Függetlenségéről dönt Skócia

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:31
Skót dudás az elszakadás melletti felvonuláson Glasgow-ban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PETER MACDIARMID
Történelmi döntést hoz meg ma Skócia. A választásra jogosult skótok - a voksolás korhatárát már 16 éves korra vitték le - arról szavazhatnak, hogy kiváljon-e a mintegy 5,2 millió lakosú tartomány az Egyesült Királyságból. David Cameron brit miniszterelnök drámai beszédben figyelmeztetett, hogy fájdalmas lehet a válás, s ha az elszakadás mellett döntenek a skótok, e lépésük "örökre" szól. A brit uralkodó, II. Erzsébet ügyelt ugyan a semlegesség látszatára, de mégis arra intette a skóciai alattvalókat, "jól gondolják meg", miként szavaznak.

A jelek szerint későn ébredt a londoni politikai elit: sem a kormányzó toryk, sem a liberális demokraták, sem az ellenzéki Munkáspárt nem számolt azzal, hogy elképzelhető, a skótok ezúttal tényleg "komolyan gondolják", s többségük igennel válaszol a nagy kérdésre: "Független állam legyen-e Skócia?"

Péntek hajnalra minden kiderül
Helyi idő szerint ma reggel 7-kor nyitják, 22 órakor, közép-európai idő szerint este 11-kor zárják az urnákat. Rögtön utána megkezdik a számlálást, ám csak pénteken kora reggel teszik közzé a referendum eredményét. A 32 helyi választókörzet az Edinburgh közelében lévő ishlingtoni központba továbbítja adatait, valamennyi voksot ott összesítik.
A választásra jogosult skót állampolgárok 97 százaléka (!) regisztráltatta magát, így rendkívül magas részvételre számítanak. Népszavazásról lévén szó, nem tesznek közzé körzetenkénti összesítéseket, csupán a legutolsó adatot: az igenek és nemek összesített számát. Mivel Skócia ritkán lakott, s vannak nehezen megközelíthető választókörzetek, a távolságokat és az időjárást is tekintetbe kell venni, írta honlapján a BBC. Néhány szigetről helikopterrel, máshonnan hajóval érkezik majd be az eredmény.
Mivel ilyen nagy még soha nem volt a szavazási hajlandóság, tartanak attól, hogy sorállások lesznek egyes körzetekben. Összesen 5579 szavazóhelyiséget nyitnak meg. A népszavazás sajátossága, hogy 16 évre vitték le a korhatárt. Szavazhatnak azok, akik az Egyesült Királyság más részein születtek, de jelenleg Skóciában élnek, nem szavazhatnak viszont azok a skótok, akiknek Angliában, Walesben vagy Észak-Írországban van az állandó lakhelyük. Majd 800 ezren kértek előre postai szavazólapot, többségük valószínűleg már régen leszavazott, s e voksok akár el is dönthették a vesenyt.

A nagy brit pártok vezetői csak az elmúlt egy-két hétben - az "igen" lendületét jelző közvéleménykutatási adatok láttán - fújtak riadót, s zarándokoltak el sorjában az elszakadni vágyó északi országrészbe. Jó ideig a kampányolás oroszlánrészét a "Better together" (Jobb együtt) alkalmi koalícióra hagyták.

A két tévévitában a "Jobb együtt" kampányt irányító volt munkáspárti pénzügyminiszter, Alistair Darling állt ki David Cameron helyett, a brit kormányfő nyilván attól tartott, túlértékeli a referendum jelentőségét, ha személyesen küzd meg Alex Salmonddal, a skót első miniszterrel.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője viszont nagyon is komolyan vette feladatát, s a második tévévitában szenvedélyes, a tényeken néhol felülemelkedő érveivel sikerült is meggyőznie a nézők többségét arról, hogy életképes államalakulat lehet a különváló tartomány.

Salmond elszántsága valóban töretlen: kedden visszakézből utasította el a három nagy brit párt vezetőjének közös levelét, amelyben a helyi kormányzati jogosítványok kiszélesítését helyezték kilátásba Edinburgh-nak, ha Skócia a "család" tagja marad. A skót első miniszter szerint csak az elszakadás teremtheti meg az országrész "valódi önállóságát".

