Norvég Alap;Ökotárs;

2014-09-25 07:01:00

Ütik a Norvég Alapot, de a pénz kéne

Felfüggesztették szerdán az Autonómia Alapítvány adószámát, így a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő négyes konzorcium egyetlen tagjának sincsen már érvényes adószáma - tudta meg a Népszabadság. Nem tudni, hogy mindennek milyen hatása lesz az Alapból érkező pályázati forrásokra, az ugyanakkor már egyre biztosabb, a Fideszben sem örülhet mindenki a kormányzati attaknak.

A kormánypárti kötődésű Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete is kapott mintegy 5 millió forintot a Norvég Alapból. A helyi civil szervezetnek a fideszes polgármester is tagja. Sőt, Keszey János a Hír24-nek nyilatkozva azt is nyíltan vállalta, hogy kampányol a Norvég Alap pénzéből létesült nagycsaládos hálózatos programért. A norvég nagykövetség szerint éppen ez a lényege a Norvég Alapnak, hogy őket nem érdekli, kit, hova sorolnak be, semmiféle politikai szempont nem érvényesül a pályázati pénzek elosztásakor. Ugyanezt mondta lapunknak korábban Foltányi Zsuzsa is. Az Ökotárs Alapítvány kuratóriumi tagja hangsúlyozta: kizárólag az számít, hogy milyen típusú, célú és megközelítésű program megvalósításához kérnek támogatást a civilek.

Megírtuk, az Esztergomban fideszes polgármester-jelöltként induló Romanek Etelka nevéhez köthető Határtalan Szív Alapítvány is nyertes pályázója volt korábban a Norvég Civil Alapnak - mintegy 20 millió forintot kapott. Ezt a centergom.com derítette ki, noha a portál állításait az alapítvány több ponton is cáfolta. Kiderült, nincs elszámolási visszásság az alapítvány éves beszámolóiban a megítélt és felhasznált összegekkel kapcsolatban, ahogy az is egyértelművé vált: Romanek nem vezetője, csak tagja volt a kuratóriumnak, de csak 2009-ig. Az elszámolási kérdések azért merültek fel, mert az alapítvány éves beszámolóiban két külön évben szerepelt az Alaptól kapott forrás, miközben az Ökotárs Alapítvány az odaítélés évében tüntette fel jelentésében. Az elnyert támogatás 75 199 euró volt, amelyből 9,5 millió forintot 2008-ban, s ugyanennyit 2010 elején kaptak meg. Az Ökotárs 2008-as jelentésében az szerepelt, hogy a Határtalan Szívnek 20 millió 120 ezer forintot ítéltek meg, vagyis több mint egymillió forintos a különbség. A Határtalan Szív a pénzosztóra hárította a felelősséget: "hogy az Ökotárs Alapítvány által feltüntetett támogatási összeg miért 20.120.000Ft, azt velük kellene tisztázniuk" - írták. Foltányi "talpig tisztességes szervezetnek" minősítette az egyházi alapítványt, s tisztázta a különbségeket: az Ökotárs az összeg odaítélésekor érvényes árfolyammal számolta ki az összeget jelentésében, ráadásul a Határtalan Szívnek 2008-ban megállapítottak egy keretösszeget, amelyet az alapítvány nem használt ki teljesen, ebből adódik a különbség.