MSZP: minden idők legnagyobb megszorítására készül a kormány

A költségvetési bizottság szocialista elnöke szerint minden idők legnagyobb megszorítására készül a kormány, amit a nemzetgazdasági miniszter minapi bejelentése tett világossá.

 Burány Sándor szerdai sajtótájékoztatóján felidézte Varga Mihálynak egy konferencián elmondott szavait, amelyek szerinte arra utalnak, hogy mintegy 1700 milliárd forintos megszorítást zúdítanak a társadalomra a következő három évben.

A szocialista politikus bírálta, hogy mindezt egy olyan négyéves kormányzás után teszi a kabinet, amelynek eredményeként 4 millióan élnek a létminimum alatt. Kijelentette: pártja tiltakozik minden olyan megszorítás ellen, amely ezt a számot növeli.

Burány Sándor választ vár a kormánytól arra, igaz-e, hogy megadóztatnák a nyugdíjakat, bevezetnék a fizetős egészségügyi szolgáltatásokat és tömeges elbocsátásokra készülnek a közszférában.

Leszögezte: elvárják, hogy lehetőleg szeptember 30-áig, de még az önkormányzati választások előtt tisztázza a kormány, honnan akarja elvonni az 1700 milliárd forintot.

Szerző

Nőtt az MSZP és a Dk támogatottsága

A pártok közötti erőviszonyok stabilak ugyan, de "kisebb kilengések" tapasztalhatók: az elmúlt két hónapban az MSZP és a DK támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében nőtt, míg a Fidesz-KDNP-é és a Jobbiké inkább csökkent - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet.

 A Tárki azt vizsgálta, hogy kire szavaznának az emberek, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, tehát az önkormányzati választásokra vonatkozóan nincs előrejelző értéke a kutatásuknak.

Felmérésük alapján az egyes pártok támogatottsága kismértékben változott az elmúlt két hónapban. A Fidesz-KDNP tábora a teljes népességen belül a júliusi 34 százalékról 31 százalékra csökkent, ami a pártválasztók körében 55 százalék után ebben a hónapban 54 százalék.

Az MSZP a teljes népesség 10 százalékának szavazatát bírja szeptemberben (júliusban 9 százalékot kapott volna), a pártválasztók körében viszont a támogatottsága a júliusi 15 százalékról 18 százalékra emelkedett.

A Jobbik támogatottsága júliusban 10, szeptemberben 8 százalék volt a teljes népességen belül, míg a pártot választók körében 16-ról 15 százalékra változott.

Az LMP a teljes népességen belül 2 százalékon maradt, míg a pártválasztók körében a júliusi 3 százalékot követően 4 százalékon áll.

A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül 2 százalékról 4-re, a pártválasztókon belül 4 százalékról 6-ra növelte táborát.

Az Együtt-PM a teljes népességben a júliusi 4 százalék után 1 százalékos szeptemberben, míg a pártválasztók között 6 százalékról 3-ra csökkent a támogatottsága.

Az előbbi változások felnagyítva látszanak a biztos szavazó pártválasztókra vetítve, hiszen a kormánypártok tábora a júliusi 59 százalékról 53-ra csökkent szeptemberre, és szintén csökkent a Jobbik népszerűsége: 15 százalékról 12 százalékra - magyarázták. Ezzel szemben az MSZP 15 százalékról 21 százalékra, a DK pedig 4 százalékról 8-ra erősített a biztos szavazók körében. Az LMP és az Együtt-PM esetében nem történt lényegi változás ebben a szavazói csoportban.

A Tárki szerint érzékelhető mértékben nőtt a bizonytalan és a szavazatukat titkolók csoportja: május és július között 38-39 százalék, szeptemberben viszont már 43 százalék nem tud pártot választani vagy nem árulja el választottját.

Szerző

Újraélesztettek egy hétéves kislányt

Sikeresen élesztettek újra egy 7 éves kislányt tegnap délután Békéscsaba egyik iskolájában.

A gyermek váratlanul összeesett, vérkeringése megállt. Egy, saját gyermekével éppen ott tartózkodó, szabadnapos mentőápoló pillanatokon belül megkezdte az újraélesztést, melyet a kiérkező mentőegységek defibrillátorral és más eszközökkel is folytattak, míg mintegy 20 perc múlva sikerült a kislány szívműködését újraindítani.

A gyermeket viszonylag stabil állapotban szállították intenzív osztályra - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

 

 

Szerző