A kilátások az utolsó percig bizonytalanok, noha a friss felmérések szerint 52-48 az állás a kiválást ellenzők javára, ha a bizonytalanokat nem veszik tekintetbe. A választásra jogosultak 8-14 százaléka ugyanakkor még mindig nem döntött. Skócia több mint 300 éve lett az

Egyesült Királyság része, s a hosszú együttélés során összefonódott szálak széttépése jóval nagyobb sokkot okozhat, mint a népszavazás kitervelői elképzelni tudnák.

Alex Salmond azt tervezi, hogy - ha győznek az igenek - legkésőbb 2016 márciusában kikiálthatják Skócia függetlenségét. Rendkívül kétséges azonban, hogy másfél év elegendő lehet-e a szétválással keletkező millió kisebb-nagyobb probléma tisztázására. Bár alkotmányjogászok szerint ez egy reális hosszúságú átmeneti időszak, a pesszimista becslések alapján még három év is kevés lehet a problémák megoldására.

A legkisebb gondot az okozza, mi lesz a koronával. Az elszakadást pártolók szerint az ausztrál, kanadai és új-zélandi példa alapján járnának el, vagyis II. Erzsébetet ismernék el továbbra is uralkodójuknak, igaz, a királynőnek a precedens alapján kormányzót kellene delegálnia Skóciába. Mivel azonban sok skót köztársaság-párti, nem kizárt, hogy mihamarabb új népszavazást írnának ki a monarchia jövőjéről.

Apadó olaj- és gázkincs

A skót helyi kormányzat egyébként már most is jelentős felhatalmazásokkal rendelkezik, még Tony Blair első hivatali idejében, a munkáspárti kormány szélesítette ki a tartomány önrendelkezését. Az úgynevezett devolúció eredményeit azonban keveslik Skóciában, különösképpen azt sérelmezik, hogy az Északi-tenger alatt rejtőző olaj- és gázmezők bevételeiből nem részesedtek kellő arányban.

Hírességek pro és kontra

Az Egyesült Királyság egybentartásának és Skócia elszakadásának hívei is világhírességeket vetettek be a kampányban. Ezt a menetet alighanem a kilépés ellenzői nyerték, több nagy nevet vonultattak fel. Több mint kétszázan írták alá a "nem" melletti nyílt levelet, köztük Sir Mick Jagger, Sir Paul McCartney, David Bowie, Dame Judi Dench, Helena Bonham-Carter, Sir David Attenborough, Stephen Hawking professzort. A nemrég felfedezett skót énekesnő, Susan Boyle is ellene van az elszakadásnak. A "nem" listájára még David Beckham is felíratkozott, a minapi Trafalgar-téri tüntetésen pedig az ír Bob Geldof is a brit egység mellett korteskedett.

A leghíresebb skót az elszakadás-párti kampány mellett az "örök" James Bond, Sir Sean Connery. Több más skót születésű színész, köztük Alan Cumming, Billy Connoly, Frankie Boyle is a függetlenséget támogatja, Gerald Butler sem lát problémát Skócia elszakadásában. Vivienne Westwood divattervező a manökenjeit is "yes" felirattal küldte a kifutóra. A szintén skót Annie Lennox ugyanakkor egyik oldalra sem volt hajlandó állni. "Nem vagyok sem jós, sem szerencsejátékos, s az én véleményem egyébként sem számít" - mondta az énekesnő.

Ha viszont elszakadnak, jegyezte meg a Wall Street Journal, Skóciáé maradna a skót whisky, a lazac, és a a skótok tradicionális étele, a haggis eladásából származó haszon mellett a gáz- és olajkincs skót parti vizekre eső kitermelésének busás jövedelme is.

Az önállósodó államnak erre nagy szüksége is lesz, míg ugyanis a brit költségvetés összbevételéből 1,8 százalékot tesz ki az északi-tengeri olajkincs kiaknázása, a skót nemzeti jövedelemnek 13 százalékát adná.

Mivel azonban a jóslatok szerint az olajkincs fogyatkozik, ez a jövedelemforrás egyszer csak elapadna - figyelmeztetnek józanabb megfigyelők Londonból.

Biztonsági kételyek

Cameron kormányfő egyik fő érve, hogy az Egyesült Királyság gondoskodik valamennyi állampolgárának jólétéről és biztonságáról. Az Alex Salmond-féle önállósági tervezet a brit katonai vezetők szerint nem veszi komolyan a biztonsági kérdéseket.

