Ütik a Norvég Alapot, de a pénz kéne

Felfüggesztették szerdán az Autonómia Alapítvány adószámát, így a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő négyes konzorcium egyetlen tagjának sincsen már érvényes adószáma - tudta meg a Népszabadság. Nem tudni, hogy mindennek milyen hatása lesz az Alapból érkező pályázati forrásokra, az ugyanakkor már egyre biztosabb, a Fideszben sem örülhet mindenki a kormányzati attaknak.

A kormánypárti kötődésű Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete is kapott mintegy 5 millió forintot a Norvég Alapból. A helyi civil szervezetnek a fideszes polgármester is tagja. Sőt, Keszey János a Hír24-nek nyilatkozva azt is nyíltan vállalta, hogy kampányol a Norvég Alap pénzéből létesült nagycsaládos hálózatos programért. A norvég nagykövetség szerint éppen ez a lényege a Norvég Alapnak, hogy őket nem érdekli, kit, hova sorolnak be, semmiféle politikai szempont nem érvényesül a pályázati pénzek elosztásakor. Ugyanezt mondta lapunknak korábban Foltányi Zsuzsa is. Az Ökotárs Alapítvány kuratóriumi tagja hangsúlyozta: kizárólag az számít, hogy milyen típusú, célú és megközelítésű program megvalósításához kérnek támogatást a civilek.

Megírtuk, az Esztergomban fideszes polgármester-jelöltként induló Romanek Etelka nevéhez köthető Határtalan Szív Alapítvány is nyertes pályázója volt korábban a Norvég Civil Alapnak - mintegy 20 millió forintot kapott. Ezt a centergom.com derítette ki, noha a portál állításait az alapítvány több ponton is cáfolta. Kiderült, nincs elszámolási visszásság az alapítvány éves beszámolóiban a megítélt és felhasznált összegekkel kapcsolatban, ahogy az is egyértelművé vált: Romanek nem vezetője, csak tagja volt a kuratóriumnak, de csak 2009-ig. Az elszámolási kérdések azért merültek fel, mert az alapítvány éves beszámolóiban két külön évben szerepelt az Alaptól kapott forrás, miközben az Ökotárs Alapítvány az odaítélés évében tüntette fel jelentésében. Az elnyert támogatás 75 199 euró volt, amelyből 9,5 millió forintot 2008-ban, s ugyanennyit 2010 elején kaptak meg. Az Ökotárs 2008-as jelentésében az szerepelt, hogy a Határtalan Szívnek 20 millió 120 ezer forintot ítéltek meg, vagyis több mint egymillió forintos a különbség. A Határtalan Szív a pénzosztóra hárította a felelősséget: "hogy az Ökotárs Alapítvány által feltüntetett támogatási összeg miért 20.120.000Ft, azt velük kellene tisztázniuk" - írták. Foltányi "talpig tisztességes szervezetnek" minősítette az egyházi alapítványt, s tisztázta a különbségeket: az Ökotárs az összeg odaítélésekor érvényes árfolyammal számolta ki az összeget jelentésében, ráadásul a Határtalan Szívnek 2008-ban megállapítottak egy keretösszeget, amelyet az alapítvány nem használt ki teljesen, ebből adódik a különbség.

Szerző

Obama a demokráciát védi

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:00
Barack Obama Egyiptommal, Oroszországgal, Kínával, Venezuelával és Azerbajdzsánnal említette együtt Magyarországot FOTÓ: EUROPRE
A demokrácia eszméjének aláaknázásával vádolta meg a magyar kormányt Barack Obama. Az USA elnöke a civil szervezetek elleni kormányzati támadások miatt diktatúrákkal együtt emlegette hazánkat. A kritikára az új magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter válaszolt: szerinte Obama tájékozatlan, "a magyarok" nem viselik el szabadságuk korlátozását.

Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civil társadalmat - közölte tegnap az Egyesült Államok elnöke a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán. Barack Obama szerint a civil társadalomra növekvő nyomás nem más, mint egy olyan kampány, amely a demokrácia eszméjének aláaknázását célozza. Magyarország és Egyiptom mellett Obama példaként Oroszországot, Kínát, Venezuelát és Azerbajdzsánt említette, de az elnök konkrétan nem beszélt arról, hogy hazánkat milyen üggyel kapcsolatban sorolta az autoriter rezsimek közé.

Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy Obama a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő szervezetek, köztük az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati támadásokra - például a feljelentésre, a nyomozásra, a házkutatásokra és az adószámok elvételére - célzott, hiszen a nemzetközi színtéren jelenleg ez az ügy generálja a legélesebb Magyarország elleni kritikákat. Az illiberális államokat dicsőítő tusnádfürdői beszéde óta a nyugati sajtó ugyan folyamatosan támadja Orbán Viktor miniszterelnököt, politikusi szinten azonban az eddigi "legmagasabb rangú" kritikákat Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, és Vidar Helgesen, Norvégia európai uniós ügyekkel foglalkozó minisztere fogalmazta meg az Ökotárs-ügyben. Addig még egyetlen külföldi politikus sem ment, hogy Magyarországot az állami erőszakot alkalmazó országokkal együtt említse. Az Obama által említett államok között ráadásul egyetlen NATO-, vagy európai uniós tagország sincs.

Nem véletlen, hogy Obama éppen a volt amerikai elnök, Bill Clinton által életre hívott szervezet tanácskozásán fogalmazta meg negatív véleményét, hiszen egy amerikai élő televíziós műsorban, múlt pénteken Clinton - Orbán nevének említése nélkül - úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnök arról beszél, hogy kedveli a tekintélyelvű kapitalizmust, és hogy ragaszkodik a hatalomhoz. "Általában ezek azok a figurák, akik örökké hatalmon akarnak maradni, és pénzt csinálni" - tette hozzá a volt amerikai elnök.

