Előfizetés

Irán jóhiszeműen tárgyal nukleáris programjáról

Publikálás dátuma
2014.09.25. 20:16
Fotó: Gettyimages.
Irán jóhiszeműen tárgyal nukleáris programjáról - jelentette ki csütörtökön az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, az általános vitában Haszan Róháni iráni elnök és reményét fejezte ki, hogy a hátralévő rövid időszakban sikerül megállapodásra jutni a kérdésről.

Szavai szerint a nukleáris egyezség a Nyugat rugalmassága esetén annál hamarabb is létrejöhet. Mint mondta, ebben az esetben új nap kezdődhet a nemzetközi együttműködésben, beleértve a szélsőségesség és az erőszak elleni közös fellépést.

Ugyanakkor leszögezte, hogy Irán folytatja az általa békés célúnak mondott nukleáris programját, beleértve az urándúsítást is.

Az Irán és hat állam - az ENSZ BT öt tagja és Németország - tárgyalásainak határideje november 24-én jár le. A nyugati országok azt próbálják megakadályozni, hogy Teherán a nukleárisenergia-szükségleteinek kielégítésre hivatkozva atomfegyvert fejlesszen ki.

Róháni elnök felvetette a kérdést, vajon a világ összefogott-e a szélsőségesek ellen a globalizált terrorizmus korában. Hangsúlyozta, hogy minden olyan országnak, amely támogatta a terrorizmust, bocsánatot kellene kérnie nemcsak a múlt, hanem a jövő nemzedékétől is.

Haszan Róháni hangoztatta, hogy "egyes államok" és "egyes titkosszolgálatok" felelősek az erőszakos szélsőséges szervezetek megerősödéséért, és hogy erre a gondra nemzetközi támogatással ugyan, de a régión belül, nem pedig a térségen kívülről kell megtalálni a megoldást.

Az iráni államfő szerint a Közel-Keleten káoszt keltő szélsőségesek célja a civilizáció lerombolása és az iszlámellenesség megerősítése. Ezek a csoportok egyúttal alapot szolgáltatnak a további külső beavatkozásokhoz.

Lemond az amerikai igazságügy-miniszter

Publikálás dátuma
2014.09.25. 19:36
Fotó: Gettyimages.
Lemond Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter - jelentette csütörtökön a tárcára hivatkozva az NPR közszolgálati rádió.

Lemondásának okát nem közölték. A miniszter távozását hivatalosan Barack Obama elnök jelenti be csütörtökön egy későbbi időpontban.

Eric Holder, az amerikai kormány legliberálisabbnak tartott tagja, hivatalában marad mindaddig, amíg utódját kinevezik, és megerősítik. Ő az első afroamerikai, akiből igazságügy-miniszter lett. Közel hat évig volt ezen a poszton, ezzel a negyedik leghosszabb ideig szolgáló igazságügy-miniszter.

A minisztérium szerint Holder egyórás Fehér Ház-i beszélgetés során közölte Barack Obamával lemondási szándékát szeptember elején.

Cameron elnézést kér a királynőtől

Hivatalosan elnézést kér II. Erzsébet királynőtől a brit miniszterelnök, aki a minap óvatlanul részleteket fecsegett ki abból a telefonbeszélgetésből, amelyet a skóciai függetlenségi népszavazás után tartott az uralkodóval.

 Cameron, aki New Yorkban tartózkodik az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, a héten Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy rendezvényen a skóciai népszavazásról, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is.

A brit kormányfő a BBC által bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelentette Bloombergnek, hogy amikor a függetlenséget ellenző tábor győzelmének - vagyis az Egyesült Királyság egyben maradásának - hírével felhívta a királynőt, az uralkodó "szinte dorombolt örömében" a telefonban. "Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak" - tette hozzá.

Cameron kijelentései - azon túl, hogy meglehetősen illetlenek voltak a 88 esztendős uralkodóval szemben, és megkérdőjelezték a királynőtől belpolitikai ügyekben elvárt pártatlanságot - a brit protokolláris előírások súlyos megsértését is jelentették. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és  mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyik fél sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem, ahogy Cameron tette.

A kormányfő New Yorkban, a kíséretében lévő brit újságíróknak  kijelentette: "nagyon kínosan" érzi magát az eset miatt, és roppant mód sajnálja a történteket. A volt New York-i polgármesterrel folytatott beszélgetésének "nem lett volna szabad elhangzania, és ilyesmi nem is fog többé megtörténni" - tette hozzá.

Cameron közölte, hogy a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal illetékesei már felvették a kapcsolatot az udvarral, és hazatérte után ezt ő személyesen is megteszi.

A Downing Street szóvivője már jelezte, hogy a kormányfő személyesen kívánja megkövetni az uralkodót az incidens miatt. Cameronnak azonban erre valószínűleg október elejéig várnia kell, a királynő ugyanis akkor tér vissza nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából, és addig nincs tervbe véve találkozó kettőjük között.

A Daily Mail című konzervatív napilapnak ugyanakkor egy név nélkül idézett udvari illetékes egyenes utalást tett arra, hogy a királynő helyénvalónak tartaná az ennél hamarabbi elnézéskérést. A lap csütörtöki beszámolója szerint a Buckingham-palota - ez első számú londoni királyi rezidencia - illetékese azt mondta, hogy az udvar "örömmel venné", ha a miniszterelnök "bármikor felhívná Őfelségét".

A brit kormányfő - a BBC által elkapott beszélgetésfoszlányok szerint - igen kritikus megjegyzésekkel illette a közvélemény-kutatókat is, amiért azok a skóciai népszavazási kampány utolsó napjaiban rendkívül szoros versenyt jeleztek, sőt egyikük egy időre a függetlenségpártiak előnyét is kimutatta.

"Végül nem volt ennyire szoros (az eredmény) (...), de megkeresem és beperelem (a közvélemény-kutatókat) a gyomorfekélyemért, amit miattuk kaptam (...) voltak nagyon idegesítő pillanatok" - mondta Cameron Michael Bloombergnek.