Galilei, Jókai, Marx

Publikálás dátuma
2014.09.18. 08:22

Galileo Galilei , csillagász és fizikus megerősítette Kopernikusz heliocentrikus világképét: a Föld forog a Nap körül. Galilei ellen azonnal fellépett a katolikus egyház, és annak az egyházi tanokat védő hatósága, az Inkvizíció . A Galilei ellen folytatott perben, a "vádlott" - tagadva a katolikus és hivatalos földközpontú világkép lényegét - így kiáltott fel: "…eppur si muove!" (..és mégis mozog!). Az Inkvizíció 1633-ban könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig.

Marx Károly méltán megbecsült tudósa a földkerekségnek. Mindig voltak politikai és tudományos ellenfelei, sőt történelmi, filozófia nézetei és politikai tevékenysége miatt a korabeli kormányok és rendőrségeik üldözték, könyveit betiltották. A mai Magyarországon is vannak üldözői, akik nem tudnak belenyugodni abba, hogy nem kizárólagos képviselői a tudásnak és a hitnek.

A korabeli Inkvizíció mai képviselőiként osztják az észt. Kicsinységük szembeötlő. A katolikus egyház a Galilei ellen 1633-ban meghozott ítéletet 1992-ben érvénytelenítette. Galilei, Jókai és Marx neve örökre megmarad az emberiség kultúrájának részeként. Üldözőiknek a nevét a történelem elfeledte.

Szerző