Előfizetés

Hobo a színpadon ünnepel

Publikálás dátuma
2014.09.25. 16:31
Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt
Hét estből álló programsorozat kezdődik októberben Földes László Hobo 70. születésnapja alkalmából a Nemzeti Színházban.

Az előadásokra Hobo-bérletet vásárolhat a közönség.

 Földes László Hobo, aki 46 éve van a pályán, elmondta, hogy az Úton lenni a boldogság címmel meghirdetett életműsorozat október 19-én kezdődik a Vissza a gyökerekhez című esttel.

A hét előadás között három olyan is lesz - a Vissza a gyökerekhez, a Szimpátia az ördöggel és a Kopaszkutya című est -, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre, vagy ha igen, akkor is "súlyos sérülések érték". A többi alkalom egy-egy lemezhez - a Középeurópai Hobo Blues, az Oly sokáig voltunk lenn, illetve a Vadászat című albumhoz - kötődik.

Decemberben a Requiem a bluesért című duplalemez bemutatóját is a Nemzetiben tartják a sorozat keretében. "A szó zenei értelmében ez az első igazi blues lemez, amelyet életemben csináltam. Ezen csak blues-ok vannak" - mondta, hozzátéve, hogy a lemez két részből áll az egyik a Blues útja, a másik pedig maga a Requiem a bluesért. "Eddig megpróbáltam a színházat beépíteni a zenébe és nem fordítva" - mondta Földes László, hozzátéve, hogy a lemezbemutató koncerten azonban keretjátékot, színházi elemeket is felhasznál majd.

Ugyanezzel a címmel 20 interjúból álló kötet is megjelenik, amely a rockzene és a blues magyarországi helyzetével foglalkozik. A közönség előtt készült interjúkat tartalmazó könyvről Jász Attila költő, kritikus, esszéista elmondta: közös kötetük két kapolcsi nyár - 2013 és 2014 - beszélgetéseiből született, és az Új Forrás kiadónál jelenik meg.

Hobo születésnapján, február 13-án A vén gazember áriája címmel tart koncertet, amelyre a bérlettulajdonosok elővásárlási lehetőséget kapnak. A zenész elmondta: önironikus előadásra törekszik. A tervek szerint a koncertet vidékre, elsősorban színházakba is elviszik, a záróelőadást szabadtéren tartják májusban Budapesten. Ezt követően a nyáron a határon túl is tervez fellépést.

Az év végén az interneten Úton lenni a boldogság címmel Hobo-archívum nyílik, amelynek feltöltése már folyik. Összegyűjtik az általa játszott zenéket és írásait: dalszövegeket, fordításokat, színdarabokat, novellákat, könyveket. Klippek, filmek, az előadóestek felvételei is helyet kapnak a gyűjteményben.

 "Börtönökben, templomokban, kocsmákban és iskolákban is játszom, nemcsak a Nemzeti Színházban" - mondta, hozzátéve, hogy sok helyről kapott visszajelzést, hogy használják és tanítják műveit. Ezért a gyűjtemény anyagából az oktatásban hasznosítható könyvet és pendrive-ot is készítettek.

A Nemzeti Színház igazgatójával közös munkáról szólva Földes László Hobo felidézte, hogy Vidnyánszky Attila eddig legalább tíz estet, monodrámát és színdarabot rendezett számára, és újabb munkára is készülnek: Hobo hetvenkedései címmel egy opera buffát mutatnak be a jövő év elején.

Kiemelte: egyedülálló, hogy a Nemzeti Színház az előadóesteken túl blues-koncerteket is befogadott. Mint mondta, jól érzi magát a Nemzetiben, senki nem szól bele a munkájába, szabadon dolgozhat, megvalósíthatja ötleteit.

Hozzátette: nagyon sok mindent tervez az idei évadban, ha ennek a felét meg tudják valósítani, az már nagyon jó eredmény lesz.

