Előfizetés

Műtrágyával öli meg a kishantosi földet az új bérlő

Publikálás dátuma
2014.09.19. 10:58
forrás: Mentsük meg Kishantost/Facebook
Kishantoson tegnap újabb tragédia történt: a 20 éve vegyszermentesen művelt földekre az egyik új "bérlő", Lakatos Huba műtrágyát szórt. Miközben ma lesz a bíróságon a birtokvédelmi eljárás - írja Facebook oldalán az Együtt-PM szakpolitikusa.   

Lakatos Huba mindezt azért tehette meg, mert a kormány támogatja a jogtalanságban - írja bejegyzésében Szabó Rebeka - mert a kormánynak annyira sem fontos egy húsz éve jól működő biogazdaság, ami mintaként szolgálhatna, hogyan termeljünk egészséges élelmiszert az ország lakóinak, hogy még a biogazdálkodás fenntartását sem követeli meg az új bérlőktől. A Fidesznek semmilyen érték nem számít, ha kicsinyes politikai bosszúról, az ellene "lázadók" megbüntetéséről van szó. És ne legyenek kétségeink, ebben a rezsimben nemcsak Kishantos értékeit fenyegeti eltűnés. Ha hagyjuk.

forrás: Mentsük meg Kishantost/Facebook

forrás: Mentsük meg Kishantost/Facebook

Az érintett kishantosi terület 20 év után elvesztette biominősítését - olvasható a Greenpaece Magyarország internetes oldalán. Mint a környezetvédő szervezet írja, mindeközben épp egy nagy nemzetközi konferencia zajlik Kishantoson a fenntarthatóságról és a demokráciáról – amelyet maga Tom Norring dán nagykövet nyitott meg. Ha a kishantosi biogazdaságot végül bírósági úton mégis megerősítik majd birtokában, akkor is legalább három évre lesz szüksége ahhoz, hogy újra megszerezhesse a biominősítést ez a terület. Majd következhet az elmúlt 20 év szorgos munkájának újraépítése.

A műtrágyázott területről készült videó megtekinthető ITT.

Két forinttal csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 2-2 forinttal a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

A  gázolaj literenkénti átlagára így 425-, a 95-ös benziné 419 forint lett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A kutaknál 15-25 forintos árkülönbség is lehet. 

Hajszálnyi forinterősödés

Minimálisan erősödött a forint csütörtök estéről péntek reggelre a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama csütörtök este hétkor 311,80 forint volt, péntek reggel hétkor 311,61 forint. A dollár jegyzése az esti 241,28 forintról reggelre 241,24 forintra mérséklődött. A svájci frankért este 258,37 forintot kellett adni, reggel 258,21 forintot ért. A japán jen jegyzése 2,2205 forintról 2,2107 forintra változott.

Az euró árfolyama péntek reggel 1,2915 dollár volt, az euró pénteken 0,04 százalékot gyengült a dollárral szemben.