Előfizetés

Épülhet az ideiglenes védőtető

Publikálás dátuma
2014.09.20. 07:12
Az önkormányzat ötvenmillió forintot szán az épület helyreállításának megtervezésére FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Sikerült megállapodniuk a nyáron leégett Kodály köröndi épület lakóinak a Terézvárosi Önkormányzattal a napokban tartott lakossági gyűlésen. Így hamarosan felépülhet az ideiglenes védőtető. A rekonstrukciós munkák még váratnak magukra, továbbra is az életveszély-elhárítási munkák zajlanak.

Mintha valami elmozdult volna az eddigi holtpontról, bár az is lehet, hogy kényszerpályára került a leégett Andrássy út 83-85. számú épület sorsa, s most már muszáj valamit csinálni, mert nem lehet hagyni, hogy a ház állapota tovább romoljon. Így összegezhető a lakók véleménye azután, hogy szerdán lakógyűlést tartott a társasház. A gyűlésen részt vett a Terézvárosi Önkormányzat, valamint Sághi Attila, az örökségvédelemmel és vagyongazdálkodással foglalkozó Forster Központ elnöke is.

Ez utóbbi azért volt fontos, mert az épület a világörökség része, s bár, mint Sághi hangsúlyozta, a Forsternek állami feladata nincs, szűk költségvetési keretből gazdálkodik, így pénzt nem tud nyújtani az újjáépítéséhez, de lehetősége van arra, hogy ideiglenes ,,kölcsöntetőt" emeljen a ház fölé, amit a jogi kérdések lezárása, valamint az új zárófödém és tető helyreállítása után elszállítanak. Úgy tudjuk, ez az ideiglenes tető 50-100 millióba kerül, s ami hasonlóan érdemi előrelépés: az önkormányzat 50 milliót szán az épület helyreállításának stratégiai megtervezésére, s öt milliót szán a Forster által felajánlott átmeneti megoldás megtervezésére.

Lámer Géza, az önkormányzat által megbízott statikus beszámolójából kiderült, hogy az épület mely részei pusztultak el, melyek várnak újjáépítésre. Mint elmondta: nyolc kémény dőlt le, de a többi is súlyos állapotban van, ezeket muszáj stabilizálni, mivel nemcsak az épületben, hanem az utcában is kárt tehet. A közműveket kikapcsolták, jelenleg egyik lift se működik, a harmadik emeleten pedig csak néhány nyílászáró maradt meg. A hat tűzfalból kettő megsemmisült.

Súlyos gond, hogy az épület átnedvesedett, ezért a födém egyes részeit meg kell vizsgálni. Lámer felhívta a figyelmet, hogy az épület falaiba víz került, így a penészedés egyes helyeken megindult. A legnagyobb veszélyt azonban a fagy jelenti, ugyanis az épületbe került víz mállaszthatja a falakat, már csak ezért is ideiglenes vízelvezetőt is ki kell építeni. A romokat hetven százalékban sikerült eltakarítani.

Óváry Gyula, a Terézvárosi Önkormányzat alpolgármestere elmondta, több kritika érte a testületet amiatt, hogy már rég el kellett volna kezdeni az építési munkákat. Hangsúlyozta, először a lakóházat és a környező utcákat kellett biztonságossá tenni, hogy a lakók bejuthassanak a lakásukba. A társasház közösségének döntése hiányában az önkormányzat nem tud tovább lépni, ezért szükséges, hogy a lakók megegyezzenek az épület fedéséről, a műszaki megoldásokról és mindezek finanszírozásáról.

Terézváros önkormányzata elkészítteti az épület ideiglenes fedésének koncepciótervét, ami alapfeltétele annak, hogy elkészülhessenek azok a tervek és költségszámítások, amelyek lehetővé teszik, hogy már az életveszély-elhárítás befejezése előtt a tulajdonosok felelős döntést hozhassanak az ideiglenes tető megépíttetéséről - közölte az önkormányzat. Kiss Róbert, a baloldal terézvárosi polgármester-jelöltje nehezményezte, hogy az önkormányzat miért nem kért eddig támogatást a kormány vis major alapjából. Óváry válaszában elmondta: már próbálkoztak ezzel, de nem kaptak pénzt.

A közgyűlésen a lakók megállapodtak a védőtető ügyében. Úgy határoztak, hogy együttműködnek a Forster Központtal. Az intézet vállalja az ideiglenes tető finanszírozását. A lakóközösség határozatot fogadott el, amelyben felkérte az önkormányzatot, hogy a koncepció elkészítésével Sáros László építészt bízza meg. A további rekonstrukcióról később döntenek.

A nyilvános ülésen elhangzott: a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzat hitelt folyósítson bárkinek.

