Havi egymilliót érnek Zoltai Gusztáv tanácsai

Négy hónapon át havi bruttó egymillió forintot kap Lázár Jánosnak adott tanácsaiért Zoltai Gusztáv a Miniszterelnökséggel kötött szerződés alapján - írta a 444.hu. A Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója - aki a botrányos Szabadság téri emlékmű felállítását lapunknak korábban hevesen ellenezte - arra szerződött a kancelláriával, hogy szakmai tanácsokat adjon "a zsidó közösségek érdekképviseletének ellátására hivatott szervezetek képviselőivel történő tárgyalásokhoz", és arra, hogy közreműködjön "a magyar zsidó közösségekkel való kapcsolattartásban".

Zoltai kinevezése ellen sokan tiltakoztak, a Dohány utcai templomkörzet is visszahívta elnöki posztjáról, lapunknak pedig a fideszes Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte és az alaptörvénnyel is ellentétesnek tartotta, hogy egy volt munkásőrből kormánytanácsadó váljon. Az Országgyűlés alelnökének reakciója nem nyerte el L. Simon László tetszését, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint Zoltai "nem lett fideszes vagy a Fidesz által támogatott politikus", és egy kötött, "konkrét szakmai témában" ad tanácsokat a kancelláriát vezető miniszternek, noha - ismerte el - a munkásőr múltjával sem ő, sem Lázár nem tudnak azonosulni. L. Simon ennek ellenére az egykori MSZP-s, az önkormányzati választáson viszont már fideszes támogatással induló Karsai Józsefet említette párhuzamként, s reményét fejezte ki, ha Gulyás kifogásolta Zoltai kinevezését, megszólal Karsai ügyében is.

Eközben a vs.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, maga Orbán Viktor sem örült Zoltainak, a kinevezését provokációnak tartja. Lázár ugyanakkor a portálnak azt mondta, mindenkinek jogában áll olyan tanácsadókat fogadni, akiket akar. A portál egyébként azt a következtetést vonta le az esetből, hogy Lázár a kormányzattal szemben álló zsidó szervezetek közötti zavarkeltésnek szánhatta Zoltai szerződtetését. Maga a tanácsadó egyébként a zsidó újév alkalmából arról írt, mindenkinek megbocsát, aki zúgolódott a kinevezése ellen: "egy valamit kell csak tisztába tenni még. Az új év az új korszakot is jelent. Minden szempontból. És ezt értse mindenki, ahogy akarja".

Megírtuk, a kinevezésről a Lázár által összehívott Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi ülésére időzítve írt a Magyar Hírlap, a tárgyaláson pedig Zoltai már friss, tanácsadói funkciójában jelent meg, Lázár és L. Simon között helyet foglalva.

Szerző

Vegzálja a Kehi a Roma Sajtóközpontot is

Túlterheléses támadásként hat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata a Roma Sajtóközpontra (RSK) - írta az Origo. A kabinet által kezdeményezett vizsgálat csakúgy, mint más norvég pénzeket használó civil szervetek esetében az RSK-nál is hónapok óta zajlik. 

Május óta négy ellenőrzés volt, személyesen, e-mailben és postán is bekértek tőlük könyvelési adatokat. A személyes kontroll kifejezetten ellenséges hangulatban zajlott Suri Szilvia szerint. Az RSK munkatársa a portálnak elmondta, úgy érezte, a Kehi ellenőrei nem hiszik el, hogy a norvég alapos pénzeket valóban a megjelölt célokra használnák. Az RSK végig együttműködött a hatósággal, de a bekért adatmennyiség kezeléséhez az sem lenne elég, ha egy munkatársat csak erre állítanának rá. "Volt, hogy két-három napon belül 1200 oldalnyi dokumentumot kértek be tőlünk" - mondta a sajtóközpont munkatársa.

A Kehi 30 millió forintot keres rajtuk, az RSK ugyanis mai árfolyamon ekkora összeget, 99 504 eurót nyert el tavaly a Norvég Civil Alaptól, az Opre Roma című makropályázattal. A forrást az RSK részben országos kampányok szervezésére szánja, de több más programot is szervezett már a támogatásból. Suri Szilvia hangsúlyozta: a pénzt előírás szerint használták fel, ha szükséges, ezt jogi úton is bizonyítani fogják.