Az elefántcsonttorony kinyitja kapuit

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:47
A száraz iskolai órák helyét átveszi a kalandos, kézzel fogható, szemmel látható ismeretterjesztés FORRÁS: TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY
Ötletes fizikai és kémiai kísérletekkel várja a Kutatók éjszakája az érdeklődőket, melyet pénteken rendeznek meg országszerte 101 intézményben. Az ingyenes rendezvény egyik célja, hogy az információt szórakoztató formában adja át a publikumnak, vagyis a látogatók ne úgy érezzék magukat mintha egy száraz matek, fizika vagy történelem órán ülnének.

A Kutatók éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, melyet idén is szeptember negyedik péntekén rendeznek mintegy háromszáz városban lehet részt venni. Létrejötte óta a különleges éjszaka Magyarországon az egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő esemény. Az éjszakán olyan

Olyan intézetek, laborok is kinyitják kapuikat, amik a hétköznapokban nem látogathatók. Ilyen pldául a BME nagyfeszültségű laborja, az Országos Vérellátó Intézet, az MTA Kutatólaborjai, vagy az Országos Meteorológiai Intézet. Minden program a szórakoztatva tanulás, a minőségi ismeretterjesztés jegyében szerveződik, vagyis nem egyszerű látogatásokról, de nagyon tartalmas interaktív kísérő programokról is beszélünk. A rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja.

A fő cél, hogy a látogatók fejében megváltozzon a kutatókról kialakult kép, és vonzóvá váljon a kutatói életpálya. A rendezvény"infotainment" a szó szoros értelmében, hisz az ingyenes előadások egyszerre tartalmazzák az ismeretterjesztés (information) elemét, és a szórakoztatást (entertainment) is.

Az egyik legizgalmasabb programnak ígérkezik Seuso-kincsről szóló kerekasztal-beszélgetés. Mint ismeretes, márciusban a Seuso-kincs ma ismert tizenöt darabjából nyolc tárgy Magyarországra került, melyek jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg. A beszélgetésen a Seuso Akadémiai Munkabizottság kutatói először mutatják be a nagyközönségnek a szervezet munkáját, és beszélnek a kincs tudományos kutatásának céljairól, főbb kérdéseiről és irányairól, valamint magáról a kincsleletről. A munkabizottság által tervezett ötéves komplex kutatási program célja, hogy elvégezze a Seuso-kincs – egyelőre Magyarországra került darabjainak – teljes körű tudományos feldolgozását a tárgyak dokumentálásától, készítési helyük vizsgálatától kezdve a feltételezett lelőhelyük kutatásán keresztül a történeti, társadalmi, ikonográfiai és művészettörténeti értelmezésükig.

Akit a csillagászat vonz, az mindenképpen látogasson el a III. kerületi Polaris Csillagvizsgálóba, ahol - amellett hogy megmutatják az őszi égbolt csillagképeit - többféle teleszkóppal is megismerkedhet a nagyérdemű. Előkerül pár újkori darab is, mint például Galilei és Newton távcsöve.

A Budapesti Műszaki Egyetemen a számos program mellett belebújhatunk a biomérnökök köpenyébe, a látogatók megismerhetik hogyan zajlik a genetikai módosítás és milyenek a gyógyszermolekulák.

Az üzleti életben jól használható tudással gazdagodhat, aki betér péntek este a Budapesti Gazdasági Főiskolára. Az úgynevezett gazdasági kalandparkban "árfolyam-gátfutáson" vehetnek részt a látogatók, ahol egy jelképes gátfutópályán kell végighaladniuk. A csapatok egy, a saját pozíciójukat és a piaci változásokat tartalmazó pénzügyi szituációs leírást kapnak, ez alapján kell a befektetésükről dönteniük. De akár önismeretei órán is részt lehet venni, ugyanis a jó önismeret sokat segít a jó munkahely megtalálásában és mellesleg gazdasági erővel is bír.