Alig 2,5 milliárd fontot szánnának a védelemre, 20 ezer fős védelmi erőt vettek tervbe, a hadseregnek 3500 hivatásos katonája és 1200 önkéntese lenne, négy fregattot és 16 Typhoon harci gépet tartanának meg. A tervek hallatán még a szintén skót volt NATO-főtitkár, Lord Robertson is kifakadt. "Veszélyes képzelgés úgy tenni, mintha ez biztosítaná Skócia védelmét" - nyilatkozta a Scotsman című lapnak.

15 volt tábornok és 11 második világháborús veterán pedig tegnap nyílt levélben figyelmeztetett: Skócia kiválása "felelőtlenül meggyengítené" az egész Egyesült Királyság védelmét. Salmond álma a nukleárisfegyver-mentes skót állam, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britanniának át kellene költöztetni a jelenleg Skócia nyugati partjainál, a Clyde haditengerészeti bázison állomásozó Trident-flottát, emellett fel kellene számolni a brit nukleáris robbanófejek Coulportban lévő raktárait is.

Az atomtengeralattjárók számára új bázis kiépítése, valamint az atomtöltetek átköltöztetése hatalmas terhet róna a brit védelmi költségvetésre. Emellett a brit nukleáris erő távozása komoly veszteség lenne Skóciának is, legalább 8 ezer állás szűnne meg.

A függetlenségi vita egyik kulcskérdése, megtarthatnák-e a skótok a britek bálványozott valutáját, a fontot. Az "igen" kampány hívei szerint a önálló skót államot semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy továbbra is a fontot használják fizetőeszközként, akárcsak például Panama használja az amerikai dollárt.

Előnyök

- A skótok maguk hoznák a törvényeiket
- Erősödne a helyi demokrácia
- Több olajjövedelem jutna Skóciának
- Jobb egészségügyi ellátást biztosítanának
- Atomfegyvermentes lehetne Skócia

A brit kormány s a Bank of England hallani sem akar semmiféle vámunióról, Alex Salmond szerint a közös valuta megtartása ugyanakkor mindkét félnek érdeke.  Ha mégsem jönne létre a vámunió, akkor is több lehetőség áll fenn: létrehozhatnának saját skót fizetőeszközt, felélesztve

valamely régi pénzüket, a ryalt vagy a groatot. De rákényszerülhetnek arra is, amire a britek nem hajlandók: új EU-belépőként előírhatják számukra a csatlakozást az eurózónához. Ám vélhetőleg mindegyik változat hátrányosabb lenne Skócia számára, mint a jelenlegi állapot.

Nincs külön út az EU-ba

Hátrányok

- Csökkenne Skócia nemzetközi befolyása
- Bizonytalan az EU-, NATO-tagság
- Gyengülne a védelem
- Nem számíthatnak brit gazdasági támogatásra
- Le kellene mondaniuk a fontról

A skót függetlenség mellett kampányolók azt állítják, Skócia EU-tagságának semmi nem állhat az útjába, ez azonban nem teljesen felel meg a valóságnak. Az "igen" kampány szerint az új állam villámgyorsan kiharcolhatja mindazt a kiváltságot, amellyel az Egyesült Királyság rendelkezik: uniós

tagságot, ám az euró, illetve a schengeni kötelezettségek nélkül, tehát a briteknek eddig járó kivételekkel. Európai parlamenti források ugyanakkor a napokban világossá tették, hogy a gyorsított csatlakozásra csekély az esély. A legtöbb EU-tagállam hosszú felvételi folyamaton ment át, s meg kellett felelniük számos uniós szabályozásnak. A gond ott kezdődik, hogy legalább két tagállam - Spanyolország és Belgium - már előre jelezte, megvétózzák Skócia tagsági kérelmét.

Mindkét ország tart attól, hogy a skótok esetleges kiválása saját országuk elszakadni vágyó régióit (mindenekelőtt a novemberre máris hasonló önállósodási referendumot tervező Katalóniát) bátoríthatja. De még ha el is maradna a spanyol és a belga vétó, az EP akkor is közbelépne, s mivel Skócia "új belépőnek" minősülne, nem kapná meg automatikusan a britek által kiharcolt mentességeket.

