Külföldre menne a magyar fiatalok fele

Publikálás dátuma
2014.09.24. 16:34
Fotó: Thinkstock
Az Európai Szocialisták Pártja és annak tagja a Magyar Szocialista Párt hosszú évek óta szívügyének tekinti az Európai Ifjúsági Garanciaprogram széleskörű elfogadtatását a politikai paletta valamennyi szereplőjével. Szerencsére mára már szinte nincs is olyan szereplő még a jobboldalon sem, aki kétségbe vonná az egész Európát behálózó és Magyarországot is súlyosan érintő ifjúsági munkanélküliség drasztikus csökkentésének szükségességét - olvasható az MSZP európai parlamenti delegációjának nyilatkozatában.  

Ezért tartotta különösen fontosnak az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén is, hogy a kérdést újra napirendjére tűzze. Szanyi Tibor a szocialisták európai parlamenti delegációvezetője itt is kiemelte: "Európa szégyene, hogy az elmúlt időszakban sem a tagállamok többsége, sem az Unió egészében nem volt képes hatékony csökkenteni a fiatalok munkanélküliségét." A képviselő többek közt a magyar kormányt is bírálva hozzátette, hogy "több tagállamban még a források felhasználása sem kezdődött meg. A probléma azonban létezik, a lépések pedig nem várhatnak.”

 Ujhelyi István, a szocialisták alelnöke már júliusban bejelentette, hogy „Hazaváró programot” indít, melynek célja valódi érdekképviselet biztosítása és melynek célja, hogy minél több fiatal térjen haza a jövőben valós megélhetést és lehetőségeket biztosító Magyarországra. Mint az EP-képviselő aláhúzta "programunkkal üzenjük a Fidesznek: több tiszteletet a magyar fiataloknak!"

 A szocialista képviselők szerint, hasznos, hogy az Európai Bizottság tájékoztató kampánya ma és holnap Budapesten ismerteti meg az érdeklődő fiatalokat a különböző európai szervezetek továbbképzési, oktatási és álláslehetőségeivel. Mindez azonban nem helyettesíti a kormány által mindezidáig elmulasztott lépések megtételét. Szanyi Tibor és Ujhelyi István újra aláhúzta azon elvárását, hogy a kormány végre valós lépéseket tegyen a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében és ne a statisztikák kozmetikázására, valamint a magyar fiatalok gazdasági menekült létbe kényszerítésére koncentráljon  - áll a közleményben.

Szerző

Ughy Attila tisztázza magát!

Az MSZP XVIII. kerületi szervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy Ughy Attila ahelyett, hogy eleget téve a jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek nyilvánosságra hozná, hogy az önkormányzat bankkártyájával pontosan mikor és mire költötte az adófizetők és a kerület pénzét, most egy összevágott és manipulált hangfelvétellel próbálja elterelni a figyelmet törvénytelen cselekedeteiről! - áll a szervezet közleményében.

A XVIII. kerület nyilvánossága a mai napig választ vár Ughy Attilától arra, hogy:

  1. Ki és mikor adott neki és kollégáinak felhatalmazást arra, hogy az önkormányzat folyószámlájához bankkártyát csináltassanak?
     
  2. Mikor és milyen célra költötték a kerületiek pénzét?
     
  3. Miért utasította saját kollégáit arra, hogy törvénytelenül számolják el bolti bevásárlásait és luxuséttermi fogyasztásait?
     
  4. Milyen eredménye lett a malagai luxusüdülőhelyen tartott, a Havanna-lakótelep identitását vizsgáló kirándulásának?

Felszólítjuk Ughy Attilát és a Fideszt, hogy figyelemelterelő vádaskodások és kétes eredetű hangfelvételek nyilvánosságra hozása helyett az általuk beismert, több esetben bűncselekménynek minősülő bűntetteikre adjanak magyarázatot!  - olvasható a közleményben.

Szerző

DK: a kormány hozza nyilvánosságra megszorítási terveit!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, milyen megszorításokat tervez.   

 Varju László, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi szavaira, amelyek szerint fokozatosan csökkenteni kell az államháztartás kiadási oldalát, illetve szűkíteni az újraelosztás mértékét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány "növekedésellenes" gazdaságpolitikája kudarcot vallott, a nyugdíj-megtakarítások elvonása és a vállalkozásokat sújtó különadók lehetőségét kimerítette. Mostanra "minden lopott pénz elfogyott" - fogalmazott Varju László, hozzátéve: új területeket kell feltárni.

A képviselő - aki 1500 milliárd forintos megszorítással számolt - azt mondta: ekkora mérték csak az egészségügy, a nyugdíjrendszer és az oktatás további megkurtításával lehetséges. Kiemelte: a DK egyértelműen tiltakozik a nyugdíj megadóztatása ellen.

A politikust kérdezték arról, hogy Barack Obama amerikai elnök a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán mások mellett Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette. Varju László példátlannak nevezte a megnyilvánulást és egyértelmű üzenetként értelmezte arra nézve, hogy be kell fejezni a "példátlan erőfitogtatást".

Szerző