Aki ódzkodik a számok világától, és inkább a humán tudományokban merülne el, annak az Eötvös Loránd Tudományegyetem karjain érdemes szétnéznie. Tibeti démonokkal és istenekkel kerülhet közelebbi kapcsolatba az, aki betér a Bölcsészettudományi karra, ahol a mongol-tibeti-szanszkrit népvallás szerteágazó világában tehet "kirándulást". Vagy rokon nyelveinkkel ismerkedhet, elsajátíthat pár alapvető kifejezést a finnugor tanszék oktatóitól és anyanyelven beszélőktől finn, udmurt, hanti, észt esetleg mari nyelven, de akár ezen népcsoportok ételeit is megkóstolhatja. A Pszichológiai Intézetben izgalmas lelki kérdésekre kaphatunk választ, mint például arra, hogy miért alszanak vagy nem alszanak a kisgyerekek a szüleik ágyában keleten és nyugaton, vagy miért nem kérdeznek semmit a tanártól a kínai diákok az amerikai iskolában.

Látványos fizikai kísérlet végrehajtásával kísérelnek meg rekordot dönteni a Budapest Parkban bulizó fiatalok. Az Ericsson Magyarország szervezte rekordkísérlet lényege - amely egyben egy fizikai-hangtani kísérlet is - hogy a Punnany Massif koncertre érkező közönség egy egyszerű PVC cső segítségével eljátssza Ludwig van Beethoven IX. Szimfóniájának IV. tételét, az Örömódát. A fizikai-hangtani kísérlet alapötletét az Ericsson-díjas Nagy Anett, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium fizika szakos tanára adta.

A megyeszékhelyek és számos magyar város kínál további lehetőséget a kutatásra. A Pécsi Tudományegyetemen például betekintést nyerhetünk a mikroszkopikus lények világába, vagy megismerhetjük a kőkorszaki emberek nemi életét, és az ősemberfajok keveredését. A Debreceni Egyetemen a XVII. századi Hollandia agyafúrt, elszánt kereskedőiről mesélnek, s benézhetünk egy divatbemutatóra is, melyen a magyar paraszti társadalom viseleteit mutatják be. Debrecenben tanulhatunk a társas intelligenciáról, lesz genetika és költészet, büntetőjog a mozivásznon és a nagyon népszerű NCIS Debrecen sem marad el. A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, és idén jön az egyik legkedveltebb program, az egész éjszakás Csillag-party csillagászokkal.

Fontos észben tartani, hogy ha valaki részt akar venni a különleges "tanórákon", annak előzetesen jelentkeznie kell a Kutatók Éjszakája weboldalán. Mindezt egy regisztráció után könnyen megteheti, de időben érdemes megjelölni a programokat, mivel egyes órákra gyorsan fogynak a szabad helyek.

Kapcsolódó
A Kutatók Éjszakája

A Káin gyermekei San Sebastianban

Vincenzo Basile írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:46
Gerő Marcell rendező FORRÁS: KÁIN GYERMEKEI PRODUKCIÓ
Gerő Marcell Káin gyermekei című filmjét meghívták a San Sebastian-i Filmfesztivál Új Rendezők szekciójába. A fesztiválon ötven kelet-európai filmet láthat a közönség, köztük nyolc magyar alkotást. Gerő Marcellt filmje bemutatója alapján máris úgy emlegetik, mint kategóriájának egyik esélyesét. A vetítés után a helyszínen a Népszava kérdéseire válaszolt Gerő Marcell és a film producere, László Sára.

A szeptember 19-én megnyílt a 62. San Sebastian-i Filmfesztivál a többi hasonló rendezvényhez hűen hollywoodi sztárok felvonultatásával igyekszik rangját emelni. Jelen vannak a fotósok kereszttüzében olyan csillagok, mint Antonio Banderas, Jessica Chastain, Viggo Mortensen, John Malkovich. Idén a Kelet ígéretei című válogatáson ötven olyan filmet mutatnak be, amely nyomot hagyott a filmművészetben az elmúlt 15 évben. Köztük nyolc, vagy tisztán magyar, vagy koprodukcióban készült magyar alkotás látható, közöttük Mundruczó Kornél Johanna, Kocsis Ágnes Pál Adrienn, vagy Pálfi György Hukkle című műve.