Lehet visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást adni, de ennek nagyon szigorú feltételei vannak. Az önkormányzat a területén élő teljes lakosság ellátását szolgáló pénzzel gazdálkodik, ezért értelemszerűen nem hozhat olyan döntést százmilliós nagyságú támogatásról, amit hiteles számítások, szakvélemények nem támasztanak alá és hiányoznak a visszafizetés garanciái.

Külügyminiszter lesz Szijjártó Péterből

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2014.09.20. 07:06
Orbán Viktor külügyminiszteri poszttal ajándékozza meg korábbi szóvivőjét, Szijjártó Pétert Fotó: Népszava, Vajda József
Szijjártó Pétert javasolja külgazdasági és külügyminiszternek a kormányfő - jelentette be a Miniszterelnöki Sajtóiroda. A külügyi tárca jelenlegi parlamenti államtitkárát ma délelőtt hallgatják meg az Országgyűlés európai ügyekért felelős, gazdasági, külügyi bizottságai, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága. Az Index információi szerint Szijjártó már a parlament jövő szerdai ülésén leteheti a miniszteri esküt.

A hírportál szerint a sietség oka az lehetett, hogy az önkormányzati választás miatt szünetelni fog a parlament, így legközlebb csak október közepén tehette volna le az esküt a leendő tárcavezető.

A 36 éves Szijjártónak az új Orbán-kormány májusi megalakulása óta több tisztsége is van az államtitkárság mellett: ő Navracsics miniszter helyettese, valamint "a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos" és "a magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos". Korábban, 2012-től a Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára volt, ebben a minőségében aktív részese a gazdaságdiplomáciának, ennek keretében keleti rezsimekkel és nyugati nagyvállalatokkal kötött gazdasági megállapodásokat, vitatható sikerekkel. Fő feladata miniszterként az lesz, hogy megvalósítsa az Orbán Viktor által a közelmúltban vizionált, pragmatikus, külgazdasági szemléletű diplomáciát, amely elszakadna a hazánkat a nyugati világhoz fűző, értékalapú diplomáciai szemlélettől.

Az eddigi tárcavezető, Navracsics Tibor tegnap értesítette Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt arról, hogy lemond miniszteri posztjáról, miután sport, oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó uniós biztosnak jelölték. A kormányfő javaslata alapján Navracsics megbízatása jövő hétfőn szűnik meg. Úgy tudjuk, a leköszönő tárcavezetőnek nem jár majd végkielégítés. Amennyiben Navracsicsot megválasztják uniós biztosnak, akkor az országgyűlési képviselőségéről is le kell mondania. A politikust a veszprémi egyéni választókörzetben választották képviselővé, vagyis ott időközi országgyűlési választást kell majd tartani.

Temetésre időzített útfelújítás

Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent a tápiószentmártoni temetőben tegnap délután, ahol végső búcsút vettek a szeptember elején hosszan tartó, súlyos betegség után, 66 éves korában elhunyt Kocsi Jánostól. Nagykáta fideszes polgármestere, a Pest Megyei Közgyűlés tagja a közgyűlés korelnöke volt. A temetésen nem beszélhetett Nagykáta alpolgármestere, aki a KNDP és egy civil szervezet támogatásával a Fidesz ellenében indul a választásokon, ezért a korábbi és a mostani jegyző mondott búcsúztatót, Mága Zoltán zenéje kíséretében. 

Lapunk egy olvasójától megtudtuk azt is: a héten a tápiószentmártoni főúttól a temetőig vezető József Attila utat több száz méteren igen nagy gyorsasággal leaszfaltozták. Egy másik, temetőhöz vezető bekötőutat pedig két sávon tükörsimára gyalultak. A polgármesteri hivatalban nem értünk el senkit, így nem tudtak válaszolni kérdéseinkre sem, hogy a tervek szerint éppen most értek-e oda az útfelújítással, vagy a kormányfőnek járt a hibátlan aszfalt.

Az utóbbi nem is merülhetne fel, ha nem emlékeznénk arra, hogy egy éve, a kormányfő lányának esküvője előtt, hogyan újították fel hirtelen a budapesti Margit körúti ferences templom mögötti járdát, hogyan festették le a graffitiket a templom környékén egy falon, hogyan juthatott el zötykölődés nélkül a násznép a lakodalom helyszínére, mert néhány nappal korábban eltüntették a kátyúkat Csabdi és Tükröspuszta útjairól. Ott, ahol a vőlegény, Tiborcz István családjának a tanyája volt található.

A helyiek szerint akkor ennek a "társadalmi eseménynek" volt köszönhető, hogy több évtized után rendezték az utak állapotát. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke akkor úgy reagált a hirtelen útfelújítás híreire: "Folytatódik a miniszterelnök és családja elleni politikai lejárató kampány", mert valójában "a násznép az ország egyik legkátyúsabb útján fogja megközelíteni a lakodalom helyszínét, a közvetlenül az érintett tanyához vezető úton semmiféle kátyúzás, állagjavítás nem történt".

Azon a rövid bekötőúton nem, csak az oda vezető közutakon...