Megírtuk: több hónapnyi vegzálás, a Kehi-vizsgálat és az eltúlzott rendőrségi razzia után az adóhivatal a Kehi kezdeményezésére felfüggesztette a Norvég Alap pénzét kezelő és folyósító alapítványok (Ökotárs, Autonómia, DemNet, Kárpátok) adószámát.

Szerző
Témák
KEHI RSK vegzatúra

Csigával csábít a Fidesz

Publikálás dátuma
2014.09.27. 07:09
Nemcsak a nyomdagépek, a kampány is maximum fordulatra kapcsolt a héten FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Biztonságossá kell tenni a 3-as metrót - jelentette ki Falus Ferenc, aki tegnap "Tarlós 5. bűnéről" beszélt. A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, mielőtt kormánypárti ellenfele újabb bűnéről beszélt, saját Facebook-oldalán választóinak egyfajta versben azt üzente, ő az egyetlen, aki Tarlóst akarja legyőzni és "nem a Fidesz forgatókönyve szerint ugrál". Eközben a kormánypárti forgatókönyv nyomán a fideszes politikusok előszeretettel pózolnak gyerekek társaságában a kampányban, de van olyan is, aki kakaóscsigával csábít.

A 3-as metró életveszélyes, ezt Tarlós István is elismerte - közölte a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje. Falus Ferenc, aki hétfő óta az MSZP, az Együtt-PM, illetve a DK politikusaival együtt az újrázni akaró fideszes városvezető bűneit szedi lajtromba, ezúttal azt róta fel, hogy Tarlósnak "a közösségi közlekedéssel érdemben nem sikerült semmit tennie". Falus szerint a 3-as metrót biztonságossá kell tenni, mert Budapest megérdemli, hogy biztonságos legyen a közlekedése.

Azt ígérte, ha október 12-én bizalmat kap, megteremti a nyugodt utazás feltételeit. Azt is mondta, hogy 400 ezer szavazattal meg lehet nyerni a főpolgármester-választást, tavasszal ettől alig maradt el a baloldal, most pedig lényegesen nagyobb a támogatottságuk. Kijelentette, bármikor kész vitázni Tarlóssal, a többi ellenzéki jelölttel azonban legfeljebb programot egyeztetne.

Lejártak a határidők
Tegnap délután négy óráig lehetett delegáltakat bejelenteni a választási és a szavazatszámláló bizottságokba. Előbbi testületekbe egy tagot küldhettek a jelölőszervezetek, illetve a független jelöltek, a szavazatszámláló bizottságokba pedig kettőt. A területi választási bizottságba a megyékben listát állító jelölőszervezetek küldhettek egy-egy tagot, a Fővárosi Választási Bizottságba ugyancsak egy tagot delegálhattak a főpolgármester-jelöltet és kompenzációs listát állító pártok, valamint a független főpolgármester-jelöltek. Ugyancsak tegnap délutánig jelentkezhettek a nemzetiségi névjegyzékbe azok, akik részt akarnak venni a nemzetiségi képviselők október 12-ei választásán. A 13 nemzetiség az általános önkormányzati voksolással azonos napon választja ugyanis meg a települési, kerületi, megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatait.

Bár az MSZP elnöke az utóbbi napokban nem vett részt a kampányban, tegnap Miskolcon igyekezett pártja mellé állítani a szavazókat. Tóbiás József a borsodi megyeszékhelyen arról beszélt, hogy egymillió embert taszíthat a létminimum környékére "az elmúlt napokban bejelentett Orbán-csomag", pedig már ma is négymillió ember él létminimum alatt Magyarországon. Közölte azt is, az elmúlt napokban nem hangzott el egyértelmű válasz sem a miniszterelnöktől, sem a nemzetgazdasági minisztertől arra, hogy október 12-től milyen évek várnak az országra, melyek lesznek azok a területek, ahonnan pénzt vonnak el.