Tizenkét éve azonban most először szerepel ismét magyar alkotás versenyben, az Új Rendezők szekcióban. A legfiatalabb rendező, a 35 éves Gerő Marcell Káin gyermekei című filmjét nagy várakozás előzte meg. Máris úgy emlegetik, mint kategóriája legesélyesebbjét a győzelemre. A dokumentumfilm története visszanyúlik a nyolcvanas évekre. A Bebukottak című dokumentumfilm három tizennégy évesen gyilkosságot elkövető fiatal esetét dolgozta fel, akik valamennyien a társadalom peremére szorult, nagyon nehéz helyzetben élő családból származtak. Harminc év elteltével Gerő Marcell rekonstruálja a börtönben töltött időt és a szabadulás utáni eseményeket, rávilágít a családi és pszichológiai háttérre, bemutatja, az egykori elítéltek hogyan élik jelenleg az életüket, miben reménykednek, milyen terveik vannak, mit várnak a társadalomtól, milyen múlt áll mögöttük és kik állnak hozzájuk legközelebb.

A város legrégebbi és egyik legszebb mozijában, a Cinema Principalban tartott vetítés után találkoztunk a rendezővel és László Sára producerrel. Gerő Marcelltől állítólag már hatévesen felfedezte magában a rendezői hajlamot. Elmesélte, hogy a vidéki házukban egy karácsonyi családi összejövetelre azt a feladatot kapták a gyerekek, hogy készítsenek ünnepi műsort. "Azonnal nekiálltam a szervezésnek és nagyon jól éreztem magam ebben a rendezői szerepben. Aztán egyetemista koromig fel sem merült többet ez a kérdés, csak amikor francia szakon elkezdtem tanulni, rájöttem, hogy az engem nagyon untat. Érdeklődésem a filmkészítés felé fordult, és jelentkeztem a Színház és Filmművészeti Egyetemre, ahol megismerkedtem László Sárával. Akkor határoztuk el, hogy együtt fogunk dolgozni."

Gerő Marcell Pálfi Györgyöt és Mundruczó Kornélt tekintette példaképnek, s amikor megtudta, hogy Mundruczó önkéntes munkatársat keres filmje befejezéséhez, azonnal jelentkezett. A közös munkában mindketten jól érezték magukat, így lett Gerő Marcell a 2008-ban forgatott Delta című film elsőasszisztense, amelyet szakmai fejlődése legfontosabb időszakának tart. Ma már nevetve beszél egy óriási hibáról, amit forgatás közben követett el. "Romániában forgattunk, és az egyik feladatom volt a kellékekre ügyelni. Egyik este, röviddel a forgatás megkezdése előtt észrevettem, hogy elveszett egy puska, a jelenet fontos kelléke. Fogalmam sem volt, honnan szerzek másikat. Nagyon vacakul éreztem megam, mindenki ferde szemmel nézett rám. Végül az asztalos húzott ki a csávából, aki talált a közelben egy alkalmas fadarabot, abból fabrikált puskát. Olyan jól sikerült, hogy akik nem tudták, mi történt, észre sem vették, hogy nem valódi."

Arra a kérdésre, vajon a Káin gyermekei témaválasztásában volt-e valamilyen személyes motíváció, a rendező a Bebukottak című Monori-Mész András filmre hivatkozott, amely mind rá, mind filmje producerére nagy hatást tett, és elhatározták, hogy feldolgozzák a témát. László Sára a keleti és nyugati filmkészítés közti különbséget illetően mindenekelőtt azt emelte ki, hogy általában az európai rendezők sokkal szabadabbak a költségvetés tekintetében, szabadabban választhatják meg, hol szeretnének forgatni. Nálunk ebben sokkal több a megkötés, ilyesmi már csak azért sem jöhet szóba, mert az anyagi keretek nem engedik, de ugyanezek a szempontok szólnak bele abba is, hogy milyen történetet lehet elmesélni. Marcell hozzátette, hogy a kelet-európai történetekben mindig van egy szomorú tendencia és sokkal inkább fókuszálnak a szereplők magánszférájára, érzékenységére. De talán lassan ez is megváltozik."