A 2012-es chicagói NATO-csúcson Orbán Rasmussen társaságában egy kép erejéig találkozott Obamával FOTÓ: MINISZTERELNÖKSÉG/BURGER BARNA

A 2012-es chicagói NATO-csúcson Orbán Rasmussen társaságában egy kép erejéig találkozott Obamával FOTÓ: MINISZTERELNÖKSÉG/BURGER BARNA

Az amerikai bírálat diplomáciai jelentőségét fokozza, hogy Obama legfeljebb egy udvarias kézfogás erejéig találkozhatott az ENSZ klímakonferenciája és közgyűlése miatt éppen New York-ban tartózkodó magyar államfővel. Kérdésünkre, hogy Áder János kétnapos látogatása alatt találkozott-e személyesen az USA elnökével, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) azt közölte: Áder János és felesége "részt vett Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke által adott fogadáson", amelyet az ENSZ-közgyűlés alkalmából rendeztek kedd este. Aznap délután tartották azt a tanácskozást, ahol Obama bírálta a magyar államot, vagyis Áder Obama beszédének ismeretében ülhette végig az esti fogadást. A KEH válaszából nem derült ki, hogy váltott-e szót egymással Áder és Obama. A köztársasági elnök az ENSZ főtitkárával, Ban Ki Munnal, valamint Mongólia és Albánia elnökével találkozott hivatalos keretek között.

Hiába vált nyílttá és egyértelművé az Obama-beszéddel az amerikai-magyar feszültség, a köztársasági elnök által éppen keddi hatállyal kinevezett Szijjártó Péter úgy gondolta, hogy külügyminiszterként az első dolga lesz tájékozatlansággal és hazánk függetlenségének kvázi megkérdőjelezésével vádolni az USA elnökét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap délelőtti közleménye úgy fogalmazott, "az Amerikai Egyesült Államok elnökének magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek nincsen ténybeli alapja". Bár a közlemény elején megemlítették, hogy Magyarország és az USA szövetségesek, ugyanakkor a tárca hozzátette: "A magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását". Vagyis Szijjártó előhúzta a "szabadságharcos" kártyát: a külföldi bírálatokat a függetlenségünket korlátozni szándékozó törekvéseknek tekintjük.

Obama mellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezete (EBESZ) amerikai küldöttségének, tegnap nyilvánosságra került jelentése is bírálta Magyarországot, ezúttal a sajtószabadság helyzetének romlása miatt. A jelentés szerint az új reklámadó és azok a szabályok, amelyek a híreszközöket pénzbírsággal vagy felfüggesztéssel fenyegetik "kiegyensúlyozatlan" híradás esetén, aláássák a média függetlenségét és pluralitásának érvényesülését.

Fidesz vs. USA
- Még miniszterelnöki szóvivőként, három évvel ezelőtt is Szijjártó Péter volt az, aki a hazánk és az Egyesült Államok közti konfliktusban próbált "rendet tenni". A Washington Post 2011. október 14-én írt arról, hogy az USA akkori budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis augusztus óta próbált hivatalos, szóbeli diplomáciai jegyzékben, demarsban tiltakozni a magyar miniszterelnöknél a kormány antidemokratikus lépései ellen, azonban Orbán Viktor azóta sem szakított időt rá. Ezt követően október 18-án a kormányfő fogadta Kounalakist, ám Szijjártó Péter hivatalos közleménye tagadta, hogy bármiféle kritika megfogalmazódott volna a megbeszélésen. Az amerikai nagykövet ezután épp a Népszavának cáfolta a szóvivő szavait, és megerősítette: megfogalmazta a diplomáciai tiltakozást a találkozón.
- Az Obama-kormányzat 2011-ben még nem a civil társadalom elleni fellépés, hanem a demokratikus alapjogok és az intézményrendszer lebontása miatt bírálta az Orbán-kormányt. Ebben az évben születtek meg ugyanis azok a jogszabályok - alaptörvény, médiaszabályok, egyházak jogfosztása stb. - amelyek az USA mellett kivívták az Európai Unió és más nemzetközi intézmények rosszallását is. Az USA aggodalmait az akkori külügyminiszter, Hillary Clinton 2011-es nyári magyarországi látogatásán személyesen, majd decemberben levelében is közölte a magyar kormányfővel.
- Már az első Orbán-kormánynak sem volt túl szerencsés viszonya az Egyesült Államokkal: a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások után az Országgyűlésben a Fideszt kívülről támogató MIÉP elnöke, Csurka István azt mondta, hogy a támadások "nem ártatlanul érték" az USA-t, arról az "amerikai globalista politika" tehet. Mivel Orbán Viktor nem határolódott el a kijelentéstől, nagyon megromlott a viszonya az akkori Bush-kormányzattal.

Jövőre három szombat lesz munkanap

 Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendelete szerint jövőre három munkanap-áthelyezés lesz. Január 2-a és augusztus 21-e (mindkettő pénteki nap), valamint december 24-e, csütörtök pihenőnap lesz. A pihenőnapokat szombatonként, január 17-én, augusztus 8-án és december 12-én kell majd ledolgozni.

  A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk általános munkarendben foglalkoztatottakra. Az általánostól eltérő munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalók munkarendje ettől eltérően is meghatározható - rögzíti a rendelet.

Szerző
Témák
munkanapok 2015