát, amely az orosz konzulátus közelében található. Moszkvában a Bolsoj színházzal szemben áll egy 200 tonnás kőszobor, 1961-ben állították, viták folynak az eltávolításáról.

Marx utcát Franciaországban is találhatunk, Lyonban, vagy a Szajna partján fekvő, Párizstól 12 kilométerre lévő Bezonsban. Amikor 2012-ben Bobignyben a helyi városvezetők úgy határoztak, átnevezik a filozófusról a városközpontot átszelő utcát, a helyiek tiltakozó megmozdulásokat tartottak. Olaszországban is létezik Marx Károly utca, például a lombardiai Porto Mantovanóban. Bécsben a nevét viseli egy közösségi lakáskomplexum, a Karl-Marx-Hof. London egyik nevezetességének számít Marx sírja a Highgate temetőben, ottani szobrát a Brit Kommunista Párt emeltette 1956-ban. A brit fővárosban külön sétákat szerveznek Marx londoni tartózkodásának bemutatására.