Előfizetés

A szövetség kiáll az FTC mellett

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:54
Elek Gábor FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Magyar Kézilabda Szövetség kiáll FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata mellett, és ha kérik segítséget is nyújtanak a zöld-fehér alakulatnak.

„A Magyar Kézilabda Szövetség az FTC ilyen irányú igénye esetén, a rendelkezésére álló eszközökkel minden tőle elvárhatót megtesz annak érdekében, hogy az óvás, illetve a jogorvoslat sikeres legyen, hiszen ez nemcsak az FTC, hanem a magyar kézilabdázás érdeke is”- válaszolta kérdésünkre az MKSZ.

Mint ismert, az FTC fellebbezést nyújtott be, miután az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) kedden elutasította óvását. A zöld-fehérek azért fordultak az EHF-hez, mert a Lipcse elleni vasárnapi BL-selejtezőben megítélésük szerint a hazai környezetben szereplő német együttes időn túl dobta azt a gólt, amellyel kicsikarta a számára végül győzelmet hozó büntetőpárbajt.

Az európai szövetség az elutasítást azzal indokolta, hogy az óvási szándékot az adott Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést követő egy órán belül írásban kellett volna jelezni az EHF-delegátusnak. Jeney Zsolt Ákos a budapesti klub szakosztályvezetője elmondta: az EHF helyszíni ellenőre, Jiri Konecni - miután egyeztetett Markus Glaserrel, az EHF versenybizottságának elnökével - írásba adta, hogy az EHF nevében befogadta az óvási szándékot és az 1000 eurós óvási díjat. Ugyancsak írásban jelezte: az FTC-nek elegendő hétfőn 17 óráig beadnia az óvási anyagot. A honi szövetség nem csinál presztízskérdést az esetből.

„A Magyar Kézilabda Szövetség nem tekinti presztízskérdésnek sem magára, sem az FTC-re nézve, hogy az EHF az adott óvási ügyben milyen döntést hoz. Úgy véljük, ha az eljárásrenddel kapcsolatosan az EHF ellenőr által az FTC számára írásba adott állásfoglaláshoz képest az európai szövetség másként dönt, és másként értelmezi a EHF-delegátushoz képest a szabályokat, azzal nem a magyar kézilabdázás és nem Ferencváros szenved el presztízsveszteséget”- fogalmazta az MKSZ levelében.

Balzsay: "Kész vagyok a közös munkára"

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:53
Balzsay Károly legyőzte a rákot, jöhet tavasszal a búcsúmeccs FOTÓK: SZALMÁS PÉTER
Tegnap látott napvilágot az örömteli hír, hogy legyőzte a szervezetét megtámadó rosszindulatú lymphomát (nyirokrák) korábbi profi ökölvívó világbajnokunk, Balzsay Károly. A sportember a sportnapilapnak azt is elárulta, egy búcsúmeccsen még mindenképpen szorítóba lépne, és ahogy mondta: "nem ártana, ha erről Rácz Félix menedzser is értesülne". Nos, nemcsak értesült erről, hanem lapunknak elárulta, nagy megtiszteltetés a számára, ha egy ilyen komoly bajnoknak megszervezheti a búcsúmeccsét.

- A nap híre volt, hogy Balzsay Károly legyőzte a szervezetét megtámadó nyirokrákot. A Nemzeti Sportban nyilatkozó korábbi világbajnok utalást tett arra, hogy valaki szóljon Rácz Félix-nek, mert egy búcsúmeccsre még ringbe szállna. Akkor én most szóltam...
- Köszönöm szépen, de már tudtam a dologról, ugyanis Karesszel, mondhatom talán így - régi barátságban vagyok. Édesapáink együtt edzősködtek, így természetesen nagy megtiszteltetés lenne a számomra, ha szerepet kaphatnék a szervezésben. Ilyen sportember búcsúmeccsének tevékeny részesévé válni nemcsak nagy öröm, hanem egyben a Ferobox Event számára hatalmas erkölcsi plussz is egyben.

- Szavaiból azt veszem ki, nem sok minden állhat a közös munka útjába. Mikor kezdenek bele az előkészületekbe?
- Mint mondtam, kész vagyok a közös munkára. Leültünk beszélgetni, és abban állapodtunk meg, hogyha a legutóbbi vizsgálati leletei is negatívak lesznek, akkor a jövő héten leülünk, és elkezdjük a részletek kidolgozását.

- Mennyi idő kell a tökéletes felkészülésre egy ilyen súlyos betegségből visszatért sportolónak?
- Úgy vélem, ha Karcsi belevág a melóba, úgy négy-hat hónapra mindenképpen szüksége lesz. Nemcsak a betegsége miatt, hanem például jön majd a karácsony, ami alatt óhatatlanul kienged az ember egy kicsit. Ahogy ő is fogalmazott, ha létrejön a meccs, akkor a tavaszi időpont lehet az ideális.

- Egy korábbi profi világbajnoknak, Erdei Zsoltnak már megszervezte a búcsúját. Adott a kérdés: Balzsay is címmeccsen búcsúzhat a közönségtől?
- Erről még nem beszéltünk, hiszen még a részletek előtt várjuk a legújabb vizsgálat leleteit. Az, hogy négy, hat vagy esetleg tíz-tizenkét menetes címmeccs lesz-e Karcsi számára az utolsó összecsapás, illetve milyen ellenféllel kell majd szembenéznie a ringben, az egyedül az egészségétől és a fizikai állapotától függ majd.

- Mégis, ki dönt abban, hogy címmeccs vagy csak "sima" búcsúmeccs lesz az utolsó ringbe lépéskor?
- Ha Karcsi úgy érzi, hogy készen áll egy bajnoki növért harcba szállni, akkor megkapja a lehetőséget. A válaszom tehát az, kizárólag ő dönt.

