Megbénult a Chicago környéki légiközlekedés

Teljesen megbénult a közlekedés péntek reggel Chicago mindkét repülőterén, mivel tűz ütött ki a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) helyi légiirányító központjában.

A rendőrség közlése szerint szándékos tűzokozás történt, a tüzet az FAA egy alkalmazottja okozta. A hatóságok azt is közölték, hogy nincs szó terrorcselekményről.

Az Aurora elővárosban történt tűzeset miatt több mint félezer járatot kellett törölni Chicagóban és további járatkimaradások várhatók a Midway és O'Hare repülőtéren. Utóbbi az Egyesült Államok egyik legjelentősebb légikikötője, amelynek leállása országosan is zavart okozott a légiközlekedésben.

A tűz a légiirányító központ alagsorában, helyi idő szerint reggel 6 óra előtt keletkezett, a létesítményt kiürítették és a feladatkörét más központok vették át.

A mentőalakulatok a pincében találtak rá az FAA gyújtogató alkalmazottjára, aki meg nem nevezett jellegű sérülést okozott önmagának. A férfit kórházba szállították.

A tüzet több mint 580 tűzoltó bevetésévek sikerült eloltani. A hatóságok nem közölték, hogy meddig szünetel még a chicagói légi forgalom.

Május óta ez a második eset, hogy légi irányítási központban bekövetkezett baleset miatt le kellett állítani a chicagói reptereket. Akkor az elgini létesítmény egy túlhevült kézszárítója árasztotta el füsttel a szellőzőrendszert. Akkor 1100 járatot töröltek. A nyugati parton áprilisban komputerhiba miatt háromnegyed órára le kellett állítani Los Angeles-i nemzetközi repülőtér forgalmát.

Szerző
Témák
tűz Chicago

Végső búcsú Sztankay Istvántól

Publikálás dátuma
2014.09.26. 19:20
Fotó: MTI, Kovács Attila
Több száz tisztelője, rokonai, pályatársai kísérték utolsó útjára Sztankay István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a nemzet színészét pénteken a Farkasréti temetőben.

Közös feladatunk, hogy megbirkózzunk Sztankay István hiányával, mert életműve mindannyiunké - emlékeztetett a szeptember 12-én elhunyt színművész temetésén mondott gyászbeszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója mint "csodálatos, sokoldalú, izgalmas, modern" színésztől búcsúzott egykori kollégájától.

Közös feladatunk, hogy megbirkózzunk Sztankay István hiányával, mert életműve mindannyiunké - búcsúzott a szeptember 12-én elhunyt színművésztől gyászbeszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter emlékeztetett a Nemzeti Színház, a Madách Színház és a József Attila Színház egykori művésze életpályájának gazdagságára: 130 színházi szerepe, köztük Shakespeare, Moliére, Brecht, Schiller, Sarkadi, Sütő, Sánta figurái a magyar kultúra részei, ahogy 64 filmszerepe is - hangsúlyozta.

"De ki ne Sztankayt hallaná, amikor Belmondóra, Tony Curtisre, Gregory Peckre gondol? A most lezáruló életpálya olyan hatalmas, amelyet még sokáig fogunk elemezni, ismételni, igazodni hozzá" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: "nagy színészt temetünk, akinek hiánya nem pótolható".

Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója mint "csodálatos, sokoldalú, izgalmas, modern" színésztől búcsúzott egykori kollégájától. Kiemelte, Sztankay István egy nagy színészgeneráció tagja volt, aki számára nem léteztek műfaji korlátok.

"Napsugár volt a hangodban és napsugár volt a személyiségedben" - méltatta a színművészt.

Mint emlékeztetett, Sztankay István lételeme a színház volt, de számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez filmszínészként, tévéjátékok szereplőjeként és szinkronszínészként is. "Mindez a sokszínű tehetség egy varázslatos emberben öltött testet" - mondta el Szirtes Tamás.

Besenczi Árpád színművész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója felidézte azt a pillanatot, mikor húsz évvel ezelőtt a József Attila Színház folyosóján találkoztak Sztankay Istvánnal. Barátságukra emlékezve kiemelte, hogy kollégáival együtt emberséget, bölcsességet, humort és hazaszeretetet kaptak Sztankay Istvántól, akitől Illyés Gyula Haza a magasban című versével búcsúzott.

Léner Péter rendező, a József Attila Színház egykori igazgatója elmondta: 1950-ben, a gimnáziumban találkozott Sztankay Istvánnal, akinek színművészetis felvételijén is jelen volt. A főiskola után mindketten a miskolci színházba, majd onnan a Nemzeti Színházba szerződtek.

A Madáchban a Csillag a máglyán és a Jövőre, veled, ugyanitt című darabokban megmutatta "a benne rejlő papot és komikust" is, amikor pedig Léner Péter lett a József Attila Színház igazgatója, barátját követve odaszerződött - idézte fel.

Sztankay Orsolya színművész édesapjától búcsúzva elmondta: jó Sztankay István gyermekének lenni: "rögtön megelőlegeznek nekünk némi szeretetet papa személyisége miatt" - fogalmazott.

Sztankay Istvántól számos pályatársa és tisztelője vett búcsút, többek között Bodrogi Gyula, Csurka László, Kautzky Armand, Kern András, Molnár Piroska, Reviczky Gábor, Schnell Ádám, Székhelyi József, Szerednyei Béla és Tordy Géza színművészek, Balázsovits Lajos, Karinthy Márton, Nemcsák Károly, Őze Áron és Puskás Tamás színházigazgatók, Kerényi Imre rendező, Bojár Iván András újságíró, Szakonyi Károly drámaíró, Sándor György humorista.

Szerző

Jótékonysági dal a The Who-tól

Publikálás dátuma
2014.09.26. 17:04
Fotó: Thewho.com
Nyolc év után új dallal jelentkezik az idén 50 éves, legendás brit rockegyüttes, a The Who. A Be Lucky című szám a zenekar legnagyobb slágereiből válogató, november 3-tól kapható dupla albumon lesz rajta.

Az új dal jogdíjait az együttes rákbeteg tizenéveseket segítő alapítványnak adományozza. A Teen Cancer America nevű szervezetet a The Who még élő két tagja, Roger Daltrey énekes és Pete Townshend gitáros alapította 2011-ben Amerikában. Daltrey néhány évvel ezelőtt túlélt egy gégerákot.

A két zenész korábban bejelentette: novemberben nagy-britanniai és írországi turnéra indulnak. A koncertkörút a zenekar első kislemeze megjelenésének 50. évfordulóját ünnepli - közli a BBC.

A 20. század egyik legnagyobb hatású rockegyüttesének énekese úgy fogalmazott, a turné "egy hosszú búcsú kezdete". A The Who legnagyobb sikerei közt volt a My Generation, az I Can't Explain, a Let See Action, az I Can See for Miles, a Won't Get Fooled Again, a Behind Blue Eyes , a Who Are You, valamint a Tommy és a Quadrophenia című rockoperák. Ez utóbbiakból egyaránt film is készült.  A legszuggesztívebb színpadi előadók közé számítottak, és híresek voltak iszonyú hangerejű koncertjeikről is. Ott voltak 1967-ben Monterey-ben, 1969-ben Woodstock-ban és 1970-ben a Wight-szigeti híres fesztiválon is.

Daltrey, Townshend és John Entwistle basszusgitáros-harsonás alapította a zenekart 1964-ben Londonban, Keith Moon dobos az első lemez megjelenése előtt csatlakozott hozzájuk. Moon 1978-ban alkoholos eredetű fulladásban, Entwistle-lel 2002-ben szívroham végzett.

Szerző