Előfizetés

Bizalmi szavazás után, újabb gondok előtt

Publikálás dátuma
2014.09.17. 10:54
Fotó: Carsten Coall, Gettyimages.
Megnyerte ugyan a bizalmi szavazást Manuel Valls francia miniszterelnök kormánya kedden este a parlamentben, de a kabinet kilátásai nem feltétlenül rózsásak. Ami mindenképpen aggodalomra adhat okot, hogy első kabinetjének bemutatása során még 306 igenlő szavazatot kapott, ezúttal azonban csak 269-et, ami 37-tel kevesebb, mint áprilisban. Hová tűntek Valls támogatói?

Természetesen sem a Nemzeti Front (FN), sem a jobboldali konzervatív UMP egyetlen képviselője sem voksolt a kormányra. A miniszterelnök számára azonban kellemetlenebb lehet, hogy a Zöldek 18 képviselője közül 17-en tartózkodtak. Pedig előzőleg Valls engedményeket próbált tenni a környezetvédőknek, ők azonban hajthatatlanok maradnak. A párt egyetlen rebellis képviselője, Isabelle Attard a nem gombot nyomta meg, de ugyanígy tett öt hónappal ezelőtt is.

Ennél is kellemetlenebb a francia kormány számára, hogy már a szocialista párt sem egységes, már ami a kabinet támogatását illeti. Áprilisban még 11 képviselőjük tartózkodott a bizalmi szavazásnál, ez azonban kedden már 31 volt. Elsősorban a párt balszárnyához köthető honatyák nem értenek egyet az irányvonallal. Veszélyben látják a baloldali értékeket. Ők ragaszkodnának az adócsökkentésekhez, valamint úgy vélik, nem kell annyira előtérbe helyezni a maastrichti kritériumokat, azaz nem kellene annyira törekedni az államháztartás GDP-arányos hiányának három százalék alá csökkentésére. E tekintetben egyébként nagy elmaradása van a kormánynak, hiszen a korábban ígért 2015 helyett 2017-re tudják teljesíteni ezt az uniós előírást. Michel Sapin pénzügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy az idei évben 4,4, jövőre pedig 4,3 százalékos hiánnyal számol, miután tavaly 4,2 százalék volt a deficit.

 

Továbbra is harmadfokú készültség Zalában

Zalában már mindenütt folyamatosan apadnak a vízfolyások, az elmúlt napok rendkívüli vízállásai miatt azonban továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, folyamatosan figyelik a gátakat - közölte szerdán a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 Cseresznyés Dániel elmondta: a kilenc zalai záportározónál figyelőszolgálat működik, 18 ember folyamatosan felügyeli a gátakat. A Mura, a Kerka és a Kebele jelentős áradásai miatt a folyók gátjait 32 ember járja éjjel-nappal, hogy időben észleljék az esetleges problémákat, de szerdára virradó éjjel mindenütt normalizálódott a helyzet.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának szerda reggeli adatai szerint a Mura teljes magyarországi szakaszán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Murakeresztúrnál, a kedd reggeli tetőzés után mintegy fél métert csökkent a vízszint. A folyón 533 centimétert mutatott nyolc órakor a vízmérce. Kedd reggel 584 centiméteren tetőzött itt a Mura, az 1972-ben mért 568 centiméteres eddigi rekordszint felett.

Letenyénél ugyancsak jelentős apadás mutatkozik, nyolc órakor 468 centiméter volt a vízállás, a hétfő ékszakai tetőzéstől már csaknem egy méterrel alacsonyabban. Hétfőn éjfélkor 554 centiméter volt az új rekordszint, az 1972-es, eddigi legnagyobb adatnál 40 centiméterrel magasabban.

A Principális-csatornán Nagykanizsánál szintén harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes még, a vízfolyás csak nagyon lassan apad.

Szerda reggel nyolc órakor 264 centiméteren állt a vízmérce, ami csupán hat centiméterrel alacsonyabb a vasárnap délelőtti tetőzéséhez képest. A csatorna vize 1993-ban volt korábban a legmagasabb szinten, akkor 248 centiméteres vízállást mértek.

Sellyére költözött a katasztrófavédelem régiós irányító törzse

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzse kedd este Nagykanizsáról áttette székhelyét a Baranya megyei Sellyére - közölte Mukics Dániel, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzsének szóvivője szerdán reggel.

Baranya megyében kedden megkezdődtek a megelőző árvízvédelmi munkák, a Dráva mentén hét védelmi szakaszt jelöltek ki, ahol folyamatosan figyelik a gátak állapotot, és készenlétbe helyeztek 15 ezer töltött homokzsákot - ismertette. Csányoszró településen víz szivárgott a zsilipnél a környező mezőgazdasági területekre, ezt száz homokzsákkal megszüntették. Baranya megyében két ember van továbbra is kitelepítve a Révfalu település ártérében lévő üdülőből.

Somogy megyében az éjszaka folyamán kétszázötvenen mintegy háromezer homokzsákot építettek be, megelőző védekezés volt Berzencén, Őrtiloson, Vízváron, Babócsán, Barcson.

Zala megyében folyamatos figyelőszolgálatot láttak el a szakemberek kilenc víztározónál és az ideiglenes védműveknél, valamint a gátaknál.

Vas megyében kedden 20 óra 45 perckor tetőzött a Rába Sárvárnál. Nem volt szükség intenzív védekezésre, figyelőszolgálatot látnak el. A megyében hat lezárt útszakasz van, és még mindig húsz ember van kitelepítve Csákánydoroszlón és Sorkikápolnán - mondta a szóvivő.