Eközben a Fidesz politikusai a győzelem érdekében sok mindent "bedobnak". Hoffmann Tamás, Újbuda újrázni kívánó kormánypárti polgármesterjelötje kakaóscsigáért, narancs színű tollért cserében várja, hogy a helyiek rá szavazzanak. A XI. kerület vezetője a csigaosztásról csütörtökön 8 fotót osztott meg Facebook-oldalán, a fényképek alá pedig azt írta: "Újabb nap, újabb lehetőség hogy találkozzunk és a kerületünket érintő fontos kérdésekről (sic!). Ma a megújult Bikás parknál vártunk minden érdeklődőt". Hoffmann szeptember elején a kerületben élő alsó tagozatosoknak tanszercsomagokat is osztott, az önkormányzat akkor azt közölte, minden tanév elején segítenek a szülőknek, ezért ez nem kampányfogás. Csakhogy több szülő is beszámolt arról, hogy az idén kiosztott tornazsákok tartalma jóval gazdagabb volt a korábbiaknál.

A 444.hu egyébként egy fotósorozatot is közölt, amelyből kiderült, hogy a kormánypárti önkormányzati jelöltek előszeretettel avatnak a kampányban gyerekek társaságában óvodát, játszóteret, sportpályát, sőt, parkot. A portál szerint elsősorban az újrainduló polgármesterek "imádják éreztetni, hogy a gyerek a közösség egyszerű tagja, így csak párnahordozónak, pincérnek, szalagtartónak vagy egyéb tárgyszerű élőlénynek jó.

Falus versben mondta el
Hatsoros szabadversben üzent a választóknak tegnap délelőtt a Facebookon Falus Ferenc. A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje azonban később hivatalos oldalának kezdőlapjáról elrejtette a bejegyzést, így azt már senki sem lájkolhatja. A következőt írta ki: "Én vagyok az egyetlen, akit három párt kért fel./ Én vagyok az egyetlen, akit három párt támogat./ Én vagyok az egyetlen, aki deklaráltam, hogy a Fidesz hatalmát kell megtörni./ Én vagyok az egyetlen, aki Tarlós Istvánt akarja legyőzni./ Én vagyok az egyetlen, aki nem a Fidesz forgatókönyve szerint ugrál./ Én vagyok az egyetlen, aki tegnap is inkább a budapestiek gondjaira figyelt."

De vannak persze olyan gyerekek is, akiket éneklésre, szavalásra és táncolásra is köteleznek. És ha a politikusok épp nem óvodát vagy általános iskolát adnak át, megteszi pár tinédzser is". A közzétett fotókon mások mellett a fideszes II. kerületi polgármester Láng Zsolt, a leköszönő bajai városvezető Zsigó Róbert, Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester, Kontrát Károly belügyi, s Hoppál Péter kulturális államtitkár, valamint Seszták Miklós fejlesztési miniszter feszít gyerekek társaságában.

A zuglói Fidesz is aktív: ismét azzal vádolták meg Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM helyi polgármester-jelöltjét, hogy a kerület kasszájában lévő egymilliárd forintot pártja finanszírozására kívánja megkaparintani.

Papcsák Ferenc leköszönő polgármester eközben feljelentést tett, amiért a baloldali pártok kiadványukban azt állították, hogy a zuglói önkormányzat eladósodott. A politikus közölte, "szennylapban" gyalázzák a kormánypárti polgármesterjelöltet, ám Karácsonyt és csapatát a kerület jövője egyáltalán nem érdekli, csak a pénz.

A fideszesek azonban nem fogják engedni, hogy "Budáról rárontsanak Zuglóra és tanácsadói szerződésekre, mutyikra és pártfinanszírozásra költsék" az önkormányzat megtakarított forintjait - közölte. A múlt héten egyébként Rozgonyi Zoltán, a most a Fidesz színeiben induló polgármester-jelölt üzente ugyanezt Karácsonynak.

Rozgonyi azt írta: ellenzéki versenytársa "már a spájzból figyeli, hogyan lehet ezt a pénzt elvinni". Az Együtt-PM polgármesterjelöltjét a Szeretjük Zuglót Egyesület szembesíti korábbi kijelentéseivel. A plakát, amely a Cink.hu szerint Zuglóban látható, 2012-es és Karácsony fotója mellett az van ráírva: "Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt, és irtózok is tőlük már esztétikailag is..."

Szerző