Már nincs elzárt település

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:17
Tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek és önkéntesek ezrei dolgoznak a veszélyes vizek partján FOTÓ: MTI/VARGA GYÖRGY
 Csaknem 600 kilométeren volt árvízi készültség szerdán, a védekező erőket a Drávára kellett összpontosítani. Az ár mellett a belvíz továbbra is gondot okoz, szerda reggel még több tízezer hektár szántó volt víz alatt. Tegnap már egy települést sem zárt el a víz, ám az árvíz sújtotta területekről több családot is ki kellett telepíteni, vannak akik a víz levonulása után sem térhetnek vissza otthonaikba.

A Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán - ahol tegnap tetőzött az árhullám - és a Principális-csatronán, 234 kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelt el tegnap délután az Országos Műszaki Irányító Törzs, az egész országban több mint 569 kilométeren volt árvízi készültség. Szerda délelőtt a Rába több szakaszán emelték az ár- és a belvízvédelmi készültség szintjét az érkező árhullám miatt, ám a védekezés súlypontja a Drávára helyeződött át.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a Dráva mentén jelentős erőket mozgósítottak, több mint kétezer hivatásos tűzoltó mellett önkéntes tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek, rendészeti szakközépiskolások és önkéntesek is részt vettek a védekezésben, amely során a dél-dunántúli térségben három területre fordítanak különös figyelmet.

A Dráván egy 25 kilométeres szakaszra, ahol az idén megemelték a gátat, tekintettel a Mecsekből érkező kisebb vízfolyásokra, egyebek mellett a Fekete-víz állapotára, mivel ezeket a Dráva visszaduzzaszthatja, valamint a csúszásveszélyes partfalakra, magasfalakra. Tegnap délután a Dráva Drávaszabolcsnál 532 centiméteren állt. A folyó vízszintje szerda délelőtt óránként 1-3 centimétert emelkedett, a tetőzés 572 centiméternél várható.

Belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon rendeltek el készültséget. Kedden már csak az Alföld déli részén emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága. Bár tegnap még 16 útszakasz volt teljesen lezárva az ár- és belvíz miatt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint elzárt település már nincs az országban.

Az árvízkárosultaknak azonban sürgős adományokra van szükségük, főleg tisztító- és fertőtlenítőszerekre. Molnár Péter, a Szombathelyi Egyházmegye munkatársa arra kérte az egyházmegyében élőket, hogy ha lehetőségük van rá, a helyi plébániákra vagy az azok mellett működő karitász csoportokhoz juttassák el adományaikat, amelyeket a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász eljuttat az árvízkárosultakhoz.

Szólt arról is, hogy Csákánydoroszlóban a Dózsa-ligetből több családot végleg kiköltöztettek, ők a víz levonulása után sem mehetnek vissza otthonukba. Kedden az Ökomenikus Segélyszervezet is megkezdte a segítségnyújtást, a program első szakaszában ötven, a Zala megyei Rédicsen kitelepített család kap mintegy félmillió forint értékű segélycsomagot.

Szerbiában egy ember meghalt, hárman eltűntek,ötszáz embert pedig kitelepítettek az árvizek miatt. A helyzet még mindig katasztrofális, az ország keleti részén árvizek és földcsuszamlások pusztítottak. A mentőalakulatok is nehezen jutnak be a térségbe, mert utakat, hidakat sodort el a sárlavina. A Vaskapu-2 vízerőmű 30 százalékkal kevesebb áramot termel, mert egyes részeit elárasztotta a víz.

A belgrádi kormány három Duna menti városban, Kladovo, Negotin és Majdanpek térségében rendkívüli állapotot hirdetett. Kedden és szerdán nem volt jelentős esőzés a Duna-Tisza vízrendszerén, az előrejelzések szerint csütörtökön sem kell nagyobb mennyiségű csapadékra számítani ezen a területen. Pénteken csak a Felső-Dunán várható némi csapadék.

Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén lehet jelentősebb, 10-15 milliméter csapadék, ezen kívül egy kevés eső várható a Morva, a Vág-Garam-Ipoly, a Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyűjtőin is. Vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható egy kis esőzés: körülbelül öt-tíz milliméter a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén, hétfőre azonban tovább csökken a csapadék mennyisége.

Szerző

Folytatódik a műemléki csatorna javítása

A korábbi hírekkel ellentétben folytatják a munkát a Kossuth tér átépítése közben megsérült műemlék főgyűjtő csatornán. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a sürgős javításra szoruló csatorna rekonstrukciója miatt nem a Kossuth tér frissen lerakott burkolatát szedték fel, hanem a Balassi Bálint utca és a Stollár Béla utca kereszteződésében ástak indítóaknát, onnan végzik a javítást.

A csatorna rendkívül rossz műszaki állapota ellenére azonban a helyreállító munkálatokat egy egész hónapig, az önkormányzati választások lezajlásáig szüneteltetné az V. kerületi önkormányzat.

