Rejtélyes kacsacsőrű dinoszauruszra bukkantak

Publikálás dátuma
2014.09.23. 16:12
Illusztráció. Fotó: Nicky Loh/Getty Images
Óriási orrú, kacsacsőrű, 75 millió éves növényevő dinoszauruszra bukkantak az amerikai Utah államban. A szokatlan testrész szerepét egyelőre találgatják a tudósok.

Gigászi szaglószerve miatt adták neki a Rhinorex condrupus, vagyis az orrkirály nevet. Testméretéhez képest ennek az ősállatnak volt ugyanis a legnagyobb orrnyílása a kacsacsőrű dinoszauruszok közül - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál Terry Gatest, az Észak-Karolinai Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum kutatóját.

"Rejtély, mi lehetett a szerepe egy ekkora orrnak: ha ez az állat rokonaira hasonlított, valószínűleg nem volt kitűnő szaglása, ám lehet, hogy az orr az ellenkező neműek vonzására szolgált, vagy a fajtársak erről ismerhették fel egymást. Elképzelhető, hogy a növénytépő csőr gigászi toldaléka volt" - írta közleményében Gates.

A növényevő ősgyík a hadrosaurusok, más néven kacsacsőrű dinoszauruszok nemébe tartozott. A hadrosaurusok fejét általában taraj díszítette, melynek célja talán a kommunikáció volt, ám a csoport egyes fajai - köztük a friss lelet is - tarajtalanok voltak.

Gates és kutatótársa, Rodney Sheetz, a Brigham Young Őslénytani Múzeum munkatársa egy csontvázrészletet és egy koponyát vett észre a Brigham Young Egyetem (BYU) egyik raktárában. A kövületeket, a vidék egyetlen hadorsaurus-maradványát az 1990-es években fedezték fel az utahi Book Cliffsben.

"Szinte ép volt a koponya, de a preparálása nehéznek bizonyult: két évbe telt kiásni a kövülteteket a homokkőből, ahová beágyazódtak, mintha betonútból kellett volna kikaparni őket" - írta Gates. Ahogy összerakták a koponyát, rájöttek, hogy új fajt fedeztek fel. A Rhinorex condrupus mintegy 9 méter hosszú és majdnem négy tonna lehetett, mikor élt, és a parttól 80 kilométerre elterülő ingoványos vidékeken gázolt.

A kutatók nem biztosak abban, hogyan pusztult el az egyed, bár a csontokat a talajba temetve találták, ami arra utalhat, hogy folyómederben érte a vég. "A bőr fennmaradt lenyomatai arról tanúskodnak, hogy halála után viszonylag gyorsan a talajba ágyazódott a tetem, a csontok az eredeti helyükről nem mozdultak el, tehát bármi is történt, az gyorsan ölte meg az állatot" - írta Gates.

"Talán krokodil végzett vele: a hüllő lesből rátámadt, gyorsan elpusztította, majd tett arról, hogy a tetem a vízfenékre jusson. Gigászi krokodilok maradványai is előkerültek ezen a helyen" - tette hozzá a kutató.

(http://www.livescience.com/47940-big-nosed-dinosaur-discovered.html)

Szerző

Nagy cseppkőbarlangot fedeztek fel Jeruzsálem közelében

Publikálás dátuma
2014.09.22. 19:26
Foto: Haaretz.com
Nagy cseppkőbarlangot fedeztek fel építőmunkások Jeruzsálemtől délnyugatra.

Cseppköveknek nevezik a csepegő vízből kiváló ásványi alakzatokat. Anyaguk nagyon sokféle lehet, jelenleg 68 féle ásványból formálódott cseppköveket ismernek. A leglátványosabbak a karsztos barlangokban kalcium-karbonátból, illetve aragonitból álló képződmények. Alakjukat tekintve lehetnek egyebek közt függő cseppkövek (sztalaktitok), álló cseppkövek (sztalagmitok), de függő és álló cseppkövek összenövésével cseppkőoszlopok (sztalagnátok) is képződhetnek.

Az izraeli természetvédelmi hatóság nem árulta el a felfedezés pontos helyét, mivel a barlang veszélyt jelenthet a látogatók számára. A szakemberek megkezdték a barlang felderítését és feltérképezését, ahol az elsődleges adatok szerint többféle cseppkő is található. A jeruzsálemi Héber Egyetem földrajztudományi intézetének szakemberei azt vizsgálják majd, hogy miképp lehet megóvni az egyedülálló természeti képződményt - írják izraeli hírportálok.