Uniós források emlékeztetnek rá, hogy Spanyolország Koszovó elismerésére sem volt hajlandó. Ahogy Alex Salmondnak, feltehetőleg az Európai Uniónak sincs "B-terve", azaz nem fog kivételes bánásmódot ajánlani Skóciának. A referendum előtti támogatások alapján a maradás híveinek nincs miért aggódni. A választási bizottság a héten összesítette a 2013 decembere és 2014. szeptember 5. között befolyt adományokat.

A skóciai választási bizottság adatai szerint a "Nem" kampányt szervező Better Together szervezet számlájára jócskán több, 2,7 millió font adomány érkezett, míg az "Igen" kampány csak 1,8 millió fontból gazdálkodhatott, igaz, ők rengeteg helyi önkéntest tudtak mozgósítani, s így is jóval látványosabb kampányt vívtak. (A skót népszavazási törvény értelmében minden 7500 fontnál nagyobb adományt kötelesek voltak bejelenteni a kampányszervezetek.)

Bármiképp alakuljon is a csütörtöki referendum, egy biztos: Skócia elszakadása mélyreható következményekkel járna a brit belpolitikára is. Cameront alighanem rövid úton menesztené saját pártja, mivel félvállról vette az Egyesült Királyság szétesésének veszélyét. A brit kormányfő mindazonáltal arra intette a skótokat, csak azért ne szavazzanak az elszakadásra, hogy tőle megszabaduljanak.

Ha a nemek kerülnek többségbe, s Salmond veszítene, az ő posztja is meginogna, s a skót első miniszter a közeljövőben aligha írhatna ki újabb népszavazást.

Szerző
Frissítve: 2014.09.17. 23:05

Folytatódik a műemléki csatorna javítása

A korábbi hírekkel ellentétben folytatják a munkát a Kossuth tér átépítése közben megsérült műemlék főgyűjtő csatornán. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a sürgős javításra szoruló csatorna rekonstrukciója miatt nem a Kossuth tér frissen lerakott burkolatát szedték fel, hanem a Balassi Bálint utca és a Stollár Béla utca kereszteződésében ástak indítóaknát, onnan végzik a javítást.

A csatorna rendkívül rossz műszaki állapota ellenére azonban a helyreállító munkálatokat egy egész hónapig, az önkormányzati választások lezajlásáig szüneteltetné az V. kerületi önkormányzat.

Steiner Pál, az MSZP-DK-Együtt-PM V. kerületi listavezetője a múlt héten felszólította az önkormányzatot, hogy "fejezzék be a sunnyogást" és azonnal engedélyezzék a sürgős javítás befejezését, ugyanakkor az önkormányzat szerint Steinernek észrevételeivel a Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM) kellene fordulnia.

A Város szíve blog azonban arról írt, hogy - a nyilvánosságra került önkormányzati dokumentumokban feltüntetett időpontok ellenére - a munkálatok nem fejeződtek be, kedden közölt írásuk szerint több Balassi Bálint utcai lakó is jelezte, hogy bár az indítóaknát betemették és leaszfaltozták, most az Olimpia park játszóterének bejáratánál nyitották fel a csatornát. Ráadásul úgy vélik, hogy a kivitelező Bonex Kft. engedély nélkül dolgoztatja a javítást végzőket.

Lapunk megfogadta az önkormányzat tanácsát, a fent említett észrevételekkel kapcsolatban felkerestük a csatornázási műveket, ahonnan az alábbi tájékoztatást küldték: a csatorna felújítási munkálatainak első üteme - melynek tervezett befejezése szeptember 15. volt - megvalósult, annak részét képezte az indítóakna lefedése, a burkolat helyreállítása is.

A cég tájékoztatása szerint azonban a második ütemet - amelyhez nem szükséges "anyagleadó akna", kivitelezése a már meglévő tisztítóaknák lebúvónyílásain keresztül is elvégezhető - a szeptember 16. és október 15. közötti időszakra állította be a kivitelező. A Stollár Béla utca és a Jászai Mari tér között a kivitelezési munkák tervezett befejezési ideje október 5.

Ennek, és a környéken lakók beszámolóinak fényében úgy tűnik, hogy a munkálatokat mégsem szüneteltetik az önkormányzati választások lezajlásáig. Kérdeztünk arról is, hogy a Kossuth tér átalakítása közben hogyan fúrhatták át a műemléki csatornát, ki lehet a felelős a hibáért. Az FCSM szerint azonban nem is történt átfúrás, a főgyűjtő csatorna "szelvénymegerősítési és felújítási munkáit az időszakos állapotfelmérés megállapításai tették szükségessé".