Steiner Pál, az MSZP-DK-Együtt-PM V. kerületi listavezetője a múlt héten felszólította az önkormányzatot, hogy "fejezzék be a sunnyogást" és azonnal engedélyezzék a sürgős javítás befejezését, ugyanakkor az önkormányzat szerint Steinernek észrevételeivel a Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM) kellene fordulnia.

A Város szíve blog azonban arról írt, hogy - a nyilvánosságra került önkormányzati dokumentumokban feltüntetett időpontok ellenére - a munkálatok nem fejeződtek be, kedden közölt írásuk szerint több Balassi Bálint utcai lakó is jelezte, hogy bár az indítóaknát betemették és leaszfaltozták, most az Olimpia park játszóterének bejáratánál nyitották fel a csatornát. Ráadásul úgy vélik, hogy a kivitelező Bonex Kft. engedély nélkül dolgoztatja a javítást végzőket.

Lapunk megfogadta az önkormányzat tanácsát, a fent említett észrevételekkel kapcsolatban felkerestük a csatornázási műveket, ahonnan az alábbi tájékoztatást küldték: a csatorna felújítási munkálatainak első üteme - melynek tervezett befejezése szeptember 15. volt - megvalósult, annak részét képezte az indítóakna lefedése, a burkolat helyreállítása is.

A cég tájékoztatása szerint azonban a második ütemet - amelyhez nem szükséges "anyagleadó akna", kivitelezése a már meglévő tisztítóaknák lebúvónyílásain keresztül is elvégezhető - a szeptember 16. és október 15. közötti időszakra állította be a kivitelező. A Stollár Béla utca és a Jászai Mari tér között a kivitelezési munkák tervezett befejezési ideje október 5.

Ennek, és a környéken lakók beszámolóinak fényében úgy tűnik, hogy a munkálatokat mégsem szüneteltetik az önkormányzati választások lezajlásáig. Kérdeztünk arról is, hogy a Kossuth tér átalakítása közben hogyan fúrhatták át a műemléki csatornát, ki lehet a felelős a hibáért. Az FCSM szerint azonban nem is történt átfúrás, a főgyűjtő csatorna "szelvénymegerősítési és felújítási munkáit az időszakos állapotfelmérés megállapításai tették szükségessé".

A kivitelezést ugyanakkor igencsak hátrányosan befolyásolja a "rendkívül csapadékos, nagy vízhozamot előidéző időjárás, melynek következtében egy-egy technológiai fázist többször meg kell ismételni".

A felújítási munkálatok lezárásáig azonban még néhány hónapot várni kell: az előzetes tervek szerint a csatorna javításának harmadik ütemében nagyméretű poliészter alagútelemeket is felhasználnak, amihez egy, a korábbinál nagyobb leadóakna építése is szükséges lesz. A környéken lakóknak 2015. január 31-ig biztos, hogy nem lesz nyugalmuk.

Szerző
Frissítve: 2014.09.17. 22:18

Pintér volt cége a rendőrségnek dolgozott

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:12
Pintér Sándor FOTÓ: Népszava
Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. tulajdonában lévő Erando Kft. végezte el mintegy 80 millió forintért a budapesti kerületi kapitányságok objektumvédelmi biztonsági rendszereinek kiépítését - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a hvg.hu megkeresésére. 

A hírportál szerint az ORFK azt állította, hogy a céget beszerzési eljárás során a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás alapján választották ki. Az egyik kerületi kapitányságnál dolgozó, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó rendőr szerint azonban felesleges volt e biztonsági rendszerek kiépítése, mivel szerinte az eszközök beszerzésére kellett volna csak a rendőrségnek költenie, a beszerelést és a karbantartást a testületnél dolgozó híradástechnikai szakemberek - akik a főkapitányságok híradástechnikai és információs egységeinél dolgoznak - el tudták volna végezni. Az egyik kapitányságon ráadásul a teljes földszinti részen helyeztek el mozgásérzékelőket és riasztót, pedig ennek csak akkor lett volna értelme, ha egy zárt épületbe való illetéktelen behatolást akartak volna megakadályozni, miközben a kapitányság egyébként éjjel-nappal működik.
Pintér volt cégének, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek tavaly a cégnyilvántartás alapján mintegy 11 milliárd forint volt az értékesítésekből származó nettó árbevétele, míg az Erando Kft 2,2 milliárd forint nettó árbevételre tett szert, az utóbbi adózás utáni eredménye elérte a 180 millió forintot.

Mint ismert, a 2010-es kormányváltás után számos állami tendert nyert meg közvetlenül is a CBSZ, amelynek 2009-es mérlege szerint - ekkor még Pintér volt a tulajdonos - 5,4 milliárd forintos bevétele volt, adózott nyeresége pedig meghaladta az egymilliárd forintot. Kapott megbízást a CBSZ a Magyar Villamos Művek Zrt.-től, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. A CBSZ-t Pintér a 2010-es parlamenti választások előtt adta el egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet 2010 januárjában alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével.

Szerző