A vb-cím sem kizárt
Balzsay Károly számára bíztató lehet, hogy hasonló súlyos betegségből felépülve volt olyan profi ökölvívó, aki a világbajnoki címet is képes volt megszerezni.
Anthony Dirrell (28-0-1, 22 KO) szintén a lymphomával küzdött meg: 2007. június 16-án mondta be az HBO Boxing After Dark bemondója Larry Merchant a hírt, miszerint Anthonyt kemoterápiával kezelik a rosszindulatú nyirokrák leküzdése érdekében. 2008 végén kiderült, legyőzte a szervezete a rákot, így visszatért, és idén augusztus 16-án a kaliforniai Carsonban pontozással győzött Saiko Bika ellen, és ő lett a WBC nagyközépsúlyú világbajnoka.
Szintén sikeresen küzdött meg a halálos kórral Daniel Jacobs (28-1, 25 KO) is. Az amerikai bunyósnál 2011 májusában diagnosztizáltak rosszindulatú csontrákot (osteosarcoma), ám Jacobs a kezelések hatására felülkerekedett, és 2012. október 20-án újra ringbe lépett. Azóta már a WBA középsúlyú bajnoka lett, miután idén augusztus 8-án idő előtt legyőzte az ausztrál Jarrod Fletchert.

Kapcsolódó
Nyirokmirigyrákkal küzd Balzsay Károly

Királyi teljesítmény

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:52
Három meccs – hét gól: van minek örülnie a Real ékkövének FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GONZALO ARROYO MORENO
Két meccs, három nap, hét gól! Cristiano Ronaldo megállíthatatlanul száguld afelé, hogy a Real Madrid történetének legkiválóbb futballistája legyen. Kedd este négyszer vette be a szegény Elche kapuját, ezzel megelőzte Puskást a legtöbb (minimum) mesterhármassal végződő meccs tekintetében, és már csak Di Stefano van előtte az örökrangsorban. A parti után leszögezte, Manchesterről lehet beszélgetni, de a jövője a spanyol fővárosban van.

Ellenállhatatlan fokozatba kapcsolt a Real Madrid. Carlo Ancelotti Bajnokok Ligája-győztes alakulata a szezon elején nemigen találta játékát, két egymást követő meccset is elveszített, azóta viszont szuperszonikus sebességre kapcsolva feledteti a kezdeti döcögést. Az Atlético Madrid ellen hazai kudarc óta három meccset vívott, mindegyiket megnyerte, maradjunk annyiban: nagy magabiztossággal. Gólaránya: 18-4!

A szédületes iramot természetesen Cristiano Ronaldo diktálja. A Basel elleni 5-1 során egyszer, szombaton a Deportivo otthonában elért 8-2 alkalmával háromszor, a hétközi fordulóban, amikor az Elche kapott ki 5-1-re a Bernabeuban, négyszer volt eredményes.

Sortüzelés Ronaldo módra
- 254 meccs
- 264 gól
- 169 ligameccs
- 186 bajnoki gól (a 3. legtöbb a liga történetében)
- 4 meccsen 9 gól az idei szezonban
- 25 tripla a Realban (a 2. legtöbb)
- 21 tripla a ligában (a 3. legtöbb)
- 28. tripla karrierje során

Két tripla, három nap alatt. Utóbb kétszer-kétszer talált a hálóba akcióból és büntetőből (teljesítménye dicsfényére mindössze az vet halvány árnyékot, hogy a második 11-est megelőzően röhejes műeséssel provokálta ki a bírói ítéletet). Hogy az Elche elleni fejesénél milyen magasra ugrott, arra nem találtunk adatot, de az időközben kiderült, hogy a Depor elleni első góljánál, 2,6 méternél járt a labda, amikor a kapu irányába „stukkolta”. Franc Escirba, a keddi legyőzöttek mestere mégsem emiatt hasonlította a portugált Michael „Air” Jordanhoz…

„Különleges játékos, különleges gólérzékenységgel. Olyan, mint amilyen Jordan volt az NBA-ben” – nyilatkozta róla a tréner, s csatlakozott hozzá Ancelotti is. „Lenyűgöző formában van. A válogatott szünet jót tett neki, kirobbanó erőben van, és minden áron gólokat akar szerezni.”

C. Ronaldo az Elche ellen játszotta 25. olyan meccsét a Realban, amelyen legalább három gólt szerzett, ezzel letaszította a klub vonatkozó örökranglistájának második helyéről Puskás Ferencet, s már csak Alfredo di Stefano van előtte (28).

Amióta Madridba költözött (na, nem mint ha előtte fukarkodott volna), szédítő ütemben termel. 2009 óta 254 találkozón lépett pályára, s ez idő alatt 264-szer volt eredményes. Most már korábban megdönthetetlennek tetsző rekordok sincsenek tőle biztonságban. A Real Madrid abszolút gólrekordere Raúl, aki 323-szor ünnepeltette meg a szurkolókat. Ronaldo tehát 59-cel van már csupán tőle lemaradva, s a szezonból még 56 meccse lehet.
A portugál előtt nincsenek határok!

De a spanyol drukkerek örömére: csak a rekordok terén. Földrajzilag más a helyzet: „Nem váltok országot – szögezte le a gólgép. – Lehet arról beszélni, hogy Manchesterbe költözöm. Ám a jövőm itt van, Madridban”.
Megnyugtató gólok után megnyugtató szavak.

Kapcsolódó
Cristiano Ronaldo távozik a Realtól?Neuer, Robben vagy Ronaldo?