A kivitelezést ugyanakkor igencsak hátrányosan befolyásolja a "rendkívül csapadékos, nagy vízhozamot előidéző időjárás, melynek következtében egy-egy technológiai fázist többször meg kell ismételni".

A felújítási munkálatok lezárásáig azonban még néhány hónapot várni kell: az előzetes tervek szerint a csatorna javításának harmadik ütemében nagyméretű poliészter alagútelemeket is felhasználnak, amihez egy, a korábbinál nagyobb leadóakna építése is szükséges lesz. A környéken lakóknak 2015. január 31-ig biztos, hogy nem lesz nyugalmuk.

Szerző
Frissítve: 2014.09.17. 22:18

Folytatódik a műemléki csatorna javítása

A korábbi hírekkel ellentétben folytatják a munkát a Kossuth tér átépítése közben megsérült műemlék főgyűjtő csatornán. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a sürgős javításra szoruló csatorna rekonstrukciója miatt nem a Kossuth tér frissen lerakott burkolatát szedték fel, hanem a Balassi Bálint utca és a Stollár Béla utca kereszteződésében ástak indítóaknát, onnan végzik a javítást.

A csatorna rendkívül rossz műszaki állapota ellenére azonban a helyreállító munkálatokat egy egész hónapig, az önkormányzati választások lezajlásáig szüneteltetné az V. kerületi önkormányzat.

Steiner Pál, az MSZP-DK-Együtt-PM V. kerületi listavezetője a múlt héten felszólította az önkormányzatot, hogy "fejezzék be a sunnyogást" és azonnal engedélyezzék a sürgős javítás befejezését, ugyanakkor az önkormányzat szerint Steinernek észrevételeivel a Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM) kellene fordulnia.

A Város szíve blog azonban arról írt, hogy - a nyilvánosságra került önkormányzati dokumentumokban feltüntetett időpontok ellenére - a munkálatok nem fejeződtek be, kedden közölt írásuk szerint több Balassi Bálint utcai lakó is jelezte, hogy bár az indítóaknát betemették és leaszfaltozták, most az Olimpia park játszóterének bejáratánál nyitották fel a csatornát. Ráadásul úgy vélik, hogy a kivitelező Bonex Kft. engedély nélkül dolgoztatja a javítást végzőket.

Lapunk megfogadta az önkormányzat tanácsát, a fent említett észrevételekkel kapcsolatban felkerestük a csatornázási műveket, ahonnan az alábbi tájékoztatást küldték: a csatorna felújítási munkálatainak első üteme - melynek tervezett befejezése szeptember 15. volt - megvalósult, annak részét képezte az indítóakna lefedése, a burkolat helyreállítása is.

A cég tájékoztatása szerint azonban a második ütemet - amelyhez nem szükséges "anyagleadó akna", kivitelezése a már meglévő tisztítóaknák lebúvónyílásain keresztül is elvégezhető - a szeptember 16. és október 15. közötti időszakra állította be a kivitelező. A Stollár Béla utca és a Jászai Mari tér között a kivitelezési munkák tervezett befejezési ideje október 5.

Ennek, és a környéken lakók beszámolóinak fényében úgy tűnik, hogy a munkálatokat mégsem szüneteltetik az önkormányzati választások lezajlásáig. Kérdeztünk arról is, hogy a Kossuth tér átalakítása közben hogyan fúrhatták át a műemléki csatornát, ki lehet a felelős a hibáért. Az FCSM szerint azonban nem is történt átfúrás, a főgyűjtő csatorna "szelvénymegerősítési és felújítási munkáit az időszakos állapotfelmérés megállapításai tették szükségessé".

A kivitelezést ugyanakkor igencsak hátrányosan befolyásolja a "rendkívül csapadékos, nagy vízhozamot előidéző időjárás, melynek következtében egy-egy technológiai fázist többször meg kell ismételni".

A felújítási munkálatok lezárásáig azonban még néhány hónapot várni kell: az előzetes tervek szerint a csatorna javításának harmadik ütemében nagyméretű poliészter alagútelemeket is felhasználnak, amihez egy, a korábbinál nagyobb leadóakna építése is szükséges lesz. A környéken lakóknak 2015. január 31-ig biztos, hogy nem lesz nyugalmuk.

Szerző
Frissítve: 2014.09.17. 22:18