Izraelben több sztalaktit-barlangot tártak fel eddig. A leghíresebb az 1968-ban a Júdeai-hegyekben felfedezett Avsalom-barlang, amelyet 1975-ben nyitottak meg a látogatók előtt. Hossza 83 méter, átlagos szélessége 60 méter, magassága 15 méter, alapterülete pedig 5000 négyzetméter. A barlangban egész évben állandó a hőmérséklet és a páratartalom. A függő cseppkövek némelyikének a hossza eléri a 4 métert, de akadnak cseppkőoszlopok is.

Szerző

Visszanöveszthető az agy?

Publikálás dátuma
2014.09.22. 14:40
FOT: Getty Images, Matt Candy
Az emberi agy visszanövesztése, a kőkorszaki szex és a pápa mögött álló nindzsák is témái a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényeinek, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Zsolnay-negyed létesítményei, továbbá a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ad otthont csütörtökön és pénteken.

Az egyetem Ifjúság útjai campusa mellett idén új helyszínként a közeli Szentágothai János Kutatóközpont és a gyógyszerészeti szak Rókus utcai intézetei is megnyitják kapuikat a látogatók előtt - olvasható a szervező Tempus Közalapítvány MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kitértek arra, hogy az érdeklődők pénteken "Növényországban" kalandozhatnak, különleges előadásokon tudhatják meg, visszanő-e az emberi agy, mi volt a dinoszauruszok előtt és milyen volt a szex a kőkorszakban.

A közönség látványos fizikai, kémiai és biotechnológiai kísérleteknek köszönhetően megtekintheti a genetikailag módosított, "sötétben világító" zöld egeret, ezen kívül bővítheti a természeti katasztrófákkal, a gyógyszerkészítéssel, a gyógynövényekkel, a csokoládéval, az energiaitalokkal és egyebek mellett az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit - tették hozzá.

A Zsolnay-negyedben egy óriásfraktál, az úgynevezett Sierpinski-tetraéder épül fel. A közönség aktív közreműködésével zajló projekt és a spanyolországi Almeirában, szintén a Kutatók éjszakájára tervezett Sierpinski-szőnyeg építői között állandó kapcsolat lesz, így kivetítőn követhetik egymás munkáját.

A negyed ÉlményMűhelyében bemutatkozik a nemzetközi robotolimpia két pécsi résztvevője, Schlepp Krisztián és Szénássy Márton. A Magyarországot a novemberi szocsi világversenyen is képviselő nyolcadik osztályos tervezők a robotolimpiai felkészülés műhelytitkaiba avatják be a látogatókat - írták.

A szervezők megjegyezték: a Kutatók éjszakáján a mindennapok építészeti örökségének egy eddig elhanyagolt területével, a kockaházzal is foglalkoznak, de sor kerül könyvbemutatóra egy nemzetközi figyelmet keltő fotógyűjtemény kapcsán, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken pedig bárki megörökítheti gyermekkora jellegzetes házait.

A számos program között lesz még 3D-nyomtatás, ordítóverseny, építészeti modellezés egyszerű anyagokból, planetáriumi előadás, csillagvizsgálat és szimulált tárgyalótermi büntető tárgyalás is rendőrkutyával - fűzték hozzá.

A Pécsi Egyházmegye arról tájékoztatott, hogy a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola először kapcsolódik önálló programokkal a tudományos eseménysorozathoz, hogy bemutassa az intézményben folyó kutatómunkát és ismeretterjesztő előadásokon keresztül vonzóvá tegye a teológiát a fiatalok számára.

A résztvevők a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában csütörtökön 17 órától bepillantást nyerhetnek a diktatúra alatti egyházi életbe, a Nindzsák a pápa mögött című programon a jezsuita rend történetének kevéssé ismert epizódjairól hallhatnak, majd az ószövetségi héber nyelvvel ismerkedhetnek, s megvitathatják a reprodukciós etika aktuális kérdéseit - közölték.

A Kutatók éjszakája egyes pécsi eseményein a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt szükség van előzetes regisztrációra. A rendezvényekről bővebb információk a www.kutatokejszakaja.hu internetes oldalon olvashatók.

Szerző